LIFESTYLE NUTRITIE

Cum să faci față gerului: Mâncăruri care te încălzesc rapid

Foto: Pinterest.com

Temperaturile scăzute pot fi destul de neplăcute pentru friguroși sau pentru cei care trebuie să petreacă mult timp afară. Pentru a-ți pune rapid sângele în mișcare și a scăpa de senzația că urmează să te transformi într-un om de zăpadă există câteva remedii simple, care te vor încălzi rapid.

Ceaiul de ghimbir pune sângele în mișcare

E bun atât pentru ameliorarea simptomelor răcelii, cât și pentru a încălzi organismul rapid. Puternic energizant, îmbunătățește circulația sângelui, având și rol antiinflamator. Prepară un ceai aromat din 3-4 feliuțe de ghimbir proaspăt, pe care le dai prin răzătoare și le lași la infuzat în 300 ml apă fierbinte. După 5-10 minute, strecori ceaiul și adaugi o linguriță de miere, după ce lichidul s-a mai răcit puțin.

Ceaiul verde

Ceaiul verde are două ingrediente bioactive importante, cofeina şi catechinele. Cele din urmă au proprietăţi antioxidante recunoscute pentru efectul pozitiv asupra celulelor, însă au şi meritul de a intensifica arderile, deci de a creşte căldura generată de organism prin digestie.

Cofeina din ceaiul verde creşte performanţa termogenezei de la 28% la 77%!

Supa de fasole neagră

Preparată cu boia iute sau chilli, supa de fasole neagră poate fi o masă ideală pe timp de iarnă, căci este o sursă ideală de fier și cupru. O porție de supă de fasole neagră oferă organismului și 15 grame de proteine și fibre, esențiale pentru buna funcționare a metabolismului, dar și antioxidanți.

CITEȘTE ȘI: Delicios și sănătos: Supa-minune de usturoi care te scapă de răceală

Supa de dovleac

Dacă duci lipsă de vitamina A, pe timp de iarnă, supa de dovleac ajută. Dovleacul, pasat cum trebuie și transformat în supă, fără prea multe adaosuri cremoase, ci doar bine condimentat, este o bună sursă de vitamina A, B1, B3, B6, C, E, acid folic, calciu, potasiu, seleniu, fier, mangan și de fibre. Toate acestea ajută la buna sănătate a ochilor, dar și a pielii, ne protejează de răceli și întăresc sistemul imunitar. Mai mult, supa de dovleac asigură și senzația de satietate pe termen lung, fiind recomandat și în curele de slăbire.

Ciocolata caldă

Ciocolata caldă trebuie să fie de calitate, nu cine știe ce praf artificial cu aromă de ciocolată. Ciocolata caldă de calitate – de preferință neagră, consumată în sezonul rece, contribuie la menținerea sănătății inimii, dar și la sănătatea celulară, în general, căci conține flavonoizi, adică antioxidanți puternici care ne apără de radicalii liberi, ce pot dăuna sănătății cardiovasculare. O inimă sănătoasă și o circulație bună a sângelui echivalează cu o mai bună menținere a căldurii corpului pe timp de iarnă.

Ovăzul

Cu cât se răcește vremea, putem consuma mai mult ovăz, mai exact produse integrale din ovăz. Acesta este bogat în fibre și în proteine vegetale, precum și în betaglucan, o substanță care ajută la reducerea colesterolului cu până la 10%. Nutrienții din ovăz ajută metabolismul să funcționeze normal, contribuind astfel la menținerea temperaturii corporale în limite normale și în sezonul rece.

Uleiul de cocos

Acizii graşi din uleiul de cocos s-au dovedit a fi extrem de utili în procesul termogenezei induse de dietă, facând parte din categoria grăsimilor benefice pentru organism. Motivul este simplu: nefiind grăsimi saturate (care se transformă rapid în kilograme în plus), acizii graşi ai uleiului de cocos sunt ca un combustibil pentru metabolism, stimulând arderea caloriilor.

Ai grijă în ce cantitate consumi uleiul de cocos! O linguriţă conţine 117 calorii si circa 13,6 grame de grăsime.

CITEȘTE ȘI: Ce mănâncă la micul dejun 9 dintre cele mai de succes femei ale lumii

Alimentele bogate în proteine

O altă categorie de alimente care te încălzesc când e frig afară sunt cele cu conţinut mare de proteine: carne roşie degresată, carne de pasăre, ouă şi nuci. Spre deosebire de dietele bogate în carbohidraţi, regimul alimentar hiperproteic ajută mai mult organismul să îşi regleze temperatura internă optimă.

Comentarii: