NUTRITIE SANATATE

ATENȚIE: Legumele și fructele care pot cauza toxiinfecție alimentară dacă nu sunt spălate cum trebuie

cnn.com

Toxiinfecția alimentară este o afecțiune foarte neplăcută, care se manifestă prin vărsături, diaree, crampe abdominale puternice, greață, lipsa poftei de mâncare, dureri de cap și de gât.

În majoritatea situațiilor, simptomele nu persistă pe termen lung, mai mult de 48 de ore și cedează la administrarea unor medicamente specifice. Există însă și cazuri când toxiinfecția alimentară poate cauza complicații. Bătrânii cu boli cronice, gravidele și copiii mici sunt categorii predispuse la apariția unor astfel de complicații.

CITEȘTE ȘI: Cum îți dai seama că te confrunți cu o toxiinfecție alimentară și cum o poți trata

Legume și verdețuri

Legumele și verdețurile sunt o sursă obișnuită de toxiinfecție alimentară, mai ales atunci când sunt consumate crude.

Cele mai periculoase sunt:

  • salata verde,
  • spanacul, varza,
  • țelina,
  • roșiile,
  • conopida,
  • castraveții,
  • pătrunjelul,
  • broccoli
  • castraveții.

Acestea pot fi contaminate cu bacterii dăunătoare, cum ar fi E. coli, Salmonella și Listeria. Contaminarea poate apărea din cauza apei și a scurgerilor murdare, a echipamentelor de procesare insalubre și a practicilor incorecte de igienizare.

Între anii 1973 și 2012, 85% din focarele de toxiinfecție alimentară din SUA au fost cauzate de consumul de legume și verdețuri contaminate.

Pentru a reduce riscul, spălați întotdeauna bine frunzele de salată înainte de a mânca. Nu cumpărați pungi cu amestec de salate care conțin frunze stricate și moi și evitați salatele care au fost lăsate la temperatura camerei.

Fructe

Fructele de pădure și pepenele sunt cele mai periculoase categorii de fructe ce pot fi contaminate.

Acestea prezintă un risc ridicat de a provoca intoxicații alimentare din cauza bacteriilor Listeria, care se pot dezvolta pe coajă (în cazul pepenelui) și se pot răspândi în pulpa fructului.

CITEȘTE ȘI: Nutriționistul Mihaela Bilic ne lămurește: Putem consuma alimente expirate?

Între 1973 și 2011, în SUA au fost raportate 34 de focare de intoxicații alimentare asociate cu consumul de pepene contaminat. Acest lucru a dus la 3.602 cazuri de toxiinfecții alimentare, 322 de spitalizări și 46 de decese.

Fructele proaspete și congelate, inclusiv zmeura, murele, căpșunile și afinele, sunt, de asemenea, o sursă obișnuită de otrăvire alimentară din cauza virusurilor și bacteriilor dăunătoare, în special a virusului hepatitei A.

Spălarea în mai multe ape a fructelor înainte de a le consuma poate reduce acest risc, dar nu complet. În special în cazul murelor, zmeurei, căpșunilor, suprafața acestora nu este netedă iar acest lucru favorizează pătrunderea bacteriilor în fruct.

Evitați salatele de fructe preambalate care nu sunt depozitate la frigider. Spălați întotdeauna fructele înainte de a le consuma și mâncați imediat fructe proaspăt tăiate sau păstrați-le la frigider.

Comentarii: