SANATATE

Atenţie la stilul de viaţă: Factorii care determină apariţia bolii ficatului gras

realitatea,net

Termenul de steatoza hepatica non alcoolica sau ficat gras aduna sub umbrela sa o categorie larga de boli care afecteaza ficatul la persoane care consuma alcool in cantitati minime sau chiar deloc. Denumirea de ficat gras se refera la faptul ca celulele ficatului sunt supraincarcate cu grasime.

Steatoza hepatica non alcoolica sau ficatul gras poate aparea la orice categorie de varsta, dar frecvent afecteaza persoane cu varste cuprinse intre 40 si 50 de ani, cu boli cardiace, vasculare, obezitate, hipertensiune arteriala, grasimi crescute in sange sau diabet zaharat. Se poate spune, deci, ca un pacient hipertensiv, diabetic, obez sau diagnosticat cu boli cardiace este mai predispus instalarii bolii de ficat gras, potrivit doc.ro.

De asemenea, anumite medicamente pot cauza ficat gras. Printre acestea se numara si: amiodarona, corticosteroizii, metotrexatul, tetraciclinele si nu numai.

CITEȘTE ȘI: Planta care vindecă tumorile şi bolile de ficat. Se găseşte şi în România

Boala de ficat gras este marcata de inflamatia severa a ficatului care poate progresa spre leziuni ireversibile si spre o functie irecuperabila a ficatului. Poate determina inclusiv ciroza si insuficienta hepatica, in cazurile grave. Este, de asemenea, posibil ca acest ficat gras sa nu progreseze deloc ca boala.

Ficatul gras este o boala progresiva. De indata ce aceasta afectiune a fost identificata este necesar sa se depuna toate eforturile pentru a o combate, mai ales prin adoptarea unui regim alimentar lipsit de grasimi, pentru a preveni astfel dezvoltarea cirozei.

Schimbarea stilului de viata prin adoptarea unei diete sanatoase si echilibrate, prin limitarea consumului de alcool si practicarea exercitiilor fizice cu regularitate, poate trata ficatul gras, steatoza hepatica fiind, din fericire, o afectiune reversibila pana la un punct. Daca boala evolueaza astfel incat apare fibroza hepatica, daunele aduse ficatului nu mai pot fi vindecate, insa tot este importanta stoparea evolutiei steatozei hepatice, pentru limitarea daunelor.

Patogenia bolii hepatice grase nonalcoolice nu a fost complet elucidata. Teoria cea mai larg acceptata implica rezistenta la insulina ca mecanism cheie care conduce la steatoza hepatica si de asemenea, la steatohepatita. Altii au sugerat ca este necesara o leziune oxidativa suplimentara pentru a manifesta componenta necroinflamatoare a steatohepatitei. Fierul hepatic, leptina, deficientele antioxidante si bacteriile intestinale au fost toate sugerate ca factori potentiali de stres oxidativ.

Steatoza hepatica este o manifestare a acumularii excesive de trigliceride in ficat. Acest lucru poate aparea din cauza excesului de acizi grasi liberi din tesutul adipos, din scaderea exportului hepatic de acizi grasi liberi (secundar reducerii sintezei sau secretiei lipoproteinelor cu densitate foarte scazuta). Sursele majore de trigliceride provin din acizii grasi stocati in tesutul adipos si din acizii grasi sintetizati in ficat prin lipogeneza.

Productia excesiva de acizi grasi liberi poate rezulta fie din cresterea cantitatii de trigliceride in ficat (observata in cazul obezitatii si pierderii rapide in greutate), fie din transformarea excesiva a carbohidratilor si a proteinelor in trigliceride.

CITEȘTE ȘI: SFATUL MEDICULUI: Cele mai bune alimente pentru ficat. De unele, cu siguranță NU ai știut!

Rezistenta la insulina are un rol-cheie in dezvoltarea steatozei hepatice si a steatohepatitei. Obezitatea si diabetul de tip 2, afectiuni asociate cu rezistenta la insulina, sunt frecvent observate la pacientii cu boala hepatica nonalcoolica (NAFLD). Rezistenta la insulina a fost de asemenea observata la pacientii cu steatohepatita non alcoolica (NASH) care nu sunt obezi si cei care au toleranta normala la glucoza. Nu toti pacientii cu NASH prezinta rezistenta la insulina. Acest lucru sugereaza ca NASH poate fi un sindrom heterogen cu mai multe cauze.

Indiferent de cauza steatozei hepatice, important este ca pacientul sa trateze aceasta afectiune pentru a preveni complicatiile ce pot aparea. Dieta corespunzatoare si adoptarea unui stil de viata sanatos pot reduce depozitele de grasime de la nivelul ficatului. Din fericire, boala de ficat gras non alcoolic este reversibila, atata timp cat nu ajunge intr-un stadiu foarte avansat, in care apare fibroza hepatica.

Comentarii: