SANATATE

Descoperire de senzaţie a medicilor: Acesta ar putea fi pansamentul viitorului

Foto: Pinterest.com

Un mucus secretat în scop defensiv de un limax a inspirat un nou tip de adeziv care are potențialul de a revoluționa sistemul sanitar, informează BBC. ”Bio-lipiciul” care este foarte puternic și maleabil și aderă inclusiv la suprafețe umede – o caracteristică extrem de importantă – a fost inventat de o echipă de oameni de știință de Universitatea Harvard care l-a testat cu succes inclusiv pentru a vindeca o gaură din inima unui porc. Experții s-au arătat entuziasmați de acest tip nou de adeziv și au declarat că se va bucura de o mare cerere.

 

Inventarea unui lipici care să adere la o suprafață umedă a reprezentat întotdeauna o provocare imensă, așa că cercetătorii de la Wyss Institute for Biologically Inspired Engineering din cadrul universității amintite și-au îndreptat atenția către specia de limax Arion fuscus, care produce un mucus lipicios în cadrul mecanismului de apărare contra prădătorilor.

 

”Am fabricat materialul astfel încât acesta să preia caracteristicile principale ale mucusului de limax, iar rezultatul este în totalitate pozitiv”, a declarat doctor Jianyu Li.

Cum calculezi CANTITATEA de apă pe care trebuie să o bei pe zi

Ți se spune mereu să bei 2 litri de apă pe zi, dar ai idee DE CE?

Știi CÂND și CUM trebuie să bei apă pentru a ajunge la greutatea ideală?

”Bio-lipiciul” are două componente — adezivul propriu-zis și o substanță ”de amortizare”, cu rol cheie. Capacitatea incredibilă de aderare vine de la trinitatea dintre atracția exercitată între lipiciul încărcat pozitiv și celulele corpului încărcate negativ, legăturile covalente între atomii din suprafața celulară și lipici și modul în care adezivul penetrează fizic țesuturile.

În funcție de zona corpului unde îți apar coșuri, iată de ce AFECȚIUNI suferi

Adidașii Stan Smith. CUM și CU CE să-i porți

Cele mai simple coafuri pentru păr mediu, la modă în 2017

Experimentele, publicate în jurnalul ”Science” au demonstrat că lipiciul nu este toxic pentru țesuturile vii și este de trei ori mai puternic decât oricare alt adeziv utilizat în scop medical.

TERAPIA cu APĂ, unul dintre secretele medicinei tradiționale japoneze. Cum funcționează

”Sunt cu adevărat impresionat de acest sistem”, a declarat doctor Li pentru BBC. ”Am rezolvat o mare provocare și am deschis noi oportunități importante în peisajul medical”, a mai spus el adăugând că aplicabilitatea produsului este foarte mare, materialul fiind puternic și totodată foarte maleabil, ”deosebit de util în cadrul interacțiunii cu un țesut dinamic precum cel al inimii sau plămânilor”.

Cum poți SCĂPA pielea lăsată după slăbire

Îți place trandafirul pe care l-ai primit? Folosește un CARTOF pentru a-l putea planta direct în ghiveci

Mănânci mult usturoi? Vezi cu ce PROBLEME de sănătate te poți confrunta!

”Bio-lipiciul” poate fi folosit atât pe piele, ca pansament adeziv, sau sub formă de lichid injectat în rănile profunde.

De asemenea, se estimează că ar putea fi utilizat în scopul administrării unor medicamente în anumite zone ale corpului dar și pentru a atașa unele dispozitive medicale de organe — cum ar fi cele care stimulează bătăile inimii, precizează sursa citată.

Diferenţa dintre fasolea verde şi cea galbenă. Care este mai sănătoasă

Noul tip de lipici aderă la o suprafață în trei minute, iar în jumătate de oră este la fel de dur ca un cartilaj.

Deși produsul și-a dovedit capabilitățile în testele efectuate pe șoareci de laborator, dar și într-un experiment în cadrul căruia a fost folosit pentru a închide o gaură din inima unui porc, el nu este încă gata spre a fi lansat pe piață, în scopuri medicale, conform Agerpres.

Costurile de fabricație ale lipiciului nu sunt mari, a precizat Institutul Wyss, care a aplicat pentru obținerea licenței pentru producție.

De pe altă PLANETĂ? Mâncărurile care fac furori pe Instagram

La 49 de ani, Pamela Anderson își schimbă din nou partenerul / FOTO

ATENŢIE! Medicii avertizează asupra PERICOLELOR noii tendinţe de folosire a Coca Cola ca autobronzant

Echipa de oameni de știință a menționat că se lucrează la o versiune biodegradabilă ce se va resorbi în corp în mod natural pe măsură ce rana se vindecă.

Profesor John Hunt din cadrul Universității Nottingham Trent a declarat că pe piața produselor sanitare se simte nevoia unor produse adezive noi, iar acest ”bio-lipici” are ”potențialul de a îmbunătăți sistemul sanitar și de a salva vieți”.

Comentarii: