SANATATE

Atenție la diabet: Problemele neurologice pe care le poate provoca

Foto: Pinterest.com

Glucoza este o substanță importantă pentru funcționarea optimă a corpului uman. Potrivit Centers for Disease Control and Prevention, „corpul tău descompune cea mai mare parte a alimentelor pe care le consumi în zahăr (numit și glucoză) și le eliberează în sânge.

Pancreasul produce un hormon numit insulină, care acționează ca o cheie care permite zahărului din sânge să intre în celulele corpului, astfel încât acestea să-l poată folosi pentru energie.

CITEȘTE ȘI: Medicii avertizează: NU consumați cafeaua pe stomacul gol! Crește riscul de diabet și alte boli

La pacienții diagnosticați cu diabet, corpul lor fie nu produce suficientă insulină, fie nu poate folosi în mod corespunzător insulina pe care o produce.

Când nu există suficientă insulină sau celulele încetează să răspundă pozitiv la insulină, există prea mult zahăr în sânge și, în timp, acest lucru poate cauza probleme grave de sănătate, cum ar fi boli de inimă, pierderea vederii și boli ale rinichilor.

În timp, diabetul poate provoca și alte tipuri de daune organismului. Poate deteriora stratul care acoperă nervii sau vasele de sânge care transportă oxigen către nervi.

Atunci când acestea din urmă sunt deteriorate, este posibil să nu trimită semnale nervoase, mai încet sau în momentele nepotrivite.

Diabet: probleme neurologice pe care le poate provoca boala

Potrivit Medline Plus, site-ul web al Bibliotecii Naționale de Medicină din Statele Unite, mai mult de jumătate dintre persoanele diagnosticate cu diabet au această afecțiune.

Simptomele neuropatiei diabetice includ:

  • Amorțeală în mâini sau picioare.
  • Dureri fulgerătoare, arsuri sau furnicături.
  • Greață, vărsături, constipație sau diaree.
  • disfuncție sexuală.
  • probleme urinare
  • Amețeală la schimbarea rapidă a poziției.

Institutele Naționale de Sănătate din Statele Unite (NIH) subliniază diferitele afecțiuni pe care nivelurile ridicate de zahăr din sânge le pot provoca fără tratament medical.

CITEȘTE ȘI: Specialiștii recomandă: Băuturile pe care diabeticii le pot bea în siguranță – Controlează glicemia

„Neuropatia periferică poate provoca complicații ale piciorului, cum ar fi răni, ulcere și infecții, deoarece afectarea nervilor poate determina o persoană să-și piardă senzația în picioare. Drept urmare, este posibil ca persoana să nu observe că pantofii provoacă o rănire sau că și-a rănit picioarele. Leziunile nervoase pot cauza, de asemenea, probleme cu echilibrul și coordonarea, ducând la căderi și fracturi.”

Există diferite tipuri de neuropatie diabetică:

  • neuropatie periferica.
  • neuropatie autonomă.
  • Neuropatie proximală (poliradiculopatie diabetică).
  • Mononeuropatie (neuropatie focală).

Comentarii: