SANATATE

ATENȚIE: Medicamentele antiinflamatoare pot afecta grav auzul/ STUDIU

lifetimehearingservices.com

Pacientii diagnosticati cu artrita i-au facut pe oamenii de stiinta sa descopere legatura dintre medicamentele antiinflamatoare si problemele de auz.

Statistic vorbind, suferinzii de artrita au un risc mai mare sa dezvolte probleme ale auzului, comparativ cu persoanele care nu au artrita.

Artrita este boala care apare atunci cand articulatiile sunt inflamate. Exista peste 100 de tipuri de artrita, 1 din 2 persoane de peste 60 de ani dezvoltand o forma a acestei boli.

Cele mai comune forme de artrita sunt osteoartrita si artrita reumatoida. Prima apare din cauza inflamarii articulatiilor, in timp ce a doua este o afectiune autoimuna ce apare in urma inflamatiei membranei sinoviale, membrana care delimiteaza articulatiile, potrivit doc.ro.

CITEȘTE ȘI: ”Ceața cerebrală”: Dificultăți de concentrare, incapacitate de a verbaliza, decizii pripite – Care sunt cauzele

Legatura dintre artrita si problemele de auz

Majoritatea persoanelor care sufera de artrita dezvolta si probleme cu auzul. Specialistii au ajuns la concluzia ca nu artrita in sine este de vina pentru pierderea auzului, ci medicamentele antiinflamatoare pe care le iau pacientii pentru calmarea durerilor specifice acestei boli.

Antiinflamatoarele joaca un rol important in tratarea artritei, iar un numar de peste 20 de studii facute recent au concluzionat ca medicamentele cu proprietati antiinflamatoare precum cele pe baza de substante ca ibuprofenul ori acetaminofenul cresc cu 23% sansele de pierdere a auzului.

Cercetatorii inca studiaza aceasta problema, insa pana acum au descoperit ca medicamentele antiinflamatoare afecteaza celulele si vasele de sange din urechea interna. Studiile de laborator au sugerat si ca acetaminofenul (pe care il regasim in paracetamol) poate ataca celulele urechii asa cum ataca si celulele ficatului.

Rolul reactiilor autoimune in pierderea auzului

Artrita reumatoida este o boala autoimuna, care apare pentru ca celulele imune ataca membrana sinoviala. Cu toate ca de regula durerile apar la inchieturile mainilor, la genunchi si la incheieturile de la laba piciorului, acestea pot aparea la orice articulatie.

Urechea interna contine 3 oase de dimensiuni reduse, al caror rol este sa amplifice si sa transmita vibratia sunetelor in urechea interna. Aceste oase sunt prinse unul de celalalt tot printr-o membrana sinoviala, exact ca si in cazul celorlalte oase din corp. Asadar, aceasta membrana ar putea fi si ea atacata de catre celulele imune, aceasta fiind cauza pierderii auzului asociata artritei.

Pierderea auzului, dar si artrita pot fi genetice

Gena care poarta numele de KIAA1199 a fost identificata recent de catre cercetatori. Aceasta este implicata in procesul de distrugere a fibrelor din membrane sinoviala. Aceasta gena este asociata atat cu surzirea ereditara, dar si cu artrita reumatoida. Si aceasta gena ar putea avea legatura cu conexiunea dintre pierderea auzului si artrita.

CITEȘTE ȘI: A apărut un nou simptom îngrijorător al infectării cu coronavirus: Este legat de auz

Remedii naturale pentru durerile provocate de artrita

Pentru a evita efectele secundare ale medicamentelor antiinflamatoare, poti folosi ingrediente naturale cu aceleasi proprietati. Spre exemplu, turmericul este la fel de eficient ca si medicamentele din farmacie atunci cand vine vorba despre durerile articulare. Poti introduce turmericul in dieta ta, insa poti consuma si suplimente pe baza de turmeric.

Consulta-te cu medicul tau cu privire la modul in care folosesti turmericul pe post de antiinflamator. Curcumina, substanta activa din turmeric, are efecte rapide in ceea ce priveste reducerea inflamatiei, insa poate interactiona cu anumite medicamente pe care le iei la indicatiile medicului specialist.

Comentarii: