SANATATE

ATENŢIE la loviturile la cap! Când trebuie să mergi la medic

rd.com

Loviturile la cap si cucuiele pot fi inofensive, insa in aceeasi masura pot fi si periculoase – depinde de gravitatea leziunii. In unele cazuri, o compresa cu gheata este singura masura pe care trebuie sa o iei, insa exista si situatii in care e necesar sa apelezi la medic. Iata cum iti dai seama daca lovitura la cap este una ce poate fi neglijata sau, dimpotriva, este grava.

O lovitura la cap poate afecta doar scalpul, dar si craniul ori chiar creierul. Consecintele pornesc de la un banal si inofensiv cucui si pot ajunge pana la traumatisme cerebrale. Leziunile la nivelul capului pot fi inchise (n.r. craniul nu este afectat) sau deschise (n.r. implica spargerea capului).

Este destul de dificil de diferentiat o leziune la nivelul capului, de aceea e indicat sa apelam la medic in cele mai multe cazuri. Asta pentru ca o leziune aparent minora poate cauza hemoragii la nivel cerebral, in timp ce o lovitura mai grava la cap poate sa nu declanseze sangerari deloc. Sfatul medicilor este sa luam orice lovitura la cap in serios si sa apelam la un consult de specialitate pentru a evalua gravitatea acesteia, recomandă doc.ro.

Loviturile la cap sunt provocate in doua feluri:

Prin izbire (accident rutier, cazatura, sport de contact, agresiune fizica)
Prin zguduire (sunt mai des intalnite in randul copiilor foarte mici).

CITEȘTE ȘI: Oamenii de ştiinţă dezvăluie combinaţia de substanţe care protejează creierul pe termen lung

Craniul are capacitatea de a proteja creierul in caz de lovituri, insa exista situatii in care protectia oferita de craniu nu este suficienta, iar creierul este afectat.

Consecintele loviturii la cap

Cucuiul (hematomul)

Cucuiul este cea mai inofensiva consecinta a loviturii la cap. Cucuiul este o umflatura, care apare din cauza acumularii de sange intre craniu si piele. Din fericire, acesta se retrage in cateva zile si nu exista urmari mai grave. Acumularea de sange in afara vaselor de sange poate fi periculoasa daca hematomul se formeaza la nivelul creierului. Asta pentru ca va creste presiunea intracraniana, care la randul ei poate determina pierderea cunostintei sau leziuni cerebrale permanente.

Hemoragia

Sangerarea necontrolata cauzata de o lovitura la cap poate fi declansata atat in jurul creierul, cat si in interiorul tesuturilor creierului. Daca hemoragia are loc in jurul creierului, durerile de cap si varsaturile sunt primele semne.

Contuzia

Contuzia apare atunci cand lovitura la cap este foarte severa si exista leziuni cerebrale. In general, contuziile au loc atunci cand craniul este lovit de o suprafata tare, cu o putere destul de mare. Daunele produse de o contuzie sunt de regula temporare, insa daca este vorba despre contuzii repetate pot aparea daunele cerebrale permanente.

Edemul

Orice leziune la nivelul creierului poate cauza edem. Daca vorbim despre umflarea tesuturilor din jurul creierului, nu este foarte grav, insa daca tesuturile creierului sunt cele umflate, se creeaza o presiune intracraniana marita.

Fracturi craniene

Spre deosebire de alte oase din corp, craniul nu are maduva osoasa, de aceea este foarte puternic si greu de spart. Insa atunci cand craniul este fracturat, riscul de leziuni la nivelul creierului este foarte mare.

Leziune axonala difuza

Aceasta leziune apare atunci cand lovitura la cap nu a declansat sangerari, insa a provocat daune la nivelul celulelor creierului. Acestea pot afecta serios functionarea creierului. Daca apare edemul, complicatiile sunt si mai grave. Cu toate ca nu este o consecinta vizibila a loviturii la cap, leziunea aceasta este una dintre cele mai periculoase, adesea cauzand daune cerebrale permanente, dar si deces.

CITEȘTE ȘI: Creierul preferă ciocolata. Reputatul profesor neurolog Vlad Ciurea ne dezvăluie toate secretele

Cum faci diferenta dintre o lovitura usoara la cap si una severa?

Loviturile usoare la cap se manifesta astfel:

  • Durere
  • Senzatie de confuzie
  • Incetosarea privirii pret de cateva secunde
  • Greata
  • Tiuit in urechi

Loviturile severe la cap au urmatoarele simptome:

  • Pierderea cunostintei
  • Probleme de coordonare sau echilibru dupa lovitura
  • Dezorientare si confuzie mintala
  • Pierderea vederii
  • Miscari atipice ale ochilor
  • Pierderea controlului asupra musculaturii
  • Pierderi de memorie
  • Curgerea unui lichid transparent din urechi si/ sau nas.

Intrucat, de multe ori, leziunile aparent inofensive se dovedesc a fi grave, in ciuda lipsei unor simptome ingrijoratoare, e recomandat sa mergi la medic pentru evaluarea severitatii loviturii.

Daca apar simptome precum pierderea cunostintei, confuzia si dezorientarea, e necesar ajutorul medical de urgenta – suna la 112.

Cum e diagnosticata si tratata lovitura la cap

Medicul va face anamneza si examinarea fizica. Daca va considera necesar, va face teste imagistice precum tomografia computerizata, astfel incat sa observe daca exista inflamatie, edem, cheag de sange sau alte leziuni la nivel cerebral.

CITEȘTE ȘI: Plictiseala, PERICOL pentru creier. TOP 10 exerciţii care îmbunătăţesc memoria

Tratamentul pentru loviturile la cap este ales in functie de tipul loviturii, dar si de consecintele acesteia. Loviturile inofensive se vor trata cu calmante pentru reducerea durerii, precum si cu comprese reci. Antiinflamatoarele precum ibuprofenul nu sunt recomandate in caz de lovitura la cap, intrucat favorizeaza si agraveaza sangerarile. Daca leziunea este una deschisa, medicul o va coase si o va bandaja.

Daca este vorba, insa, despre leziuni mai grave, se poate recomanda internarea pacientului. Medicamentele diuretice si cele antiepileptice pot fi folosite in asemenea cazuri. Si interventia chirurgicala poate fi necesara uneori – pentru indepartarea unui hematom de la nivelul creierului, pentru reducerea presiunii intracraniere sau pentru repararea craniului.

In cazurile de lovituri la cap severe, poate fi nevoie de recuperare pentru recapatarea functiilor creierului.

Comentarii: