SANATATE

ATENȚIE: Ce se întâmplă dacă te vaccinezi anti-COVID și ești infectat fără să știi sau ești răcit

theconversation.com

Multe dintre persoanele infectate cu virusul SARS-CoV-2 nu știu că sunt purtătoare. Acești pacienți nu manifestă simptome, motiv pentru care nu sunt determinați să se testeze. Totuși, ce se întâmplă cu organismul tău dacă te vaccinezi anti-COVID în această perioadă? Dar dacă ești răcit?

Conform specialiștilor, în timpul studiilor clinice efectuate pentru a dezvolta vaccinul anti-COVID, mai mult persoane asimptomatice au primit serul. Ce influență are vaccinul asupra organismului dacă este administrat în timpul unei posibile infectări, când virusul este activ? Dar dacă ai o simplă răceală comună?

CITEȘTE ȘI: O nouă descoperire dă speranță celor care au făcut COVID-19: Cât timp va dura imunitatea/ STUDIU

„Strategia actuală de vaccinare nu pune în discuție prezența virusului Sars-Cov-2 în momentul vaccinării. De altfel, modul în care acționează acest vaccin la nivel molecular nu poate decât să ajute la o apărare în fața virusului Sars-Cov-2, pentru că îi blochează receptorii de intrare celular și deci implicit înmulțirea virusului în organismul nostru. Deci, nu este contraindicație medicală.”

Când este recomandată o reevaluare și care pot fi contraindicațiile vaccinului, în această circumstanță?

Persoanele care se știu a avea boli cronice cu imunodebilitare trebuie să aibă o reevaluare din partea medicului specialist, în sensul că, în momentul în care capacitatea de apărare a organismului este profund afectată, poate afecta lanțul metabolic de la nivel celular implicit și deci finalitatea bună a vaccinului în organism. Deci, aș sfătui persoanele care au boli cronice să aibă un aviz din partea medicului specialist. În momentul în care i se administrează vaccinul să fie într-o perioadă de stabilitate a bolii de fond, indiferent că vorbim despre insuficiență renală sau hepatică”, a precizat Dorobăț.

CITEȘTE ȘI: Efectul pe care COVID-19 îl are asupra ciclului menstrual: La ce să fii atentă

„După vaccinare, de regulă, nu avem de ce să avem probleme deosebite. Chiar eu am primit rapelul ieri, deși am trecut prin infecția cu Sars-Cov-2. Nu mă aștept să fie probleme deosebite” a declarat Carmen Dorobăț, fost manager al Spitalului de Boli Infecțioase din Iași, în exclusivitate pentru DC News.

Comentarii: