SANATATE

Boala inflamatoare care afectează coloana vertebrală: Cum se manifestă

blog.naipocare.com

Spondilita este o inflamație a vertebrelor, a coloanei vertebrale. Ea este o formă de spondilopatie, un nume generic folosit pentru a descrie afecțiunile coloanei vertebrale. În multe cazuri, spondilita implică una sau mai multe articulații ale coloanei vertebrale, boală care, în sine, este numită spondiloartrită.

Inflamația sistemică este o trăsătură-cheie care ajută specialiștii să facă diferența între spondilita și alte tipuri de artrită, inclusiv când vine vorba de uzură și de distrugerea cartilajului, o caracteristică a osteoartritei (așa cum mai este numită artroza).

Cauze ale spondilitei

Spondilita anchilozantă este o boală inflamatoare cronică ce afectează coloana vertebrală, dar și articulațiile mari periferice, potrivit doc.ro. Încă din stadiul precoce al bolii, sunt afectate articulațiile sacroiliace, iar tardiv, boala evoluează spre anchiloza coloanei vertebrale.

Spondilita are o evoluție îndelungată, cu exacerbări și remisiuni spontane sau terapeutice. Spondilita (anchilozantă) este o boală autoimună, iar adevărata ei cauză este necunoscută, dar unii factori de risc par să joace un rol important în dezvoltarea acestei boli. Mai bine spus, spondilita anchilozantă este atât un tip de artrită autoimună, cât și o boală inflamatorie cronică. O boală autoimună se dezvoltă atunci când corpul tău atacă propriile țesuturi sănătoase. Spondilita anchilozantă este, de asemenea, o afecțiune inflamatorie care implică articulații inflamate sau umflate.

CITEȘTE ȘI: Beneficiile dormitului FĂRĂ pernă – Coloana ta îţi va mulţumi. Cine ar trebui însă să-l evite

Chiar dacă are o cauză necunoscută, spondilita tinde să fie moștenită în familie, așa că genetica probabil că joacă un rol important în dezvoltarea bolii. Dacă părinții sau frații ori surorile tale au spondilită anchilozantă, înseamnă că tu ești de 10 sau de 20 de ori mai predispus să fii diagnosticat cu boala, comparativ cu cineva care nu are antecedente familiale.

Simptome ale spondilitei

Familia de boli ce intră sub umbrela spondilitei este împărțită în mai multe categorii individuale, în funcție de trăsătura sau trăsăturile predominante ale bolii. Însă chiar dacă există mai multe tipologii, sunt câteva similarități (simptome) care pot să apară în orice tip de spondilită.

Aceste simptome sunt:

  • inflamație în zona pelvisului și coloanei vertebrale care, de obicei, provoacă o durere de spate inflamatorie;
  • durere și/sau umflătură în orice altă articulație din corp (șolduri, genunchi, glezne, picioare, mâini, încheieturile mâinilor, coate, umeri, etc.);
  • uveita (un tip de inflamație oculară) / irită (o boală în care inflamația afectează irisul), adică debutul rapid al durerii marcate și roșeață la un singur ochi, la un moment dat;
  • erupție cutanată data de psoriazis;
  • inflamație în intestine (boala Crohn, colită ulcerativă, colită nediferențiată);
  • boala dactylitis sau când degetele seamănă cu niște cârnați, adică inflamația de-a lungul tendoanelor degetelor de la mâini sau de la picioare;
  • entezita, o inflamație în care tendoanele și ligamentele ating osul; aceasta apare în mod frecvent la spate sau în partea de jos a călcâiului.

Persoanele care au spondilită anchilozantă ar putea descrie următoarele simptome care au legătură cu durerea:

  • durere de gât (zona cervicală) – gâtul poate fi dureros și/sau rigid;
  • durere a articulațiilor periferice – aproape jumătate dintre pacienții cu spondilită anchilozantă dezvoltă inflamație la articulațiile de la mâini și de la picioare; durerea și rigiditatea sunt cele mai întâlnite în: genunchi, umăr, gleznă, tendonul lui Ahile, durere în zona călcâiului (inflamația fasciei plantare);
  • durere și redoare (rigiditate) care se îmbunătățesc, se ameliorează odată ce persoana face mișcare, face exerciții fizice; durerea în spondilita anchilozantă se agravează în perioadele de repaus sau de inactivitate;
  • redoare (rigiditate) matinală – articulațiile afectate se simt rigide după ce persoana se dă jos din pat și mișcările se îmbunătățesc odată ce persoana face mișcare sau face un duș cald;
  • durere care întrerupe somnul persoanei, adeseori în a doua jumătate a nopții;
  • sensibilitate – mulți pacienți spun că au o sensibilitate deasupra zonei de inflamație;
  • pusee dureroase – aproape toate persoanele cu spondilita anchilozantă spun că se confruntă cu accese sau episoade dureroase ale bolii, perioade de timp când simptomele sunt vizibil agravate;
  • roșeața ochilor și durere oculară – între 30% și 40% dintre oamenii cu spondilita anchilizantă se confruntă cu o boală inflamatorie a ochilor, numită uveită cel puțin o dată; uveita, numită uneori și irită, poate cauza roșeața ochiului, discomfort ocular, sensibilitate la lumină și vedere slăbită, deteriorată.

Tratamentul medicamentos pentru spondilită

Medicamentele din clasa antiinflamatoarelor nesteroidiene (AINS), cum ar fi ibuprofenul sau naproxenul sunt adeseori folosite pentru a ține sub control durerea și inflamația. Atunci când acestea nu oferă un rezultat suficient de bun și nu calmează durerea, medicul îți poate prescrie medicamente mai puternice.

CITEȘTE ȘI: ATENŢIE la aceste şapte lucruri: Îţi distrug coloana vertebrală

Remedii naturiste pentru spondilita anchilozantă:

Boswellia

Durerea și rigiditatea articulară sunt cele mai neplăcute aspecte ale spondilitei anchilozante. Pentru a avea un efect care reduce durerea, poți folosi Boswellia, pentru că este o planta extrem de eficientă, cu un puternic efect antiinflamator. Ea blochează substanțele chimice responsabile pentru inflamația din corp. Poți lua, la recomandarea medicului, 1 gram de extract de Boswellia pe zi, pentru a calma simptomele spondilitei anchilozante.

Turmericul

Este o plantă foarte eficienta, tot cu efect antiinflamator. Curcumina, substanța activă din turmeric, are o acțiune excelentă împotriva inflamației. Pentru a calma simptomele, fă-ți o pastă din turmeric, cu câteva picături de miere. Ia această pastă de cel puțin doua ori pe zi și te vei simți mai bine.

Gheara-diavolului

Efectul acestei plante a fost îndelung studiat, iar studiile au arătat că este chiar foarte eficientă în reducerea inflamației și durerii în bolile musculo-scheletice, în special durerii de coloană. Rădăcinile acestei plante au proprietăți antiinflamatoare, antiartritice și analgezice. Este extrem de utilă în tratarea durerii lombare, care este cel mai întâlnit tip de durere la pacienții care suferă de spondilita anchilozantă.

Comentarii: