NUTRITIE

Timpul de DIGESTIE al alimentelor: cum te ajută să slăbești

Foto: Pinterest.com

Timpul de digestie al alimentelor poate contribui sau, dimpotriva, dauna procesului de slabire. Iata in ce mod influenteaza acesta asimilarea alimentelor la nivelul intregului organism, precum si alte informatii importante in acest sens si sfaturi direct din partea specialistului.

Timpul de digestie constituie practic duarata de timp necesara descompunerii particulelor alimentare mari in molecule individuale, suficient de mici pentru a se strecura prin mucoasa intestinala in fluxul sanguin. Corpul uman se foloseste de metode mecanice si chimice pentru a digera alimentele, aspect ce pot varia de la un individ la altul, conform medicului gastroenterolog Michael Picco, notează shape.com

Procesul de digestie dureaza in principiu intre 24-72 ore; mai exact 6-8 ore pentru ca mancarea sa treaca prin stomac si intestinul subtire. Apoi, aceasta ajunge in intestinul gros (colon) unde se finalizeaza digestia si este asimilata apa. Eliminarea reziduurilor de alimente nedigerate incepe de obicei dupa o perioada de 24 ore, iar eliminarea completa din corp se poate intinde pana la cateva zile.

Cat dureaza procesul de digestie al alimentelor

Apa: cand stomacul este gol, paraseste imediat organismul si ajunge in intestine

Sucuri: fructe si legume, supa/fiertura de legume 15-20 minute

Alimente in stare semi lichida: salata amestec, legume sau fructe – 20-30 minute

Fructe: pepene rosu – 20 minute, pepene galben – 30 min, portocale/grapefruit/struguri- 30 minute, mere/pere/piersici/cirese – 40 minute

Legume: crude si de salata: rosii/salata/castraveti/telina/ardei rosu sau verde – 30-40 minute, legume fierte sau gatite cu frunze (spanac, kale etc.) – 40 minute, dovlecei/broccoli/conopida/porumb/dovleac – 45 minute, radacinoase (morcovi, sfecla, pastarnac) – 50 minute

Melania Trump l-a cucerit pe Vladimir Putin. Ce a făcut liderul rus

Cum poţi preveni o boală teribilă: Oamenii de ştiinţă au făcut marele anunţ

Cea mai mare greşeală pe care o faceți atunci când decideți să mâncați sănătos

Carbohidrati semi-concentrati: anghinare, dovleac, porumb, cartofi, castane – 60 minute

Carbohidrati concentrati: cereale (orez brun, mei, hrisca, malai, ovaz) – 90 min, leguminoase si fasole (carbohidrati concentrati&proteine – linte, naut, mazare, fasole) – 90 minute, boabe de soia – 120 minute

Seminte si nuci: floarea soarelui, dovleac, susan – 2 ore, nuci (migdale, alune, caju, nuci, nuci pecan) – 2 ½-3 ore

Lactate: lapte degresat, branza sau branza cu putina grasime – 90 minute, branza integrala – 120 minute, branza din lapte integral – 4-5 ore

Proteine animale: galbenus – 30 minute, ou intreg – 45 minute, peste si fructe de mare – 30 minute, peste gras (ex. somon) – 45-60 minute, pui – 1 ½ – 2 ore (fara piele), curcan – 2-2 ¼ ore (fara piele), miel/vita – 3-4 ore, porc 4 ½ – 5 ore

Foto: Pinterest.com

Sfaturi pentru o digestie imbunatatita

– Este important sa consumati la inceputul mesei alimentele cel mai usor digerabile si sa avansati spre cele complexe de la a doua jumatate a mesei. Iata un exemplu de secventa digestiva: suc&apa, fructe&supa, legume, amidonuri&cereale, carne

– Consumati lichide calde sau fierbinti alaturi de mancare; cele reci incetinesc procesul digestiv

– Luati masa la ore regulate; o rutina alimentara are un efect regulator asupra sistemului digestiv. Conform nutritionistului Ramona Josephson, este indicat sa consumati alimente sanatoase la un interval de 3-4 ore pentru a va alimenta metabolismul, a preveni scaderile glicemiei si a preveni mancatul compulsiv.

– Constientizati ce mancati si marimea portiilor, deoarece prea mult zahar poate conduce la hiperglicemie (pancreasul va elibera si mai multa insulina)

– Supraalimentarea constituie principala cauza de indigestie; creierul transmite semnale de satietate la 10 minute dupa ce suntem plini, asadar opriti-va din mancat inainte. Dimpotriva, cand realizam ca nu am mancat de ceva vreme, deja foamea s-a instalat

– Mestecati alimentele bine si nu vorbiti in timpul mesei; in caz contrar apare inghitirea prematura. Sistemul digestiv nu este destinat digestiei bucatilor mari (apare digestie incompleta – disconfort digestiv)

Semnele care îți arată că NU trebuie să refolosești o sticlă de plastic

Ce spune CULOAREA PĂRULUI tău despre CÂT de bună ești în pat

Metodele prin care puteți arde MAI MULTE CALORII zilnic

– Relaxati-va in timpul mesei; nu este bine sa mancati pe fuga deoarece creste nivelul de stres si este incetinit procesul digestiv. Creati o atmosfera calma cand mancati si asigurati-va ca alocati suficient timp mesei

– Practicati postura potrivita; daca nu stati cum trebuie la masa, impuneti presiune suplimentara asupra organelor care participa in digestie si apare un proces defectuos de digestie. Trebuie sa stati cu umerii trasi in spate si barbia in fata

– Nu mancati tarziu; corpul uman functioneaza mai lent in orele serii, pe masura ce se pregateste de odihna si rejuvenare. La orele tarzii nu exista suficiente enzime digestive pentru a digera mancarea, iar alimentele nedigerate raman in stomac si va vor incomoda somnul

– Faceti o scurta plimbare dupa masa; minim 30 minute de activitate fizica moderata dupa masa stimuleaza sistemul digestiv si sporesc productia de enzime (digestia este completa si nu exista niciun disconfort)

– Incercati rasuciri ale torsului; astfel toxinele in exces din sistemul digestiv sunt eliminate si apare un efect de calmare. Stand cu picioarele incrucisate, rasuciti-va usor spre dreapta si mentineti pozitia in timp ce inspirati profund de 5 ori si apoi repetati procesul pe partea stanga

Foto: Pinterest.com

Timpul de digestie si procesul de slabire

Se pare ca este promovata o idee de a combina diverse alimente pentru a imbunatati digestia sau a spori scaderea in greutate.

Conform doctorului Mike Roussell, un principiu important in acest sens este sa evitati combinarea proteinelor si carbohidratilor deoarece fiecare din ele necesita pentru digestie enzime diferite. In caz contrar, in sistemul digestiv raman alimente partial digerate care asteapta, in timp ce altele sunt digerate. In acest interval de timp, alimentele partial digerate vor putrezi/fermenta conducand la aparitia balonarii, gazelor si a altor probleme similar.

O alta regula consta in consumul fructelor in mod separat deoarece sunt digerate mai rapid decat alimentele cu proteine sau carbohidrati si apar de asemenea procesul de descompunere mentionat si eventuale deranjamente stomacale.

Nu exista insa nicio dovada ca aceste lucruri se intampla in realitate. De fapt, antioxidantii din fructe sunt asimilati mai bine cand fac parte dintr-o masa integrala; in plus, este aproape imposibili sa mananci proteine si carbohidrati separat (cerealele precum quinoa si orezul brun sunt pline de aminoacizi-proteine si carbohidrati).

„Dieta militară”. Ce spun nutriționiștii armatei despre ea

Deodorantul sau antiperspirantul? Care este mai SĂNĂTOS

Cum mănânci ”BRÂNZA CU ROȘII” FĂRĂ să te îngrași

Problema principala pe care o poate presupune combinarea alimentelor in functie de timpul de digestie consta in faptul ca pierde din vedere faptul ca digestia este un proces complex, care trebuie privita ca un intreg. Nu este la fel de usor precum a sustine ca proteinele necesita un mediu acid, iar carbohidratii unui bazic iar prin combinarea fiecaruia se anuleaza reciproc. Fiecare organism este unic si adaptiv, iar digestia constituie o desfasurare biochimica, un proces optimizat in evolutia umana pentru a extrage fiecare nutriment din alimentele consumate.

O regula clara pentru a slabi consta in inlocuirea zaharurilor si a carbohidratilor cu legume, astfel incat veti consuma mai putine calorii, putin mai multe proteine. Nu uitati de exercitiul fizic aproape zilnic.

Comentarii: