Cardiolog: Înghețata consumată pe caniculă este cea mai periculoasă pentru acești oameni. Înghețata consumată pe caniculă poate deveni un „factor declanșator” al unui atac de cord la unele persoane, avertizează cardiologul Irina Tarasova. Iată ce a mai dezvăluit medicul despre consumul acestui desert preferat al tinerilor și vârstnicilor.
Răul înghețatei pe caniculă
„Un atac de cord poate apărea cu ușurință din cauza expunerii la frig – după consumul de înghețată, o băutură carbogazoasă rece, o schimbare bruscă de temperatură, de exemplu după un duș contrastant sau după ce sari în apă cu gheață”, avertizează medicul.
Ea explică acest lucru prin faptul că frigul extrem poate provoca spasme ale vaselor care alimentează inima. O persoană sănătoasă nu va simți durere, dar dacă există modificări ale vaselor, de exemplu, dacă acestea sunt afectate de ateroscleroză, pot apărea spasme și, ca urmare, ischemie miocardică.
CITEȘTE ȘI: Cine NU ar trebui să mănânce înghețată: Afecțiunea care se înrăutățește de la acest desert delicios
Angină vasospastică
„Acest fenomen se numește „angină vasospastică”. Spasmele pot fi provocate nu numai de frig, ci și de fumat, băuturi energizante și stres. Datorită fluctuațiilor hormonale și eliberării de adrenalină, atacurile de angină vasospastică apar adesea în primele ore ale dimineții”, subliniază cardiologul.
Potrivit acesteia, bărbații peste 40 de ani, femeile aflate la menopauză, persoanele cu hipertensiune, diabet, colesterol ridicat, obezitate și fumătorii sunt expuși riscului. La fel și orice persoană care a avut dureri în piept sau dificultăți de respirație, precum și cei ai căror rude de gradul I au suferit un atac de cord sau un accident vascular cerebral.
„Tocmai din cauza spasmelor arterelor care alimentează inima cu sânge, înghețata poate deveni un „declanșator” al unui atac de cord. Ea în sine nu provoacă un atac de cord, dar uneori poate indica faptul că există o problemă cu inima și că este necesară o examinare amănunțită”, explică specialistul.
Dr. Tarasova a îndemnat pe toată lumea să se supună unor controale periodice la cardiolog, chiar dacă nu au niciun fel de probleme. Iar dacă ceva vă deranjează, consultați un medic cât mai curând posibil, sfătuiește expertul.
Mai multe despre efectele nocive ale înghețatei:
Conținut ridicat de zahăr
Multe tipuri de înghețată conțin cantități mari de zahăr, ceea ce poate duce la probleme dentare, dificultăți de respirație și chiar diabet. Prin urmare, înghețata trebuie consumată cu moderație.
CITEȘTE ȘI: Medicii răspund: Poți face roșu în gât de la înghețată?
Conținut ridicat de calorii
Înghețata are adesea un conținut ridicat de calorii, ceea ce poate duce la creșterea în greutate și probleme digestive. Este important să vă amintiți să consumați acest desert cu moderație.
Potențialul de reacții alergice
Unele persoane pot fi alergice la ingredientele din înghețată, cum ar fi laptele, ouăle sau nucile. Este important să fiți conștienți de reacțiile dvs. alimentare și să fiți atenți atunci când alegeți înghețata.
Comentarii:









