SANATATE

Flegma din gât are rol protector: Când reprezintă o problemă și e nevoie să mergi la doctor

Foto: federicademaio.it

Flegma este o materie fluidă, dar vâscoasă și lipicioasă, care se acumulează la nivelul gâtului și pe care o remarci, de regulă, atunci când ești bolnav. Cu toate acestea, mucusul din gât este mereu prezent, și are rol de protecție.

Care este rolul flegmei în organism?

Membranele mucoase produc flegmă pentru a proteja și susține sistemul respirator. Aceste membrane sunt prezente la nivelul gurii, nasului, gâtului, sinusurilor și plămânilor. Mucusul este lipicios pentru că astfel poate prinde praful, alergenii și virusurile. Atunci când ești sănătoasă, mucusul este subțire și puțin, dar atunci când te îmbolnăvești sau ești expusă la prea multe particule, flegma se îngroașă și devine mai abundentă, pentru a putea capta substanțele străine.

Așadar, flegma este sănătoasă pentru sistemul respirator, dar dacă te incomodează, poți apela la diverse soluții pentru a o subția sau elimina din gât.

Soluții pentru diminuarea flegmei în gât

Iată cele mai la îndemână metode pentru a asigura un nivel normal de flegmă în gât.

1. Folosește un umidificator

Prin hidratarea aerului din interior poți menține un nivel normal și nederanjant de flegmă în gât, potrivit doc.ro. Aburii decongestionează și ajută la eliminarea flegmei. Poți lăsa umidificatorul pornit pe parcursul întregii zile. De asemenea, poți folosi umidificatorul zilnic, atât timp cât schimbi frecvent apa și îl cureți potrivit instrucțiunilor de pe ambalaj.

CITEȘTE ȘI: Tusea cu mucus alb, semn al anumitor afecțiuni: Când e nevoie să mergi la doctor

2. Hidratează-te corespunzător

Prin consumul frecvent de lichide, în special de lichide calde, poți susține circulația mucusului, așa încât acesta să nu rămână blocat în gât. Totodată, apa poate elibera congestia și subția flegma. Încearcă să ai mereu la îndemână ceva de băut și să consumi alimente lichide, cum ar fi supele și tocănițele.

3. Consumă ingrediente bune pentru sănătatea sistemului respirator

Încearcă să consumi alimente și băuturi ce conțin lămâie, ghimbir și usturoi. Aceste ingrediente sunt benefice în tratamentul răcelii, tusei și mucusului excesiv. De asemenea, alimentele picante pe bază de capsaicină, cum ar fi piperul cayenne sau ardeii iuți, pot fi de ajutor, decongestionând temporar sinusurile și permițând, astfel, circulația mucusului.

Printre alte ingrediente și suplimente care te pot ajuta se numără:

– Rădăcina de lemn dulce
– Ginsengul
– Fructele de pădure
– Ceaiul de echinacea
– Rodiile
– Ceaiul de guava
– Suplimentele cu zinc

4. Fă gargară cu apă cu sare

Gargara cu apă caldă și sare poate ajuta în eliminarea flegmei din gât și poate avea impact și asupra bacteriilor care te pot îmbolnăvi. Amestecă o ceașcă de apă caldă cu jumătate de linguriță de sare și fă gargara înainte de culcare. Apa caldă dizolvă repede sarea și acționează eficient asupra inflamației. Poți repeta gargara seară de seară, până când nu te mai supără flegma din gât.

5. Folosește ulei esențial de eucalipt

Uleiul esențial de eucalipt poate fi util în eliminarea mucusului din gât și din piept. De asemenea, dacă ai o tuse supărătoare, acest ulei esențial poate potoli puseurile de tuse. Poți face inhalații cu ulei de eucalipt picurat într-un vas cu apă fierbinte sau îl poți adăuga în umidificator, dacă aparatul are și funcție de aromaterpie.

6. Apelează la remedii farmaceutice și naturiste

Remediile care se eliberează fără rețetă, precum siropurile, spray-urile și pastilele decongestionante, te pot scăpa de răceală, dar și de mucusul în exces din gât și din nas. Există multe tipuri de decongestionante orale, care pot avea sau nu efect expectorant, și care pot fi de real ajutor în calmarea simptomelor.

De asemenea, poți opta pentru unguente care se aplică pe piept sau pe alte zone congestionate, ce ajută la calmarea tusei și la eliminarea flegmei. Aceste produse conțin, de obicei ulei de camfor și/sau ulei esențial de eucalipt și au acțiune antiinflamatoare. Poți utiliza un asemenea tip de remediu până la de trei ori pe zi. Atenție, însă, la faptul că unele unguente de acest fel nu sunt recomandate copiilor.

Dacă remediile mai ușoare nu sunt de folos, te poți îndrepta către medicamente fără prescripție medicală. Este recomandat să te consulți mai întâi cu medicul curant, chiar dacă aceste medicamente se comercializează fără rețetă în farmacii. De regulă, e bine să tratezi cauza, și nu numai simptomele. În plus, în cazul anumitor afecțiuni, precum boala cronică de plămâni și fibroza chistică, există un anumit tip de tratament de urmat.

O opțiune de tratament este soluția salină hipertonică, care poate fi inhalată cu ajutorul unui nebulizator. Acest tratament poate fi utilizat la pacienți începând cu vârsta de șase ani, iar intensitatea soluției poate fi modificată, în funcție de nevoile specifice ale pacientului. Inhalațiile cu soluție salină hipertonică oferă o atenuare temporară a simptomelor și pot da reacții adverse, cum ar fi tusea, uscăciunea gâtului sau disconfortul la nivelul pieptului.

CITEȘTE ȘI: Planta care calmează tusea, ușurează respirația și ajută la eliminarea mucusului

Când să mergi la medic?

Excesul de mucus sau flegma îngroșată și supărătoare nu este, de regulă, un motiv de îngrijorare. Aceasta este frecvent remarcată dimineața, pentru că se acumulează pe parcursul nopții, mai ales atunci când ești răcită, dar se eliberează, de regulă, până în a doua parte a zilei.

Totodată, flegma poate fi mai pronunțată dacă suferi de alergii sezoniere sau ești deshidratată. Dacă flegma devine incomodă și nu trece cu niciun remediu, este recomandat să îți faci o programare la medic. Acumularea de flegmă poate semnala mai multe afecțiuni, cum ar fi refluxul gastroesofagian, alergiile, astmul, fibroza chistică (deși această afecțiune se diagnostichează timpuriu), bronșita cronică sau alte afecțiuni pulmonare.

Mergi la medic dacă flegma te deranjează mai mult de câteva săptămâni la rând și spune-i medicului toate simptomele asociate, mai ales dacă ai tușit flegmă cu sânge, ai avut dureri în piept sau probleme de respirație, cum ar fi respirația șuierătoare sau tăiată.

Este important de luat aminte că organismul produce mucus tot timpul, și o cantitate moderată de flegmă este normală. Dacă remarci mucus în exces, se poate întâmpla pentru că ești răcită sau ai altă afecțiune, cum ar fi o alergie. Nu în ultimul rând, este important să mergi la medic dacă te îngrijorează cantitatea de mucus, dacă aceasta a crescut semnificativ în ultima perioadă sau dacă manifești și alte simptome.

Comentarii: