NUTRITIE REVIEW SANATATE

Caisele, minunea de sezon! De ce ar trebui să nu vă lipsească din casă şi cât de minunate sunt pentru copii

Nu ştiu alţii cum sunt, dar când mă gândesc la copilăria mea îmi aduc aminte de caisul din faţa casei, cam firav şi pricăjit, dar cu fructe mari pe care le mâncam încă de verzi. Şi îmi mai aduc aminte despre caisul mare al vecinilor pe sub care treceam şi mă agăţat de crengile încărcate, până când pica ceva pe jos.

Acum este sezonul caiselor şi dacă nu le aveţi în curte, se merită să mergeţi în piaţă, la tarabă şi să cumpăraţi. Despre aceste fructe parfumate şi gustoase, specialiştii susţin că au în componenţă vitamine, minerale şi antioxidanţi care tonifică organismul şi sunt indicate tuturor, chiar şi copiilor de peste 8 luni.

Citeşte şi: Pepene rotund sau pepene alungit? Care e diferența și cum îi alegi pe cei mai dulci

Beneficii cu gust

Că cele mai bune dulceţuri sau tarte făcute în casă sunt cele cu caise, nu vă mai zic, pentru că fiecare cu plăcerea şi preferinţa lui. Dar ce vrea să spun este că am găsit în Click o listă cu beneficiile delicioaselor caise. Şi vi le redau cu liniuţă de la capăt.

  • Sunt perfecte pentru copii deoarece combat anemia prin carenţă de fier. Bogate în fier şi cupru, ele participă la formarea hemoglobinei.
  • Au un efect revigorant asupra organismului, combat astenia, oboseala, stresul şi insomniile.
  • Scad colesterolul rău, responsabil cu apariţia bolilor de inimă, hipertensiunii şi accidentului vascular.
  • Tot copiii au de obicei mici probleme de constipaţie, iar caisele le vin în ajutor, căci au un uşor efect laxativ şi asigură un tranzit normal datorită fibrelor din compoziţie.
  • Stimulează regenerarea ficatului şi ajută la detoxifierea acestuia. Consumate în mod frecvent, caisele ajută la eliminarea toxinelor din organism.
  • Prin conţinutul ridicat de betacaroten, caisele îmbunătăţesc vederea şi previn cataracta.

Citeşte şi: Salată de pepene roșu și brânză feta / REȚETE DE VARĂ

  • Sunt folosite cu succes în tratamentele de înfrumuseţare. Bogate în vitamina A, protejează pielea şi o pregătesc pentru soare. Se folosesc în măşti pentru ten, amestecate cu miere sau iaurt.
  • Reduc riscul de cancer, graţie antioxidanţilor care neutralizează efectele negative ale radicalilor liberi.
  • Şi sâmburii de caise au proprietatea de a combate celulele canceroase şi stimulează sistemul imunitar să le elimine din organism. De asemenea, acetilcolina şi lecitina din miezul de caisă ajută procesul de memorie şi reglează tensiunea.
  • Trebuie să mai ştii că o caisă conţine numai 15-17 calorii, fiind ideală şi în curele de slăbire. Caisele uscate, însă, conţin de 4 ori mai multe calorii decât cele proaspete, însă au o concentraţie mai mare de betacaroten.

Comentarii: