SANATATE

Care este cel mai frecvent semn al cancerului de colon

avawomen.com

Care este cel mai frecvent semn al cancerului de colon. Cancerul de colon este relativ frecvent. Societatea Americană de Cancer (ACS) estimează că este al treilea cel mai frecvent cancer (excluzând cancerul de piele) și că peste 106.000 de persoane vor fi diagnosticate cu cancer de colon numai în 2024.

ACS notează că rata cazurilor noi la persoanele sub 55 de ani crește cu 1 până la 2 procente în fiecare an. Cu toate acestea, ratele generale ale cancerului de colon sunt în scădere – în mare parte datorită faptului că tot mai multe persoane se supun unui screening și își schimbă obiceiurile pentru a-și reduce riscul, relatează Yahoo.

CITEȘTE ȘI: O nouă analiză de sânge detectează, cu o precizie extrem de mare, cancerul de colon

Screeningul este vital dintr-un alt motiv: Depistarea timpurie a cancerului de colon poate salva vieți.

„ Dacă cancerul de colon este depistat la timp, majoritatea pacienților se vindecă și pot duce o viață normală”, spune chirurgul oncolog Dr. Anton Bilchik. Pe lângă screening, marcarea simptomelor cancerului de colon poate promova, de asemenea, depistarea precoce.

„Din nefericire, simptomele cancerului de colon sunt adesea confundate cu alte lucruri comune, cum ar fi sindromul colonului iritabil sau hemoroizii și apoi ignorate ,” spune Dr. Rosario Ligresti, șeful secției de gastroenterologie de la Hackensack University Medical Center.

Medicii împărtășesc semnele cancerului de colon pe care nu ar trebui să le ignorați niciodată, precum și informații despre opțiunile de tratament și prognostic.

Care este cel mai frecvent semn al cancerului de colon

Gastroenterologii avertizează să nu ignorați sângele în scaun. „Sângele în scaun este unul dintre cele mai frecvente simptome ale cancerului de colon la pacienții mai în vârstă – mai puțin la pacienții mai tineri”, spune Dr. Ligresti.

De ce poate cancerul de colon să provoace sânge în scaun?

„Pe măsură ce polipii precanceroși, cunoscuți și sub numele de adenoame, cresc și devin din ce în ce mai anormali și pot evolua spre cancer, aceștia au nevoie de un aport crescut de sânge”, explică gastroenterologul Dr. Brooks Cash.

Deoarece țesuturile adenomatoase și canceroase sunt imature și anormale în structura lor celulară în comparație cu țesutul normal al colonului, vasele de sânge care alimentează aceste leziuni sunt, de asemenea, anormale și mai predispuse la scurgeri de sânge, care se pot vedea în timpul mișcărilor intestinale. „, spune medicul.

CITEȘTE ȘI: Alimentul sănătos care prezintă un factor mare de risc pentru cancer de colon

În plus, sângele din scaun nu este întotdeauna vizibil. „Acest lucru poate duce la scaune întunecate, dar o cantitate mică de sânge poate fi detectată doar cu teste speciale de scaun care detectează cantități foarte mici de sânge”, spune doctorul Bilchik.

Sângele în scaun este unul dintre posibilele semne ale cancerului de colon. dar nu este singurul la care trebuie să fim atenți.

Dr. Cash spune că alte simptome ale cancerului de colon includ:

  • Pierderea neintenționată în greutate
  • Dureri de stomac
  • Schimbarea obiceiurilor intestinale

Comentarii: