SANATATE

Atenție la acest simptom banal: Poate semnala o splină mărită

Atenție la acest simptom banal: Poate semnala o splină mărită. Splina este un organ-cheie în susținerea sănătății sistemului imunitar, responsabil în principal cu producerea și distrugerea celulelor sangvine, precum și cu stocarea sângelui.

Atenție la acest simptom: Ce este splenomegalia

Splenomegalia este definită ca mărirea splinei măsurată în funcție de greutate sau dimensiune. Splina de dimensiuni normale se învecinează cu stomacul, colonul și rinichiul stâng.

Dimensiunea și greutatea splinei pot varia și se corelează cu greutatea, înălțimea și sexul unui individ, o dimensiune mai mare a splinei fiind observată la bărbați în comparație cu femeile și la persoanele cu o greutate mare sau mai înalte.

CITEȘTE ȘI: Durerea în partea stângă, sub coaste: Când ar putea fi vorba de splină şi ce înseamnă

Atenție la acest simptom: Din ce cauze apare splenomegalia

Cauzele splenomegaliei pot fi unele infecții virale, precum mononucleoza infecțioasă (cu virusul Epstein Barr), infecția cu citomegalovirus, infecții bacteriene, boala ghearelor de pisică (limforeticuloza benignă de inoculare sau infecția cu Bartonella henselae), ciroza hepatică, de cauză virală, toxică sau alcoolică, fibroza chistică, unele tipuri de anemie sau de cancer, talasemia (o boală rară a sângelui), leucemia, tuberculoza, lupusul eritematos sistemic, poliartrita reumatoidă, etc.

Atenție la acest simptom: Ce simptome are splenomegalia

Pe scurt, simptomele splenomegaliei includ:

  • sughiț;
  • senzație de plenitudine, cu scăderea cantității de alimente consumate, întrucât pacientul își simte stomacul plin, în ciuda faptului că a ingerat doar o cantitate redusă de hrană;
  • durere în partea din stânga, sus a abdomenului, care se înrăutățește la respirația profundă și radiază spre umărul stâng.

Cel mai frecvent simptom fizic asociat cu splenomegalia este disconfortul abdominal vag. Pacienții se pot plânge de durere în partea superioară stângă a abdomenului sau de durere referită la umărul stâng.

Aceștia se pot confrunta și cu balonare abdominală, anorexie și/sau sațietate precoce.

Este des întâlnit ca pacienții să prezinte simptome bolii de bază care cauzează splenomegalia. De exemplu, simptomele precum slăbiciune, pierdere în greutate și transpirațiile nocturne sugerează o boală malignă.

Pacienții cu splenomegalie din cauza unei infecției acute se pot confrunta cu febră, rigiditate, stare generalizată de rău sau simptome infecțioase focale.

Pacienții cu boală hepatică de bază pot prezenta simptome legate de ciroză sau hepatită. Simptomele anemiei (amețeală, dispnee), vânătăi ușoare și sângerări pot indica splenomegalie din cauza procesului hemolitic subiacent.

CITEȘTE ȘI: Ştiai acest lucru despre propriul organism? De ce este considerată splina ‘a doua inimă’

Atenție la acest simptom: Ce opțiuni de tratament există pentru splenomegalie

Tratamentul pentru splenomegalie ar trebui să se concentreze asupra cauzei generatoare, cum ar fi infecțiile, însă și îndepărtarea chirurgicală a splinei poate fi o strategie de tratament, în special în cazurile severe.

  • Dacă splina este mărită, dar nu există simptome și cauza nu poate fi găsită, medicul poate sugera o așteptare atentă.
  • Dacă splina mărită duce la complicații grave sau cauza nu poate fi identificată sau tratată, îndepărtarea chirurgicală a splinei (splenectomie) poate fi o opțiune, potrivit doc.ro. În cazurile cronice sau critice, intervenția chirurgicală poate oferi cea mai bună speranță pentru recuperare.

Comentarii: