SANATATE

ATENȚIE: Simptomele inițiale ale pnumoniei pot fi confundate cu o răceală

goodnews.info.ro

ATENȚIE: Simptomele inițiale ale pnumoniei pot fi confundate cu o răceală. Pneumonia, o infecție respiratorie destul de comună, apare atunci când sacii de aer din plămâni devin inflamați și umpluți cu puroi sau alt lichid, ceea ce face dificilă respirația.

Trebuie să știi că, în timp ce multe cazuri de pneumonie sunt ușoare și pot fi gestionate acasă, unele pot deveni grave dacă nu sunt medicate corespunzător.

CITEȘTE ȘI: Cum știi dacă ai făcut bronșită sau pneumonie: Simptomele de care trebuie să ții cont

ATENȚIE: Simptomele inițiale ale pnumoniei pot fi confundate cu o răceală

Pneumonia începe adesea cu simptome ușoare, nespecifice, care sunt confundate cu o răceală sau o gripă obișnuită, iar acest lucru face dificilă detectarea precoce. Dar apoi, într-o zi sau două de la răceala și tusea inițială, simptomele pneumoniei tind să se intensifice.

Pe măsură ce infecția progresează, febra tinde să crească și mai mult, atingând adesea temperaturi de 39,5 grade Celsius sau chiar mai mari. În plus, există o tranziție de la o tuse uscată la o tuse mai intensă, care este adesea însoțită de mucus galben, verde sau sângeros.

Când culoarea mucusului tușit nu mai este normală, este un indicator semnificativ al pneumoniei. Și dacă nu se acordă o atenție urgentă acestor semne, urmează dificultățile de respirație.

Impactul pneumoniei asupra capacității plămânilor de a schimba oxigen și dioxid de carbon duce la dificultăți pronunțate de respirație, ceea ce face chiar și sarcinile simple o provocare.

Semne dureroase care indică pneumonia

Dureri în piept

Dacă simptomele de mai sus sunt însoțite de dureri în piept, acest lucru devine și mai îngrijorător.
În timp ce persoana ar putea crede că durerea în piept poate apărea din cauza dificultății de respirație, aceasta ar putea fi o presupunere falsă. Durerea toracică este de obicei ascuțită, durere înjunghiată sau o senzație de durere surdă, pe ambele părți ale pieptului.

Pe măsură ce încercați să respirați mai adânc, durerea tinde să se agraveze, iar tusea o poate agrava și mai mult. În acest moment, este indicat să consultați un medic pentru ca infecția să nu se agraveze.

Buzele și unghiile devin albastre

Cianoza, adică nuanța albăstruie de pe buze, unghii sau piele este un alt semn periculos al pneumoniei.
Datorită dificultății consecvente de respirație și aportului inadecvat de oxigen care rezultă din țesuturile corpului, corpul nostru începe încet să devină albastru, ceea ce, la rândul său, duce la complicații grave și care pun viața în pericol.

Este important să rețineți că nuanța albăstruie de pe piele și corp este un simptom foarte tardiv și trebuie luată în serios. Dacă nu se grăbește imediat la medic, rezultatul poate fi grav.

Când trebuie să mergi la medic

Confuzie în îndeplinirea sarcinilor de zi cu zi

În unele cazuri severe de pneumonie, mai ales atunci când o persoană în vârstă contractă infecția, se poate observa apariția confuziei și o stare psihică alterată.
Acest simptom este rezultatul aprovizionării inadecvate cu oxigen a creierului din cauza funcției pulmonare compromise. S-ar putea observa dificultăți în îndeplinirea sarcinilor de zi cu zi, uitare, lipsă de atenție și chiar aversiune față de mâncare.

CITEȘTE ȘI: Medicii avertizează: Forma de pneumonie care reprezintă un mare semnal de alarmă

Aceste semne, mai ales la persoanele în vârstă, indică o etapă critică a bolii în care este necesară consultarea medicală imediată.

Vărsături și greață

La copiii mici, greața și vărsăturile sunt semne notabile ale infecției.
Copiii cu pneumonie pot prezenta un stomac rău sau deranjat, care poate duce la greață și vărsături ocazionale. Dacă copilul simte o aversiune față de mâncarea preferată sau vomită imediat ce mănâncă ceva, acesta ar putea fi un simptom al pneumoniei.

Dacă este însoțită de dificultăți de respirație și febră, devine important să le duceți imediat la un medic și simptomele s-ar putea accentua în cel mai scurt timp potrivit doctorulzilei.ro.

Comentarii: