REVIEW

ATENȚIE, s-a schinbat legea! Când are voie un polițist să folosească forța

wikimedia.org

În îndeplinirea atribuţiilor de serviciu, poliţistul este îndreptăţit să utilizeze mijloace de constrângere, inclusiv forţa fizică în mai multe situaţii atunci când se află în teren.

Conform legii nr 192/2019, agenţii pot folosi inclusiv aplicarea unor procedee de autoapărare sau imobilizare; cătuşe sau alte mijloace care permit imobilizarea membrelor superioare şi/sau inferioare, denumite în continuare mijloace de imobilizare; mijloace neletale; arme albe şi de foc; mijloace adecvate sau, după caz, vehicule, pentru oprirea forţată, blocarea sau deschiderea unor vehicule ori spaţii închise în care se găsesc persoane şi bunuri ori pentru înlăturarea unor obstacole.

CITEȘTE ȘI: Drama neştiută a Nicoletei Luciu! Copilărie cu bătăi şi abuzuri pentru diva după care au suspinat toţi bărbaţii

Folosirea mijloacelor de constrângere nu trebuie să depăşească, prin intensitate şi durată, nevoile reale pentru atingerea scopului intervenţiei, relatează adevarul.ro.

Folosirea mijloacelor de constrângere încetează de îndată ce scopul intervenţiei a fost realizat.

CITEȘTE ȘI: Mai uşor decât credeai: Cele şapte reguli care îţi prelungesc viaţa

Folosirea mijloacelor de constrângere se face în mod gradual, după avertizarea verbală prealabilă asupra utilizării acestora şi după acordarea timpului necesar persoanei pentru a se conforma solicitărilor legale ale poliţistului. În situaţia unei acţiuni violente iminente îndreptate împotriva poliţistului sau a altei persoane, mijloacele de constrângere pot fi folosite fără avertizarea verbală prealabilă.

Comentarii: