NUTRITIE

Bucătăria indiană la tine acasă: Cum prepari un curry cu legume delicios

delish.com

Curry reprezintă o categorie de preparate savuroase, originare din India, care includ o varietate de ierburi și condimente, legume, lapte de cocos și care pot fi preparate doar din legume sau și cu diverse tipuri de carne. Cum pregătești un curry de legume delicios?

Probabil că ai auzit cuvântul „curry” în contexte diferite și poate te-ai întrebat care este, de fapt, realitatea. Curry reprezintă, într-adevăr, mai multe lucruri: poate fi vorba de frunzele aromate de curry, care se folosesc cu preponderență în bucătăria indiană, poate fi vorba de pulberea de curry, care reprezintă o combinație de condimente uscate și pisate împreună, care se găsește cu ușurință și în magazinele de la noi, dar poate fi vorba și de un fel de mâncare.

Legat de curry ca fel de mâncare, există o multitudine de rețete, unele cu pui, pește, fructe de mare sau alte tipuri de carne, altele cu leguminoase sau cu legume, în care se amestecă tot felul de condimente în combinații diferite. Unele curry-uri sunt uscate, gătite cu puțin lichid, altele sunt umede, cu mult sos, obținut din lapte de cocos sau din smântână ori iaurt, roșii pasate sau piure de legume. Pentru astăzi îți propun două rețete simple de curry de legume.

Curry de cartofi, năut și mazăre

Pentru a prepara această rețetă ușoară, dar savuroasă de curry de legume, ai nevoie de câteva ingrediente autohtone, precum cartofii și usturoiul, dar și de unele exotice, precum ghimbirul sau laptele de cocos, care, însă, se găsesc aproape în orice supermarket, scrie doc.ro.

CITEȘTE ȘI: Cum să crești savoarea mâncării cu ajutorul unui pahar de vin roșu

Ingrediente pentru 4 porții:

  • 1 kg de cartofi albi sau roșii, tăiați cuburi mari
  • 1 ceapă galbenă medie, tocată
  • 4 căței de usturoi pisați
  • 400 g de mazăre fiartă
  • 400 g de boabe de năut fiert
  • 400 g de lapte de cocos
  • 2 cm de rădăcină de ghimbir, curățată și mărunțită
  • 2 linguri de ulei
  • 2 linguri de pulbere de curry
  • 1 linguriță de chimion
  • 1 linguriță de fulgi de ardei (sau boia iute)
  • 1 linguriță de piper negru
  • 1 linguriță de sare

Cum prepari curry-ul:

Pune cuburile de cartofi la fiert într-o oală cu apă sărată. Lasă-i pe foc 10-12 minute din momentul în care încep să fiarbă, apoi scurge toată apa și scoate-i într-un castron.
În aceeași oală, pune 2 linguri de ulei, ceapa și usturoiul și amestecă-le la foc mediu, până încep să se înmoaie (aproximativ 5 minute).
Adaugă peste ele chimionul, fulgii de ardei, pulberea de curry, sarea, piperul și ghimbirul și amestecă bine totul.
Apoi, pune în oală roșiile, năutul și mazărea. Mărește puțin focul, adaugă laptele de cocos și așteaptă până începe să fiarbă, apoi pune în oală și cartofii fierți.
Redu focul la minimum și mai lasă curry-ul la fiert încă 5 minute, apoi consumă-l fierbinte.
Notă: poți înlocui cartofii cu cartofi dulci, dacă îți plac mai mult, și boabele de năut cu boabe de fasole.

CITEȘTE ȘI: Avertismentul medicilor: Lista alimentelor interzise după o operaţie

Curry de vinete

Ingrediente pentru 4 porții:

  • 2 vinete medii, tăiate cuburi
  • 2 cepe roșii medii, tocate
  • 4 căței de usturoi pisați
  • 4 linguri de ulei de măsline
  • 2 linguri de pulbere de curry sau de garam masala
  • 2 linguri de coriandru pisat
  • 400 g de roșii pasate
  • 400 ml de lapte de cocos
  • 1 linguriță de sare
  • 1 linguriță de piper
  • 1 cană de orez

Cum prepari curry-ul:

Fierbe orezul în apă cu sare, amestecă-l cu o lingură de ulei de măsline și apoi lasă-l deoparte.
Într-o tigaie mai mare, pune cuburile de vinete la prăjit în uleiul de măsline, pe foc mediu, cam 3-4 minute, amestecând constant ca să nu se lipească.
Adaugă și cepele tocate și mai amestecă timp de 5 minute, apoi pune și usturoiul, pulberea de curry și coriandrul pisat. Amestecă bine totul timp de încă 3 minute.
Toarnă în tigaie și roșiile, laptele de cocos și sarea, amestecă și lasă la fiert 15 minute, apoi oprește focul. Servește-le mesenilor acest curry de vinete împreună cu orezul fiert în prealabil.
Notă: dacă nu îți place coriandrul, având în vedere că are o aromă puternică de parfum care nu este pe gustul tuturor, îl poți omite din rețetă.

Comentarii: