NUTRITIE SANATATE

Carne albă sau roșie? Cea mai sănătoasă alegere, conform unui nou studiu

Carne albă sau roșie? Cea mai sănătoasă alegere, conform unui nou studiu. De ani de zile, experții recomandă consumul de carne albă în locul cărnii roșii din motive de sănătate. Potrivit acestora, consumul de carne roșie este direct legat de diabet, boli de inimă și anumite tipuri de cancer. Pe de altă parte, carnea albă era considerată cea mai sănătoasă opțiune.

Un studiu realizat de Institutul de Cercetare Oakland din Statele Unite a revelat că, în ceea ce privește colesterolul, carnea albă este la fel de dăunătoare ca și carnea roșie. Proteinele non-animale derivate din legume, produse lactate și leguminoase sunt foarte benefice pentru scăderea nivelului colesterolului.
Carnea albă crește colesterolul

Cercetătorii au analizat datele a 100 de adulți care au fost împărțiți în două grupuri. Primul grup a consumat alimente bogate în grăsimi saturate, iar al doilea a urmat o dietă săracă în grăsimi saturate. Apoi, timp de patru săptămâni, participanții au urmat trei diete specifice: mai multă carne roșie, mai multă carne albă și numai proteine vegetale.

CITEȘTE ȘI: Somon sau carnea de pui: Care este mai bun pentru sănătate

Cercetătorii se așteptau ca analizele de sânge să arate că carnea roșie este mai dăunătoare decât carnea albă. Așadar, au fost surprinși să descopere că, la persoanele care consumau același nivel de grăsimi saturate, ambele tipuri de carne aveau același efect asupra nivelului colesterolului. Persoanele care au consumat proteine vegetale au avut niveluri mai scăzute de colesterol decât celelalte.

Dieta vegetală oferă mai multe beneficii pentru sănătate

Majoritatea experților în sănătate recomandă o dietă echilibrată, bogată în fructe, legume, leguminoase, cereale integrale și produse lactate cu conținut redus de grăsimi. O astfel de dietă reduce riscul de boli de inimă, diabet și anumite tipuri de cancer. Printre altele, experții sugerează evitarea alimentelor procesate și a fast-food-ului.

În concluzie, deși carnea albă a fost considerată mult timp o alegere mai sănătoasă decât carnea roșie, noile date contestă această idee. Se pare că, având același aport de grăsimi saturate, ambele tipuri de carne au efecte similare asupra nivelului colesterolului. Acest lucru evidențiază necesitatea unei abordări mai critice a recomandărilor alimentare și a unei selecții atente a surselor de proteine.

CITEȘTE ȘI: Carnea de care creierul tău are nevoie: Cum îl ajută să rămână sănătos

Prin urmare, se acordă din ce în ce mai multă atenție alimentelor de origine vegetală, care nu numai că scad colesterolul, dar aduc și beneficii suplimentare organismului. Includerea mai multor proteine de origine vegetală în meniul zilnic poate fi un factor cheie pentru o viață mai lungă și mai sănătoasă.

Informațiile din acest articol sunt menite să completeze, nu să înlocuiască, sfaturile medicului dumneavoastră și nu sunt menite să acopere toate utilizările, precauțiile, interacțiunile sau efectele adverse posibile. Este posibil ca aceste informații să nu fie adecvate pentru starea dumneavoastră de sănătate specifică. Dacă aveți întrebări despre acest subiect, vă rugăm să consultați un specialist.

Comentarii: