SANATATE

ATENŢIE la aceste vitamine – Îți pot face rău dacă le iei în exces

Foto: Pinterest.com

În mod ideal, vitaminele și mineralele ar trebui să fie absorbite din alimentația zilnică. Cu toate acestea, specialiștii susțin că suplimentele alimentare pot fi o variantă prin care să îți asiguri necesarul zilnic de substanțe nutritive. Acestea, totuși, sunt recomandate numai dacă nivelul optim de nutrienți nu poate fi atins numai prin consumul alimentelor. În această circumstanță, unele vitamine și minerale îți pot face mai mult rău decât bine, dacă nu le administrezi în mod corespunzător.

Dacă necesarul zilnic de vitamine și minerale nu poate fi asigurat numai prin alimentație, medicii îți pot recomanda un complex de nutrienți care să suplinească această deficiență. Cu toate acestea, ca orice medicament, este bine să ceri sfatul medicului înainte de a-ți administra singur orice fel de supliment alimentar. Iată ce vitamine și minerale îți pot face mai mult rău decât bine, dacă le administrezi fără a consulta un specialist înainte.

Calciul

Deși calciul este esențial pentru sănătatea organismului și oaselor, acesta poate favoriza apariția unor afecțiuni ale rinichilor. Apa cu un conținut ridicat de calciu este principala cauză a dezvoltării pietrelor la rinichi. De asemenea, calciul poate favoriza contracțiile femeilor însărcinate, motiv pentru care nivelul calciului trebuie urmărit cu atenție, potrivit doctorulzilei.ro.

CITEȘTE ȘI: Lipsa de calciu poate apărea în căteva minute sau în câteva luni: Cum o recunoști și ce o cauzează

Important! Calciul este esențial pentru sănătate! Afecțiunile menționate mai sus pot fi cauzate numai de un exces al acestui mineral. Astfel, nu micșorați aprotul de calciu fără a consulta un medic specialist și nu administrați acest mineral fără o recomandare a medicului curant.

Vitamina A

Administrată în exces, vitamina A poate fragiliza oasele și poate provoca efecte adverse neplăcute, precum durerea de cap și amețelile. De asemenea, administrarea excesivă a vitaminei A se pare că este responsabilă pentru dezvoltarea malformațiilor congenitale la făt, în cazul femeilor însărcinate. Aceste cazuri sunt rare, însă administrarea necorespunzătoare de suplimente poate cauza efecte negative asupra fătului și dezvoltării sale normale.

CITEȘTE ȘI: Vitamina A, esenţială pentru sănătatea plămânilor – Topul alimentelor care combat efectele poluării

Vitamina C

Vitamina C este esențială pentru starea generală de sănătate și rezistența organismului în fața agenților patogeni. Cu toate acestea, dacă este administrată în exces, aceasta poate sensibiliza gingiile.

Comentarii: