NUTRITIE SANATATE

Care sunt alimentele cele mai dăunătoare pentru colon

mashed.com

Care sunt alimentele cele mai dăunătoare pentru colon. Funcțiile tractului intestinal (sau, mai simplu spus: intestinele) joacă unul dintre rolurile principale pentru sănătatea noastră. Pe lângă rolul lor cel mai important în absorbția nutrienților și a lichidelor pentru corpul nostru, intestinele produc, de asemenea, hormoni și neurotransmițători.

Chirurgul Dr. Rodrigo Gomes povestește detalii interesante despre aceste organe. De exemplu, printre neurotransmițătorii produși de intestin se numără serotonina, care ne dă senzația de bună dispoziție. Acesta este motivul pentru care unele studii arată în mod specific că depresia poate fi într-adevăr legată de alimentație.

Pe lângă toate celelalte, intestinul este, de asemenea, un „apărător” fidel al organismului nostru – deoarece produce aproximativ 70% din anticorpii din sistemul nostru imunitar, contribuind la întărirea și vindecarea acestuia.

În același timp, aminoacidul esențial, adică vital, triptofanul, este sintetizat tocmai în intestine și ajută creierul să funcționeze corect; acest lucru este valabil și pentru unele vitamine, cum ar fi K și grupul B.

Prin urmare, dacă toți oamenii ar evalua corect importanța intestinelor, ar acorda mai multă atenție calității alimentelor incluse în meniul lor zilnic.

CITEȘTE ȘI: Obiceiuri sănătoase: Alimentele care curăță colonul și îl mențin sănătos

Fie că suferă de afecțiunile intestinale obișnuite, cum ar fi constipația, inflamațiile etc. – sau nu se plâng de astfel de afecțiuni, există alimente care ar trebui evitate. Acestea sunt produsele industriale, procesate, prăjite, băuturile carbogazoase sau bogate în zahăr.

Care sunt alimentele cele mai dăunătoare pentru colon

Alimentele procesate și gustările rapide

Alimentele procesate industrial și gustările rapide conțin o mulțime de conservanți, sare, grăsimi, carbohidrați și sodiu, care afectează microbiomul intestinal, provocând constipație și gaze.

Principalele produse procesate sunt slănina, șunca, salamul, cârnații și tot felul de alte mezeluri, biscuiții umpluți, mâncărurile congelate, alimentele instant etc.

Alimentele prăjite

Este mai dificil pentru intestinele noastre să digere produsele alimentare prăjite în comparație cu legumele și fructele proaspete. Uleiurile folosite la prăjit sunt bogate atât în grăsimi saturate, cât și în grăsimi trans care provoacă inflamarea intestinelor.

Băuturi răcoritoare

Băuturile răcoritoare, pe lângă faptul că sunt bogate în zahăr, conțin mult gaz – ceea ce determină stomacul să producă mai mult acid gastric, modificând microbiota intestinală. De asemenea, acestea umflă stomacul și afectează digestia.

Băuturile alcoolice

Alcoolul perturbă echilibrul din microbiota intestinală, omorând bacteriile bune și permițând bacteriilor rele să se dezvolte rapid, provocând disfuncții intestinale. Consumul excesiv de alcool este, de asemenea, asociat cu iritarea mucoasei intestinale.

Este frecvent ca oamenii să raporteze episoade de diaree după ce au consumat multe băuturi alcoolice din cauza acestei tulburări intestinale.

Făina albă

În timpul rafinării, făina de grâu pierde aproximativ 80% din fibrele sale, care sunt necesare pentru o bună digestie. Rezultatul este un fel de paralizie a intestinelor, cu gaze, flatulență și constipație.

Zahărul

Zahărul este hrana preferată a ciupercilor și a bacteriilor rele care se înmulțesc în intestine. Cu cât consumăm mai mult zahăr, cu atât apare mai multă disbioză – un dezechilibru între bacteriile benefice și cele dăunătoare. Prea mult zahăr dăunează digestiei și provoacă gaze, constipație, dureri abdominale, diaree și reflux.

Carnea roșie

Unele studii sugerează că un consum excesiv de carne roșie este dăunător pentru sănătatea intestinelor, inflamând celulele și provocând chiar diverticulită. O astfel de carne perturbă, de asemenea, echilibrul din flora intestinală și prezintă chiar riscuri de cancer intestinal. De aceea, este important să punem accent pe alte tipuri de proteine.

CITEȘTE ȘI: Superalimentul care previne cancerul de colon și diabetul

Alimente interzise vs. permise

Acestea sunt doar câteva dintre produsele care trebuie evitate în dieta noastră zilnică. Asta nu înseamnă că nu putem mânca uneori alimente similare. Dar menținerea unei alimentații sănătoase, bogate în produse proaspete, consumul de multe lichide, activitatea fizică regulată sunt foarte importante și ajută la prevenirea bolilor care pot afecta intestinele și, în special, colonul, potrivit actualno.com.

Comentarii: