NUTRITIE

Ce alimente au cel mai ridicat conţinut de PROTEINE

Proteinele joacă în organismul uman o serie de roluri importante, cum ar fi crearea de țesuturi, celule și mușchi, precum și de hormoni sau de anticorpi. De asemenea, proteinele ajută la eliminarea surplusului ponderal, precum și la crearea senzației de sațietate (încetinesc digestia și mențin constant nivelul glicemiei).

Însă, pentru a beneficia de proprietățile acestor nutrimente este esențial să consumați cantitatea corespunzătoare și tipul potrivit de proteine.

Un aport de proteine este indispensabil existenței umane, cu atât mai mult cu cât practicați sporturi de anduranță sau de tipul ridicării de greutăți (cantitatea de proteine trebuie să fie mai mare decât în mod normal și introdusă la anumite intervale de timp pentru a oferi randamentul maxim de stimulare musculară).

Ce CANTITATE de proteine este necesară bunei funcţionări a organismului

În ceea ce privește cantitatea, pentru majoritatea persoanelor o doză zilnică de aproximativ 0.8-1 g de proteine per kg corp este cea recomandată.

Cum să scapi de burtă FĂRĂ să faci exerciții

Descoperire de senzaţie a medicilor: Acesta ar putea fi pansamentul viitorului

Au peste 50 de ani și arată SENZAȚIONAL în costum de baie! Care este SECRETUL lor

În cazul sportivilor de rezistență, un aport zilnic de 1.2-1.7 g per kg corp este recomandat, iar pentru atleții de anduranță un aport de 1.2-1.4 g per kg corp pe zi. După efectuarea exercițiilor fizice, consumul de proteine este deosebit de important deoarece mușchii au nevoie de acestea pentru a se recupera și a se mări. Astfel, o porție de proteine (15-25 g) este indicată în decurs de 30 minute după mișcare când mușchii sunt deosebit de receptivi la sinteza de proteine.

Pentru majoritatea persoanelor necesitățile zilnice de proteine sunt ușor de atins prin intermediul unei alimentații sănătoase și echilibrate.

Departamentul de Sănătate al SUA recomandă ca adulții să nu consume mai mult decât dublul DZR (doza zilnică recomandată) de proteine, respectiv 55,5 g pentru un bărbat de statură medie și 45 g pentru o femeie de statură medie deoarece pe termen lung un consum excesiv poate conduce la probleme de sănătate precum un risc crescut de osteoporoză și o agravare a problemelor renale (în cazul în care acestea există).

ALTFEL de clătite: MURTABAK – clătita indiană umplută / REȚETE SIMPLE

CUM ne motivăm să facem sport? TRUCURILE care chiar funcționează!

CE declanşează pofta de mâncare de la MIEZUL noptii?

În acest sens, trebuie subliniat faptul că alimentația specifică societății moderne presupune un aport proteic redus la micul dejun și la prânz, însă crescut în carbohidrați, iar cina presupune dimpotrivă un aport proteic crescut. În mod ideal, aportul de proteine trebuie distribuit uniform pe parcursul unei zile.

Care sunt alimentele bogate în proteine

Fructele de mare

Fructele de mare constituie o sursă excelentă în acest sens deoarece nu conțin multă grăsime. Peștele precum somonul are o compoziție ușor crescută în grăsimi, însă este sănătos pentru inimă, conținând acizi grași omega 3, cunoscuți a reduce rigiditatea articulară și inflamația.

Avertisment pentru şoferii neglijenţi: În cât timp se elimină alcoolul din organism

Mănânci PREA MULȚI carbohidraţi? Cum îţi dai seama

Timpul de DIGESTIE al alimentelor: cum te ajută să slăbești

Canea albă de pasăre (pui și curcan)

Aceste surse conferă proteine ușoare, de calitate bună. Carnea închisă la culoare are un conținut ușor mai ridicat de grăsime. Rețineți că pielea este plină de grăsime saturată, prin urmare trebuie îndepărtată înainte de gătire.

Lactatele

Laptele, brânza și iaurtul nu sunt doar alimente bogate în proteine, ci și surse excelente de calciu, în unele cazuri chiar și de vitamina D.

Lactatele degresate sau parțial degresate sunt de preferat și vă vor ajuta să vă mențineți dinții și oasele puternice, prevenind osteoporoza.

Ciocolata cu lapte reprezintă un aliment cunoscut de multă vreme (conform unui studiu desfășurat de Universitatea Centrală din Washington în 2012) pentru recuperarea după exercițiu fizic deoarece conține carbohidrați și un amestec de proteine din zer și cazeină cu eliberare lentă, dar și rapidă, după caz; la fel de benefic este și un smoothie cu fructe pe bază de lapte la care adăugați un pumn de fructe.

Trucuri simple de machiaj care-ti fac ochii MAI MARI

Asta e dilema verii: Lista fructelor sănătoase pe care trebuie să le consumi în anotimpul cald

Trucuri vestimentare care te fac mai înaltă

Iaurtul, deoarece nu conține multă lactoză, constituie o variantă sănătoasă pentru persoanele cu intoleranță la lactoză și cu conținut probiotic.

Foto: Pinterest.com

Ouăle

Ouăle constituie o variantă de proteine puțin costisitoare; un ou de mărime medie conține aproximativ 6 g de proteine ușor digerabile, dar și vitamina D și vitamina B-12 (în timp ce caloriile sunt în număr de doar 77).

Care sunt SIMPTOMELE bolilor contactate prin mușcătura de căpușă

Știi ce trebuie să faci dacă te înțeapă o CĂPUȘĂ? / VIDEO

Asociația Americană a Inimii susține că un adult normal, fără probleme de sănătate, poate consuma în siguranță câte un ou în fiecare zi, de preferat la micul dejun.

Foto: Pinterest.com

Leguminoasele

O jumătate de cană de leguminoase conține tot atâtea proteine cât 30 g de biftec. În plus, aceste legume sunt bogate și în fibre și fier și mențin senzația de sațietate un timp îndelungat.

Semnele care îți arată că NU trebuie să refolosești o sticlă de plastic

Ce spune CULOAREA PĂRULUI tău despre CÂT de bună ești în pat

Metodele prin care puteți arde MAI MULTE CALORII zilnic

De asemenea, fasolea, lintea și mazărea, conform unei cercetări publicate în Revista Asociației Medicale Canadiene, poate reduce nivelul de colesterol LDL.

Nucile

Un exemplu elocvent în acest sens este fisticul. 50 nuci de fistic conferă aproximativ 6 g de proteine, plus sodiu și potasiu, electroliții pierduți prin transpirație în timpul efortului fizic.

Foto: Pinterest.com

Mușchiul de porc

Acest tip de carne este cu 31% mai slabă în grăsime în comparație cu 20 de ani în urmă. De asemenea, conține proteine de calitate ridicată și aminoacizi cu lanț ramificat (BCAA) care constituie cheia în recuperarea musculară (leucina din porc în special reprezintă 1/3 din proteinele musculare și ajută la stimularea reparării țesuturilor).

Foto: Pinterest.com

Soia

50 g de proteine de soia pe zi pot ajuta la scăderea colesterolului cu aproximativ 3%. Un consum de proteine din soia în locul proteinelor cu multe grăsimi (și menținerea unei alimentații sănătoase în ansamblu) poate fi benefic pentru inimă (reduce riscul de boli cardiace).

Soia și derivatele sale (precum tofu) constituie de asemenea o alegere potrivită pentru persoanele intolerante la produse lactate.

Ți se spune mereu să bei 2 litri de apă pe zi, dar ai idee DE CE?

Știi CÂND și CUM trebuie să bei apă pentru a ajunge la greutatea ideală?

Apa cu lămâie îţi poate provoca probleme: Iată reacţiile adverse

Carnea slabă de vită

Aceste tip de carne conține doar cu 1 gram în plus grăsime saturată comparativ cu pieptul de pui fără piele. Vita slabă este de asemenea o sursă excelentă de zinc, fier și vitamina B12, conținând desigur și o cantitate generoasă de proteine.

Foto: Pinterest.com

Comentarii: