Cât de bine auzi? Testul simplu care îți poate arăta vârsta auzului tău. Pierderea auzului este, de obicei, greu de observat imediat, deoarece se agravează odată cu vârsta. Acest lucru se datorează faptului că micile celule auditive din urechea interioară devin mai deteriorate pe măsură ce îmbătrâniți. Dar un test dezvoltat de oamenii de știință vă poate arăta vârsta reală a auzului.
Cât de bine auzi? Testul simplu care îți poate arăta vârsta auzului tău
Acest test, care durează mai puțin de un minut, dezvăluie dacă sunteți expus riscului de surditate . El se bazează pe un studiu din 2021 din China care a analizat modul în care vârsta afectează capacitatea de a auzi diferite frecvențe.
CITEȘTE ȘI: Calmarea durerilor de ureche: Remediile naturale care iau durerea cu mâna
Frecvența tonului pe care utilizatorii o pot auzi este măsurată în hertzi (Hz) și este folosită pentru a evalua capacitatea auditivă a oamenilor.
Majoritatea oamenilor la începutul vieții pot auzi sunete de până la 20.000 Hz. Acest lucru se reduce aproape la jumătate la 11.500 Hz atunci când treci de 40 de ani.
O analiză recentă a rezultatelor obținute de versiunea acestui test bazată pe aplicația Eargym a constatat că aproape jumătate (47%) dintre persoanele cu vârste cuprinse între 16 și 35 de ani au un auz mai vechi decât vârsta lor biologică.
Medicul și co-fondatorul Eargym Andy Shanks a declarat că majoritatea oamenilor vor experimenta o formă de pierdere a auzului de-a lungul vieții lor. El recomandă să vă testați auzul în mod regulat pentru a depista din timp orice schimbare neobișnuită.
„Dacă putem detecta semnele din timp și putem face unele mici schimbări, putem lua măsuri pentru a ne proteja auzul și pentru a preveni viitoarele pierderi de auz care pot fi evitate”, spune el.
Potrivit unui studiu publicat în Journal of Otolaryngology-Head and Neck Surgery, capacitatea auditivă a adulților de peste 60 de ani scade și mai mult (8000 Hz) p. După cum s-a menționat în introducere, acest lucru se datorează deteriorării urechii interne. Celulele ciliate cunoscute sub numele de stereocili sunt responsabile de transformarea sunetelor pe care urechile dumneavoastră le captează în impulsuri electrice pe care creierul dumneavoastră le interpretează în cele din urmă ca sunete recognoscibile.
CITEȘTE ȘI: De ce îți curge urechea: Factorii care afectează aparatul auditiv şi de ce tratament e nevoie
În plus, pierderea auzului este unul dintre cei mai mari factori de risc modificabili pentru demență și este puternic asociată cu o sănătate mintală precară și cu declinul cognitiv. Unii oameni se nasc cu pierderea auzului, dar majoritatea cazurilor se dezvoltă de-a lungul anilor.
Dacă observați semne de pierdere a auzului, este important să nu vă autodiagnosticați și să vă adresați medicului de familie pentru o examinare completă a auzului, recomandă actualno.com.