SANATATE

Avertismentul grav al medicului: Simptomele care NU trebuie ignorate. Pot indica tumori pe creier

Tumorile pe creier ocupă un important loc în patologia neurochirurgicală, fiind și principala cauză de deces de cauză oncologică atât la copii, cât și la adulții sub 40 de ani.

„Tumorile pe creier au ajuns să afecteze în special persoanele active, cu responsabilități sociale. Aceste tumori lovesc oamenii între 40 și 60 de ani. Drama lor se răsfrânge asupra unui grup mai larg. Există o preocupare mondială față de acest subiect, nu doar la noi. Pacienții ajung la spital mai degrabă în stare de urgență decât conștienți”, a avertizat prof. univ. dr. Mircea Gorgan director medical la Spitalului Clinic de Urgenţă „Bagdasar-Arseni” din Bucureşti, potrivit doctorulzilei.ro.

Cauze tumori cerebrale

Printre cauzele știute ale tumorilor cerebrale se numără: noxele (lacurile, vopelele volatite), infecțiile virale (cu retrovirusuri în special), munca în condiții care stimulează anumite organe (unde sonare, vibrații), ca și nitriții.

CITEȘTE ȘI: Oamenii de ştiinţă avertizează: Liniştea, esenţială pentru sănătatea creierului

„Sunt prea multe cauze ca să le putem elimina”, a mai declarat medicul neurochirurg. Așa că cea mai bună soluție rămâne prezentarea la medic la primele semne care trădează acest tip de tumori. Acestea includ:

– o pierdere de cunoștință neașteptată,

– deficit motor – tremură mâna sau piciorul,

– stare de iritabilitate bruscă,

– dureri de cap care durează zile la rând (pot ascunde o cauză vasculară sau tumorală). „Multe cazuri de tumori cerebrale sunt decoperite din întâmplare, la analize uzuale”, a mai spus medicul.

Care sunt opţiunile de tratament pentru tumorile pe creier?

În funcţie de tipul, localizarea, mărimea tumorii cerebrale, există 3 opţiuni de tratament diferite printre care se numără tratamentul chirurgical, radioterapia şi chimioterapia.

CITEȘTE ȘI: Misterele creierului: Cele șapte motive pentru care memoria ne trădează

De regulă, metoda standard de tratament pentru toate tumorile benigne, în funcţie de localizarea acestora, este intervenţia chirurgicală. Însă, în funcţie de tipul tumorii şi în cazul în care aceasta are un caracter malign, după tratamentul chirurgical este posibil să fie administrate tratamente suplimentare precum radioterapia sau chimioterapia.

Comentarii: