SANATATE

ATENȚIE: În care parte a corpului se înmulțește mai mult OMICRON/ STUDIU

revista22.ro

Studii recente încep să aducă lumină asupra noii tulpii a SARS- COV-2, Omicron. Aceste sturii includ cercetări care necesită studii suplimentare pentru a corobora rezultatele și care nu au fost încă certificate prin evaluare inter pares.

Omicron se înmulțește mai repede în căile respiratorii, mai lent în plămâni

Diferențele majore în ceea ce privește eficiența cu care Omicron și alte variante ale coronavirusului se multiplică pot ajuta la prezicerea efectelor acestei tulpini, au declarat miercuri cercetătorii.

În comparație cu varianta anterioară Delta, Omicron se înmulțește de 70 de ori mai repede în țesuturile care căptușesc căile respiratorii, ceea ce ar putea facilita răspândirea de la persoană la alta, au spus aceștia. Dar în țesuturile pulmonare, Omicron se replică de 10 ori mai lent decât versiunea originală a coronavirusului, ceea ce ar putea însemna că provoacă o formă a bolii mai ușoară, scrie dcbusiness.ro.

Un raport oficial al constatărilor se află în curs de evaluare inter pares în vederea publicării și nu a fost publicat de echipa de cercetare. Într-un comunicat de presă emis de Universitatea din Hong Kong, conducătorul studiului, Dr. Michael Chan Chi-wai, a declarat că: „Este important de reținut că gravitatea bolii la om nu este determinată doar de replicarea virusului”, ci și de răspunsul imunitar al fiecărei persoane la infecție, care uneori evoluează spre o inflamație care pune viața în pericol.

CITEȘTE ȘI: Cercetătorii avertizează: Care sunt șansele de a te infecta cu Omicron dacă ai avut deja varianta Delta a coronavirusului

Chan a adăugat că: „Prin infectarea mai multor persoane, un virus foarte infecțios poate provoca o boală mai gravă și moartea, chiar dacă virusul în sine poate fi mai puțin patogen. Prin urmare, luate împreună cu studiile noastre recente care arată că varianta Omicron poate scăpa parțial de imunitatea de la vaccinuri și de la infecții anterioare, amenințarea generală reprezentată de varianta Omicron este probabil să fie foarte semnificativă.”

Omicron se agață mai strâns de celule și rezistă la unii anticorpi

Potrivit cercetătorilor, un model structural al modului în care varianta Omicron se atașează de celule și de anticorpi aruncă lumină asupra comportamentului său și va ajuta la proiectarea anticorpilor neutralizanți.

Folosind modele computerizate ale proteinei spike de pe suprafața Omicron, aceștia au analizat interacțiunile moleculare care au loc atunci când spike-ul se agață de o proteină de pe suprafața celulară numită ACE2, poarta de intrare a virusului în celulă.

Metaforic vorbind, virusul original a avut o strângere de mână cu ACE2, dar prinderea lui Omicron „seamănă mai mult cu un cuplu care se ține de mână cu degetele împletite”, a declarat Joseph Lubin de la Universitatea Rutgers din New Jersey. „Anatomia moleculară” a aderenței poate ajuta la explicarea modului în care mutațiile Omicron cooperează pentru a-l ajuta să infecteze celulele, a adăugat Lubin.

Expertul a mai spus că unii anticorpi „par a fi susceptibili de a fi îndepărtați”, în timp ce alții sunt susceptibili de a rămâne eficienți. Vaccinurile de rapel cresc nivelul de anticorpi, rezultând „mai mulți apărători”, ceea ce ar putea compensa într-o oarecare măsură „efectul mai slab al unui anticorp individual”, a spus Lubin.

Constatările, postate luni pe site-ul bioRxiv înainte de a fi revizuite de colegi, trebuie verificate, „în special cu eșantioane din lumea reală de la oameni”, a spus Lubin. „În timp ce predicțiile noastre privind structura moleculară nu reprezintă în niciun caz un cuvânt final cu privire la Omicron, (sperăm) că ele permit un răspuns mai rapid și mai eficient din partea comunității mondiale”.

Patru din 10 persoane infectate pot răspândi virusul fără să știe

Persoanele infectate care nu prezintă niciun simptom ar putea contribui în mod semnificativ la transmiterea SARS-CoV-2, virusul care provoacă COVID-19, având în vedere că acestea reprezintă 40,5% din infecțiile confirmate la nivel mondial, potrivit unui studiu publicat online marți în revista JAMA Network Open.

Cercetătorii au reunit date din 77 de studii anterioare care au implicat un total de 19.884 de persoane cu infecții confirmate cu SARS-CoV-2. Ei au constatat că, în rândul persoanelor infectate din comunitatea generală, aproximativ 40% erau asimptomatice, la fel ca 54% dintre femeile însărcinate infectate, 53% dintre călătorii infectați în avion sau în croazieră, 48% dintre rezidenții sau personalul din căminele de bătrâni infectați și 30% dintre lucrătorii din domeniul sănătății sau pacienții spitalizați infectați.

CITEȘTE ȘI: Simptomul specific variantei Omicron: Nu a apărut la celelalte variante ale coronavirusului

Procentul cumulat al infecțiilor asimptomatice a fost de aproximativ 46% în America de Nord, 44% în Europa și 28% în Asia.

„Procentul ridicat de infecții asimptomatice evidențiază riscul potențial de transmitere a infecțiilor asimptomatice în comunități”, au scris Min Liu și colegii de la Universitatea Peking din China. Oficialii ar trebui să depisteze infecțiile asimptomatice, iar cei care sunt identificați „ar trebui să fie supuși unui management similar cu cel pentru infecțiile confirmate, inclusiv izolarea și urmărirea contactelor”.

Comentarii: