Care sunt cele mai bune cereale pentru o inimă bolnavă. Cerealele furnizează organismului minerale și oligoelemente esențiale și sunt vitale pentru menținerea organismului în condiții optime, eliminând eforturile suplimentare inutile asupra vaselor de sânge și a inimii . Acest lucru este împărtășit de cardiologul Dr. Grant Shekian.
Cele mai bune cereale pentru inimă
Potrivit Dr. Shekyan, cea mai utilă cereală pentru pacienții cardiaci este fulgii de ovăz, deoarece este ușor digerabilă, are o compoziție echilibrată, iar fibrele din compoziția sa stimulează buna funcționare a intestinului. Medicul subliniază, de asemenea, proprietățile benefice ale terciului de hrișcă și mei, datorită conținutului lor echilibrat de proteine și carbohidrați.
CITEȘTE ȘI: Trezirea la o anumită oră poate proteja inima: Cum se întâmplă acest lucru
„Dar dacă asezonați chiar și cel mai sănătos terci cu carne grasă prăjită sau mult unt, acesta poate deveni mai gustos, dar mult mai puțin sănătos. Mai puține alimente prăjite și grase, mai multe alimente fierte – aceasta este principala recomandare pentru o alimentație sănătoasă corectă în cazul bolilor de inimă”, avertizează cardiologul.
Medicul explică faptul că lipsa de ulei în terci, ca în orice aliment, îmbunătățește sănătatea organismului. Acest lucru se datorează scurgerii colesterolului din plăcile de pe pereții vaselor de sânge înapoi în fluxul sanguin. Dr. Shekhyan îndeamnă, de asemenea, să nu folosiți sare la gătit, deoarece aceasta reține fluidele în organism și crește astfel riscul de a dezvolta hipertensiune arterială.
Mai multe despre beneficiile ovăzului și ale hrișcăi
Ovăzul este una dintre cele mai nutritive și echilibrate cereale. 100 de grame conțin 55% carbohidrați, 6% grăsimi, 10% proteine și un procent de 12% fibre alimentare. Fulgii de ovăz au ceva mai puține fibre, 8 grame, dar mai multe proteine – 12%. Consumul unui castron de fulgi de ovăz la micul dejun vă oferă necesarul de mangan, fosfor, magneziu, fier, zinc și vitamine din complexul B.
Ovăzul conține antioxidanți unici, avenantramide, care ajută la îmbunătățirea fluxului sanguin și la reducerea tensiunii arteriale. Fibrele alimentare din ele sunt, de asemenea, extrem de benefice, în principal beta-glucan – o fibră solubilă care promovează creșterea bacteriilor benefice în intestine și reduce nivelul colesterolului din sânge.
Din 100 de grame de hrișcă, 57 sunt carbohidrați, 12 sunt proteine, doar 3 sunt grăsimi și 11 sunt fibre dietetice. Proteinele de înaltă calitate din hrișcă sunt formate din aminoacizi – lignină și arginină.
CITEȘTE ȘI: Cât de des ar trebui să mâncăm ouă pentru a avea o inimă sănătoasă
Compoziția de vitamine și minerale este de asemenea bogată, în aceleași 100 de grame:
- 29% din valoarea zilnică a vitaminei B1;
- 20% vitamina B6;
- 270% potasiu;
- 50% magneziu;
- 37% fosfor;
- 37% fier;
- 78% mangan;
- 64% miere.
Consumul regulat de hrișcă ajută la controlul nivelului de zahăr din sânge și contribuie la reducerea riscului de apariție a bolilor cardiovasculare.
Comentarii:









