REVIEW

Orologiul biologic al organismului: Ora cea mai probabilă de a face infarct

calatoriiprinsunet.ro

Într-un interval de 24 de ore, în organism au loc procese regulate, care ne influenţează starea de spirit, nivelul de energie, precum şi alte funcţii importante. Acest orologiu biologic al organismului este cunoscut ca ritm circadian.

De ritmul circadian depind şi manifestările unor afecţiuni, ale căror simptome se pot intensifica între anumite ore. Tot de acest ritm depinde şi somnul. De pild, melatonina, hormonul care reglează ceasul intern al organismului şi care este de ajutor persoanelor care suferă de insomnie, este secretată între orele 21:00 şi 7:30. De aceea, este bine să ne culcăm în jurul oreoi 22:00. Secreţia de melatonină atinge apogeul între 2:00 şi 4:00, interval în care avem parte de somnul cel mai profund, potrivit clicksanatate.ro.

Cea mai important masă a zilei, dimineaţa

Între 7:00 şi 9:00 sistemul digestiv are activitatea maximă, de aceea este ora potrivită pentru micul dejun, care trebuie să fie cea mai importantă masă a zilei. Între 1:00 şi 3:00 ficatul eliberează cantităţi mari de glucoza în sânge. În intervalul orar 4:00 – 6:00 nivelul de glucoză din sânge este cel mai ridicat.

CITEȘTE ȘI: ATENȚIE: Cum colectezi urina pentru ca analizele să iasă corect

Dimineaţa creşte riscul de infarct

Probabilitatea de a suferi un infarct sau un de atac cerebral este mai crescut dimineaţa, mai ales că în jurul orei 6:45 se înregistrează o creştere a tensiunii arteriale. Însă cel mai înalt nivel al tensiunii se înregistrează în jurul orei 21:00. Dimineaţa, între orele 6.00 şi 11:00 secreţia de cortizol, hormonul stresului, este crescută, ceea ce ne poate face mai agitaţi.

Un studiu al cercetătorilor de la Clinica Cleveland, SUA, arată că în jurul orei 09.00 oamenii sunt mai des afectaţi de migrene. Studiile mai arată că riscul apariţiei acestora creşte din nou în intervalul orar 20.00-04.00.

Durerile provocate de artrită sunt mai severe între orele 8:00 şi 11:00, pentru că factorii preinflamatori înregistrează creşteri pe parcursul nopţii.

Rinichii sunt la capacitate maximă între orele 17:00 şi 19:00, de aceea te vei simţi plin de energie dacă aceştia sunt sănătoşi.

Febra, frecventă după amiaza

În jurul orei 15:00 oamenii au cea mai crescută capacitate de reacţie. Simptomele celor care suferă de eczeme şi psoriazis sunt mai intense între 15:00 şi 17:00. De asemenea, episoadele de febră sunt mai dese după amiaza, din cauza tendinţei naturale de creştere a temperaturii corporale în acest interval.

Arsurile gastrice şi fac mai des apariţia în jurul orei 19:00, pentru că stomacul produce mai mult acid. O senzaţie acută de foame poate să apară în jurul orei 20:00, pentru că organismul se pregăteşte de odihnă.

Şi pastilele se iau în funcţie de ritmul circadian

Specialiştii spun că şi medicamentele au efectul dorit dacă sunt luate într-un anumit moment al zilei. Astfel, în cazul în care medicul nu îţi recomandă altfel, aspirina, antiinflamatoarele nesteroidiene, statinele se iau seara, în timp ce momentul prielnic pentru diuretice şi pentru medicamentele contra osteoporozei şi bolilor tiroidiene se iau dimineaţa.

CITEȘTE ȘI: Obiceiurile care îți afectează sănătatea mintală: Te dau peste cap fără să îți dai seama

INFO

Intervalul orar cel mai potrivit pentru recoltarea de sânge pentru analize medicale este între 7:00 şi 9:00.

Ştiai că

…în jurul orei 14:00 este cel mai bine să iei medicamentele contra astmului, potrivit unui studiu efectuat la Universitatea din Sao Paulo, Brazilia?

…cea mai scăzută temperatură a corpului este în jurul orei 4:30, iar cea mai ridicată în jurul orei 19:00?

Comentarii: