LIFESTYLE RELATII

De ce bârfim: Explicațiile psihologice din spatele unui obicei blamat

blog.prosper.com

Barfa nu are o reputatie deloc buna, cu totii suntem constienti de cat de urat este obiceiul de a barfi, insa totodata cu totii o facem intr-o oarecare masura.

Cu toate ca barfa pare o actiune nefondata, exista argumente precise pentru care simtim nevoia de a barfi. Potrivit doc.ro, studiile facute de specialisti in domeniu au dovedit ca exista motive intemeiate pe care le avem, fara sa ne dam seama, pentru a barfi.

Barfa poate fi o metoda de cunoastere a oamenilor din jur

Barfind, poti afla cum gandesc persoanele din jur, precum si ce repere morale au acestea. Atunci cand barfim, nu numai ca judecam, insa putem observa si cum judeca persoanele cu care interactionam. In acest fel, putem intui ce gandesc si despre noi si despre actiunile intreprinse de noi.

CITEȘTE ȘI: Minte sau spune adevărul? Fii atent la câteva GESTURI ale persoanei cu care vorbești

Barfa ne poate face sa ne simtim in siguranta

Unele teorii sustin ca barfa ne ofera siguranta. Facand schimb de informatii ne protejam si ne pastram locul in societate. Unii specialisti sunt chiar de parere ca barfa a avut un rol extrem de important in procesul evolutiv, ajutand individul sa afle despre pericole si sa se protejeze de ele.

Barfa creeaza legaturi intre oameni

Potrivit oamenilor de stiinta, barfa este un element cheie atunci cand vine vorba despre integrarea intr-un grup. Un studiu facut in anul 2011 a scos la iveala faptul ca barfa de la locul de munca poate duce la prietenii de durata, ce pot dura pe viata.

Un alt studiu a aratat ca limita pe care o are creierul atunci cand vine vorba despre grupul social este de 150 de persoane. Potrivit aceluiasi studiu, barfitul cu cineva este o metoda de a te apropia de persoana respectiva, pentru a verifica daca exista compatibilitate in ceea ce priveste principiile si valorile. La final, se dovedeste ca persoanele cu care un individ barfeste ii sunt cele mai apropiate acestuia, intrucat impartasesc aceleasi valori si perspective.

Barfa satisface nevoia de a spune povesti

Barfa reprezinta un prilej excelent de a ne folosi talentul de narator. Asadar, unii oameni de stiinta sunt de parere ca barfa satisface nevoia innascuta de a spune povesti.

Barfa satisface nevoia de atentie

In natura umana sta si nevoia de atentie, nevoie care la unii dintre noi este mai accentuata decat la altii. Divulgand o barfa, persoana capteaza imediat atentia tuturor celor din jur, iar acest lucru satisface, cel putin temporar, nevoia de a fi in centrul atentiei.

CITEȘTE ȘI: Gesturile pe care să NU le faci niciodată într-o relaţie: Vei regreta mai târziu

Este sau nu barfa toxica pentru cel care o practica?

Impactul pe care barfa il are asupra celui care o practica depinde de motivatia pe care individul o are atunci cand barfeste. Daca o face fara sa fie rau intentionat si nu denatureaza adevarul, barfa poate avea ca efecte: apropierea intre persoanele care barfesc, relaxarea sau detensionarea in timpul unei zile grele. Pe de alta parte, daca barfa este rau intentionata, aceasta se va intoarce ca un bumerang impotriva celui care o initiaza.

Pentru a nu iti pune in pericol integritatea, fii cu bagare de seama si nu barfi niciodata daca stii ca acest lucru te-ar putea pune intr-o postura neplacuta. Mai mult decat atat, limiteaza-te la faptele adevarate, nu le modifica.

Comentarii: