NUTRITIE

Care parte a puiului este mai sănătoasă: Carnea mai albă sau carnea mai închisă la culoare

retete-mancare.com

Care parte a puiului este mai sănătoasă: Carnea mai albă sau carnea mai închisă la culoare. Puiul este cea mai populară carne de pasăre din lume, reprezentând peste 90% din producția globală. Cu toate acestea, există adesea mari dezbateri cu privire la care părți ale păsării sunt mai bune.

Sportivii și cei care limitează grăsimile saturate își pot planifica dieta cu carne albă slabă, în timp ce alții pot prefera ca proteinele lor să provină din bucățile de pui care furnizează carne mai închisă la culoare și mai aromată. Acest lucru vă poate face să credeți că cea albă este mai sănătoasă decât cea închisă la culoare, dar este acest lucru adevărat?, arată Yahoo Life.

Am comparat datele nutriționale pentru fiecare tip de carne de pui pentru a afla care este cea mai bună bucată de carne dintr-un pui.

CITEȘTE ȘI: Nu te lăsa indus în eroare: Testul care te ajută să cumperi carne de pui proaspătă

Substanțe nutritive:

Porție: 1 ceașcă de carne tocată, fără piele

  • Pui cu carne albă : 231 calorii
  • Pui cu carne „neagră”: 249 calorii
  • Carbohidrați (g): 0
  • Fibre dietetice (g):0
  • Zahăr total (g): 0
  • Zahăr adăugat (g): 0
  • Proteine (g): 43/carne albă
  • 33: carne „neagră”
  • Grăsimi totale (g) carne albă: 5/ carne neagră: 12
  • Grăsimi saturate (g): carne albă: 1,4/ carne neagră: 3,4
  • Colesterol (mg): carne albă: 119/ carne neagră: 105
  • Sodiu (mg): carne albă: 104/ carne neagră: 133
  • Fier (mg)(%VD): carne albă: 1,5(8%)/ carne neagră: 1,9( 11%)
  • Fosfor (mg)(%VD): carne albă: 319 (26%)/ carne neagră: 239 (19%)
  • Zinc (mg)(%VD): carne albă 1.4 (13%)/ carne neagră: 3 (27%)
  • Vitamina B12 (mcg)(%VD): carne albă: 0.48 (20%)/carne neagră: 0.38 (16%)
  • Tiamină (mg)(%VD): carne albă: /0.1 (8%)/carne neagră:0.09 (8%)
  • Vitamina B6 (mg)(%VD): carne albă: 0.8 (47%)/ casrne neagră: 0.4 (24%)

Carne albă și cea mai închisă la culoare au multe diferențe. Deși conținutul lor caloric este relativ asemănător, bucata de carne mai închisă la culoare furnizează ceva mai multe calorii. Cele cu carne albă conțin cele mai multe proteine, oferind cu 10 grame mai multe proteine pe porție decât cele cu carne neagră, cu mai puține grăsimi.

Pe de altă parte, părțile cu carne închisă la culoare de la pui conțin mai multe grăsimi totale, grăsimi saturate și sodiu, ceea ce explică gustul său bogat. În plus, carnea închisă la culoare oferă mai mulți micronutrienți, cum ar fi fierul, zincul și riboflavina (vitamina B2). Pe de altă parte, carnea albă are mai mult fosfor, vitamina B12, niacină (vitamina B3) și vitamina B6.

De ce au unele părți o culoare mai deschisă?

Pieptul, aripile și spatele sunt părți ale puiului cu carne albă. „Acești mușchi pot descompune energia folosind mai puțin oxigen și mioglobină (o proteină musculară) și, prin urmare, au o culoare mai deschisă”, spune Yelena Wheeler, nutriționist dietetician înregistrat la National Coalition on Health Care.

În general, bucățile de pui cu carne albă sunt mai puțin calorice, mai puțin grase și mai puțin sărate, așa că, în comparație cu cele închise la culoare, sunt mai slab, cu un gust mai blând și cu o textură mai uscată. Bucata de pui cu carne albă nu este lipsită de substanțe nutritive și oferă o mulțime de proteine, fosfor și vitamine B.

Potrivit National Institutes of Health, fosforul este o componentă cheie a oaselor, dinților și ADN-ului. Vitaminele B sunt necesare pentru a produce energie și sunt cruciale pentru creierul și sistemul nervos.

Carnea albă este versatilă și poate fi folosită în multe feluri de mâncare, de la paste cu pui până la piept de pui umplut. Aroma sa naturală subtilă se adaptează cu ușurință la condimente, marinade și alte adaosuri de aromă.

Este mai grasă, suculentă și densă

„Carnea roșie este mușchiul care se găsește în coapse și picioare și tinde să fie mai suculentă, mai grasă și mai densă”, spune Wheeler. Gustul său sățios se datorează prezenței grăsimilor, în principal grăsimi nesaturate și parțial din grăsimi saturate. „Carnea închisă la culoare este alcătuită din mușchii pe care puii îi folosesc des, ceea ce necesită un plus de oxigen și mioglobină, ceea ce îi conferă culoarea roșie”, spune Wheeler.

CITEȘTE ȘI: Cum gătim pieptul de pui pentru a rămâne carnea fragedă

Dezbaterile se axează pe conținutul de grăsime și sodiu al părților din carne închisă la culoare, care sunt, de asemenea, bogate în proteine. De asemenea, conțin mulți micronutrienți, cum ar fi fierul, zincul, fosforul și vitaminele B. De exemplu, carnea închisă la culoare are de două ori mai mult zinc pe porție decât bucățile cu carne albă; zincul ajută la susținerea funcției imunitare și ajută la vindecarea rănilor, conform NIH.

Ambele variante oferă beneficii nutriționale

Atât părțile de pui cu carnea albă, cât și cele cu carne roșie de pui oferă numeroase beneficii nutriționale, așa că alegerea corectă depinde de obiectivele dumneavoastră în materie de sănătate și nutriție. În ceea ce privește caloriile, cele două sunt similare, deși carnea albă este mai săracă în grăsimi saturate, dar cu o anumită planificare, ambele pot fi alegeri sănătoase.

Comentarii: