NUTRITIE SANATATE

Obiceiuri sănătoase: Alimentele care curăță colonul și îl mențin sănătos

well.org

Colonul, penultima parte a intestinului, are o lungime de 1,5 metri şi joacă un rol extrem de important în viaţa noastră de zi cu zi.

Bright Side ne arată cum să ne menţinem sănătos colonul.

1. Consumaţi mai multă Vitamina C

Vitamina C se găseşte în multe fructe şi legume şi poate ajuta la curăţarea colonului, conform unui studiu realizat în 2015.

2. Foloseşte probiotice, bacteriile prietenoase care îţi protejează colonul

Cercetările arată că probioticele pot ajuta la prevenirea şi, eventual, la tratarea cancerului de colon. Aceste „bacterii bune” opresc inflamaţia şi îmbunătăţesc consistenţa mişcării intestinale. Niveluri ridicate de probiotice se găsesc în alimentele fermentate precum iaurtul grecesc, oţetul de cidru de mere, kombucha şi unele tipuri de brânză.

CITEȘTE ȘI: Alimentul care previne cancerul de colon. Cât de des trebuie consumat pentru a reduce la jumătate riscul de cancer

3. Adăugaţi amidon rezistent la dietă

Amidonul rezistent, care se găseşte în alimentele vegetale precum cartofii, orezul, leguminoasele, bananele verzi şi boabele, promovează un colon sănătos prin creşterea microflorei intestinale. De asemenea, o cercetare realizată în 2013 arată că amidonul rezistent reduce riscul de cancer de colon. Amidonul rezistent este cel ce nu e digerat. Cu alte cuvinte, este rezistent la digestie în partea superioară a tractului digestiv. Amidonul rezistent trece neschimbat prin colon, unde hrăneşte bacteriile prietenoase din intestin.

4. Bea mai multă apă

Aportul scăzut de lichide este o cauză comună a constipaţiei. Nu mai este nicio noutate că o contatite de 1,5 – 2 litri de apă poate preveni acest lucru.

5. Asiguraţi-vă că mâncaţi alimente bogate în fibre

Studiile au arătat că alimente bogate în fibre reduc riscul de cancer de colon. În plus, mesele bogate în fibre alimentează bacteriile „bune” din intestin, care ajută la reducerea inflamaţiei intestinale şi la îmbunătăţirea tulburărilor digestive, cum ar fi sindromul intestinului iritabil, boala Crohn şi colita ulceroasă. Alimente bogate în fibre sunt zmeura, mazărea verde, broccoli, lintea, fasolea şi cerealele integrale.

CITEȘTE ȘI: Simptome care nu ştiai că sunt generate de un colon toxic. Cum poţi elimina toxinele

6. Ceaiurile din plante, benefice pentru colon

Se spune că ceaiurile din plante sunt benefice pentru curăţarea colonului. Potrivit unui studiu efectuat de cercetătorii australieni, există o legătură între consumul de ceai din plante şi un risc mai mic de cancer de colon. Ierburile laxative, cum ar fi psyllium, aloe vera şi rădăcina de marshmallow, pot preveni constipaţia, dar asiguraţi-vă că discutaţi cu medicul dumneavoastră înainte de a utiliza aceste plante medicinale.

Comentarii: