SANATATE

Care este legătură dintre insomnie și boli cardiovasculare/ STUDIU pe 1,3 milioane de oameni

Foto: Pinterest.com

Persoanele insomniace prezintă un risc mai mare de boli de inimă și accident vascular cerebral. Se consideră că insomnia este legată de un risc ridicat de boală coronariană, insuficiență cardiacă sau accident vascular cerebral. Acest lucru este arătat într-un nou studiu publicat în revista Circulation of the American Heart Association.

Insomnia este cauza acestui risc mai mare de boli cardiovasculare sau este asociată pur și simplu? Aceasta este întrebarea la care Susanna Larsson, autorul principal al studiului, a căutat răspunsuri.

CITEȘTE ȘI: Obiceiuri perverse: Credeai că au un efect pozitiv, dar îți îmbolnăvesc inima

În acest nou și unic studiu, Susanna Larsson și colega ei au observat un grup de 1,3 milioane de persoane cu sau fără boli de inimă și accident vascular cerebral folosind variante genetice cunoscute ca fiind legate de un potențial factor de risc, cum ar fi insomnie.

Cercetătorii au descoperit că variante genetice de insomnie au fost asociate cu riscuri semnificativ mai mari de boală coronariană, insuficiență cardiacă și accident vascular cerebral ischemic (în special accident vascular cerebral mare), dar nici o fibrilație atrială, scrie tabu.ro.

CITEȘTE ȘI: Legătura dintre wi-fi şi insomnie. Cum să eviţi radiațiile electromagnetice

„Este important să identificăm motivul care stă la baza insomniei și să-l tratăm”, spune Susanna Larsson, „pentru că somnul este un comportament care poate fi schimbat prin noi obiceiuri și managementul stresului”. Autorul studiului afirmă, de asemenea, că limitele concluziilor lucrării sale sunt că există o legătură între o variantă genetică a insomniei și a bolilor cardiovasculare, dar nu și cu insomnia în sine. Potrivit Susanna Larsson, nu a fost posibil să se stabilească dacă persoanele cu boli cardiovasculare și la care s-a găsit această variantă sufereau de fapt de insomnie.

Comentarii: