REVIEW SANATATE

ATENŢIE la codul portocaliu de ger: Recomandările medicilor pentru a face faţă frigului

Statul în frig poate cauza hipotermie, degerături, dar şi probleme legate de starea psihică, precum somnolenţa, pierderile de memorie sau dificultăţile de vorbire. Medicii atrag atenţia că, pe vreme friguroasă, se pierde până la 50% din căldura corpului prin extremităţi.

Specialiştii Direcţiei de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti au făcut câteva recomandări populaţiei pentru a trece cu bine de această perioadă cu temperaturi foarte scăzute.

CITEȘTE ȘI: 12 lucruri ciudate care se întâmplă în corpul tău când este foarte frig

Astfel, se impune consumul de alimente bogate în proteine şi grăsimi nesaturate, fructe, legume şi evitarea consumului băuturilor alcoolice. Totodată, trebuie evitate deplasările în spaţii deschise şi expunerea la frig, iar în cazul în care ele sunt absolut necesare – o îmbrăcăminte adecvată.

Persoanele vârstnice, în special cele cu afecţiuni cardiace şi respiratorii, trebuie să evite deplasările şi frecventarea locurilor aglomerate care creează premisele decompensării în condiţii de temperaturi scăzute.

O atenţie specială trebuie acordată copiilor şi trebuie să se evite situaţiile în care aceştia sunt lăsaţi să aştepte în interiorul autovehiculelor parcate, părinţii fiind rugaţi să evite transporturile pe distanţe lungi în vehicule fără posibilităţi de climatizare şi neechipate corespunzător. De asemenea, trebuie să se evite expunerea prelungită a mâinilor şi picioarelor la temperaturi scăzute pentru a se feri de degerături.

CITEȘTE ȘI: Cum să faci față gerului: Mâncăruri care te încălzesc rapid

Alte recomandări ale DSP se referă la încălzirea corespunzătoare a locuinţelor şi a spaţiilor închise de locuit şi evitarea utilizării instalaţiilor improvizate, care pot duce la intoxicaţii cu monoxid de carbon, asigurarea unei bune aerisiri a locuinţelor, cel puţin o dată pe zi, şi atenţie la supraîncălzirea atmosferei din locuinţă pentru că şocul termic este mai mare atunci când se iese afară, precum şi evitarea, pe cât posibil, a deplasării pe porţiunile acoperite cu gheaţă.

Comentarii: