NUTRITIE SANATATE

Când ouăle sunt un pericol pentru sănătate: Cum să NU le gătești

eggs.ca

Când ouăle sunt un pericol pentru sănătate: Cum să NU le gătești. Ouăle sunt un produs popular și sănătos, folosit ca sursă de proteine și nutrienți. Acestea se strică ușor dacă nu se respectă anumite reguli de depozitare a lor. Dar pot dăuna sănătății dacă sunt preparate într-un anumit mod.

Când ouăle sunt un pericol pentru sănătate: Cum să NU le gătești

Ele sunt dăunătoare nu numai prăjite, ci și ușor fierte, preparate în cuptorul cu microunde, coapte mai mult de 40 de minute, preparate cu ulei sau cu adaos de maioneză și alte sosuri.

CITEȘTE ȘI: Câte minute trebuie fierte ouăle?

Când este acest produs cel mai dăunător pentru sănătate? La prăjire, chiar și uleiurile vegetale emit aldehide toxice sub influența temperaturilor ridicate. Temperatura ridicată duce la pierderea a 20% din vitamina A conținută în acest aliment.

În plus, la încălzire, în grăsimea folosită au loc procese de oxidare. În combinație cu grăsimea din proteinele din ouă, acest lucru poate dăuna sănătății, ducând la înfundarea arterelor, hipertensiune arterială și chiar la deteriorarea ADN-ului. Acest din urmă factor predispune la dezvoltarea tumorilor.

Un ou ușor fiert este, de asemenea, periculos pentru sănătate. Fierbeți acest produs în apă cu o temperatură de până la 70 de grade Celsius pentru a evita aducerea bacteriilor din coajă în interior.

Folosirea cuptorului cu microunde în prepararea produsului în cauză este, de asemenea, asociată cu efecte negative asupra sănătății. Prelucrarea cu microunde duce la pierderea substanțelor nutritive din cauza temperaturii ridicate care descompune unii dintre compușii din produs.

Coacerea produsului pentru o perioadă lungă de timp (aproximativ 40 de minute) poate reduce conținutul de vitamina D cu 61%. Pregătit cu ulei, acest produs este, de asemenea, dăunător. De obicei, în aceste feluri de mâncare oul rămâne moale. În acest caz, riscul de salmonella este, de asemenea, crescut din cauza consistenței lichide a produsului.

CITEȘTE ȘI: Ouăle fierte: Cât timp le poți păstra – Cum îți dai seama că nu mai sunt bune de consumat

În plus, în uleiul folosit pentru prăjire au loc procese de oxidare. Adăugarea maionezei și a muștarului la produsul finit crește caloriile, grăsimile saturate și sodiul. În acest caz, este recomandabil să folosiți alternative mai sănătoase la sosurile cumpărate din magazin.

Oul este un aliment cu o reputație controversată și în ceea ce privește conținutul de colesterol din compoziția sa. Pacienții ale căror niveluri ale acestui indicator sunt depășite trebuie să fie atenți cu produsul – pentru ei, recomandarea este să consume 2-3 bucăți pe săptămână, potrivit actualno.com.

Comentarii: