NUTRITIE SANATATE

Cafeaua care combate colesterolul și are grijă de inima ta

thetimes.co.uk

Cafeaua care combate colesterolul și are grijă de inima ta. Un nou studiu realizat de oamenii de știință de la Universitatea din Gothenburg, Suedia, a descoperit modul în care cafeaua filtrată și cea nefiltrată este legată de riscul de atac de cord și de moarte prematură, relatează msn.com.

Cafeaua care combate colesterolul și are grijă de inima ta

Cercetătorii au devenit interesați de această problemă după ce autorul lucrării, profesorul Doug S. Tellier, a descoperit că varianta nefiltrată a băuturii conținea o concentrație de substanțe care cresc colesterolul de aproximativ 30 de ori mai mare decât în băutura filtrată.

CITEȘTE ȘI: Ce efect are cafeaua asupra acidului uric din organism

Pentru a afla dacă filtrarea cafelei, care elimină aceste substanțe care cresc colesterolul, ar putea fi benefică pentru sănătatea inimii, cercetătorii au chestionat 508.747 de bărbați și femei sănătoși cu vârste cuprinse între 20 și 79 de ani și le-au cerut să completeze chestionare despre cantitatea de băutură pe care o consumă.

Cea mai utilă cafea pentru inimă

Cercetătorii au colectat și alte date care ar putea influența consumul de cafea și apariția bolilor de inimă: fumatul, educația, activitatea fizică, înălțimea, greutatea, tensiunea arterială și nivelul colesterolului. Participanții au fost urmăriți în medie timp de 20 de ani.

Rezultatele, publicate în European Journal of Preventive Cardiology, au arătat că consumul de cafea cu filtru a fost asociat cu o reducere cu 15% a riscului de deces din orice cauză, precum și cu o reducere cu 12% a riscului de deces din cauza bolilor cardiovasculare la bărbați și cu o reducere cu 20% a riscului de deces din cauza bolilor cardiovasculare la bărbați – la femei, comparativ cu cei care nu consumau băutura cu cofeină.

„Performanța superioară a băutorilor de cafea cu filtru în comparație cu cei care nu beau nu a putut fi explicată de alte variabile, cum ar fi vârsta, sexul sau obiceiurile de viață. Prin urmare, credem că această observație este corectă”, a comentat profesorul Tellier.

CITEȘTE ȘI: Ce trebuie să bei imediat după ce ai servit o cafea: Te ajută să rămâi în formă mai bine decât cofeina

De asemenea, cercetătorii au constatat că cei care au băut între 1 și 4 cești de băutură filtrată pe zi au avut cea mai scăzută mortalitate. „Studiul nostru oferă dovezi puternice pentru o legătură între metodele de preparare a cafelei, atacurile de cord și speranța de viață”, a declarat profesorul Tellier.

„Varietatea nefiltrată a băuturii conține substanțe care cresc nivelul de colesterol din sânge. Folosirea unui filtru le elimină și reduce probabilitatea unui atac de cord și a unui deces prematur”, adaugă expertul.

Comentarii: