SANATATE

Atenţie la streptococul betahemolitic A – Cum se răspândeşte şi care sunt infecțiile pe care le provoacă

onecms.io

Streptococul betahemolitic A poate să provoace numeroase infecții la om, inclusiv amigdalită, scarlatină, celulită infecțioasă sau febră reumatică.

Bacteriile Gram-pozitive numite streptococ de grup A pot cauza multe tipuri de infecții la persoanele de toate vârstele, care pot duce la boli ușoare până la grave sau chiar letale.

Infecții în gât

Streptococul betahemolitic A trăiește în nas și în gât și se poate răspândi cu ușurință la alte persoane prin tuse sau prin strănut (de reținut că unele persoane infectate nu au simptome și nu par a fi bolnave). Oamenii se pot îmbolnăvi dacă inspiră acele particule care sunt eliminate prin tuse sau strănut sau dacă ating o suprafață pe care au căzut și apoi își ating gura sau nasul ori dacă beau din același pahar sau mănâncă din același platou ca persoana bolnavă.

În general, infecția în gât cu streptococ este una ușoară, pe care o fac mai ales copiii și adulții care intră în contact cu ei, dar poate fi foarte dureroasă, potrivit doc.ro. Cele mai frecvente simptome ale streptococului includ durere în gât care poate începe foarte repede, durere la înghițire, febră, amigdale roșii și umflate, uneori cu pete albe sau dungi de puroi, peteșii pe cerul gurii, umflarea ganglionilor limfatici în partea din față a gâtului. Medicii tratează streptococul din gât cu antibiotice.

CITEȘTE ȘI: Medicii legiști români spun ADEVĂRUL: Din 150 de ”decese COVID” investigate la IML, foarte puține au fost cauzate de SARS-COV-2

Impetigo

Streptococul betahemolitic A poate cauza și impetigo, o infecție bacteriană a pielii mai frecventă la copiii mici. Când streptococul infectează pielea, provoacă răni, iar dacă cineva atinge acele răni se poate infecta de asemenea. În general, impetigo este o infecție ușoară care poate apărea oriunde pe corp, dar apare mai des în jurul nasului și al gurii sau pe brațe ori pe picioare.

Simptomele includ răni roșii (însoțite de mâncărimi) care se deschid și din care se scurge un lichid limpede sau puroi pentru câteva zile. Apoi, se formează o crustă gălbuie care se vindecă ulterior fără să lase cicatrice. După ce o persoană este expusă la streptococ, durează cam 10 zile până când apar aceste răni. Medicii recomandă tratament cu antibiotice topice sau orale.

Scarlatină

Infecția este mai frecventă la copiii cu vârste între 5 și 15 ani. Scarlatina se transmite prin tuse și strănut, dacă o persoană inhalează particulele eliminate în acest fel. În general, scarlatina este o infecție ușoară, care începe de obicei cu febră și dureri în gât. De asemenea, pot apărea frisoane, vărsături sau dureri abdominale. Limba poate fi albicioasă și ușor umflată, iar amigdalele foarte roșii și dureroase, ceea ce îngreunează înghițirea. La una sau două zile după începerea bolii, apare de obicei o erupție de culoare roșie, mai întâi pe gât, la axile și în zona inghinală, apoi se răspândește pe restul corpului.

Erupția de la scarlatină se estompează în aproximativ 7 zile. Pe măsură ce erupția dispare, pielea se poate coji în jurul vârfurilor degetelor de la mâini și de la picioare și în zona inghinală, iar această descuamare poate dura până la câteva săptămâni. Medicii tratează scarlatina cu antibiotice.

Celulita infecțioasă

Dacă streptococul betahemolitic A pătrunde în piele printr-o leziune, poate cauza celulită infecțioasă, o infecție bacteriană comună a pielii, care provoacă roșeață, umflături și durere în zona infectată. Printre factorii care permit bacteriilor să intre în piele se numără și afecțiunile cronice ale pielii, cum ar fi eczemele sau piciorul atletului, precum și varicela sau Zona Zoster. Pentru tratarea celulitei infecțioase, medicul prescrie antibiotice.

Febra reumatică

Febra reumatică se poate dezvolta mai ales la copii, după o infecție cu streptococ în gât sau după scarlatină, dacă acestea nu sunt tratate corespunzător. Oamenii nu pot lua febra reumatică de la altcineva, deoarece este un răspuns imun și nu o infecție. Simptomele febrei reumatice pot include febră, articulații dureroase, dureri în piept, dificultăți de respirație, bătăi rapide ale inimii, oboseală, mișcări necontrolate ale corpului și, mai rar, noduli sub piele în apropierea articulațiilor sau o erupție sub formă de inele roz.

Medicii tratează simptomele febrei reumatice cu medicamente precum aspirina pentru a reduce febra, durerea și inflamația generală. În plus, toți pacienții cu febră reumatică ar trebui să primească antibiotice care să trateze infecția cu streptococ.

Sindromul de șoc toxic streptococic

Orice infecție cu streptococ betahemolitic de grup A se poate transforma în sindrom de șoc toxic streptococic. Simptomele persoanei afectate includ febră și frisoane, dureri musculare, greață și vărsături. Dacă nu se cere ajutor medical, în 24-48 de ore sindromul devine mult mai grav, ducând la hipotensiune arterială, tahicardie și tahipnee (respirație accelerată). Sindromul de șoc toxic streptococic se tratează la spital, în principal cu antibiotice.

Fasciita necrozantă

Fasciita necrozantă este o infecție bacteriană rară care se răspândește rapid în organism și poate provoca moartea. Diagnosticul precis, tratamentul rapid cu antibiotice și intervenția chirurgicală promptă sunt importante pentru oprirea acestei infecții.

În acest caz, streptococul betahemolitic A intră în organism printr-o ruptură a pielii, provocată de tăieturi, arsuri, zgârieturi, mușcături de insecte, răni chirurgicale, dar fasciita necrozantă poate apărea și după o leziune care nu rupe pielea (traumatism contondent).

Infecția se răspândește adesea foarte repede, iar simptomele includ o zonă roșie, caldă sau umflată a pielii care se întinde rapid, durere severă, inclusiv în afara zonei înroșite și febră. Medicul trebuie contactat imediat dacă apar aceste simptome după o leziune sau după o intervenție chirurgicală.

CITEȘTE ȘI: Flegma din gât are rol protector: Când reprezintă o problemă și e nevoie să mergi la doctor

Glomerulonefrita poststreptococică

Glomerulonefrita poststreptococică este o boală renală rară care se poate dezvolta după o infecție cu streptococul betahemolitic A, de cele mai multe ori la copii. Simptomele acestei afecțiuni pot include urină de culoare închisă, maroniu-roșiatică, umflare la nivelul feței, în jurul ochilor, dar și la mâini și picioare, scăderea nevoii de a urina și cantitate redusă de urină, senzație de oboseală din cauza nivelului scăzut de fier în sânge (anemie ușoară).

Persoana afectată are de obicei proteine în urină și tensiunea arterială mărită. Medicii se concentrează pe gestionarea simptomelor și anume reducerea umflăturilor prin limitarea aportului de sare și apă sau prin prescrierea unui medicament care crește fluxul de urină și gestionarea hipertensiunii arteriale prin medicație. Dacă persoana încă este infectată cu streptococul betahemolitic A, i se recomandă și antibiotice.

Comentarii: