NUTRITIE

Sfaturi pentru ouă de Paști vopsite în culori naturale

FOTO unica.md

Coloratul de ouă de Paști este o tradiție răspândită precreștină cunoscută, începând din Armenia, Rusia, Grecia, zona mediteraneană, până în Europa centrală.

În general, în istoria artei oul este simbolul Învierii – în picturile vechi religioase, de cele mai multe ori în fondul picturii.

CITEȘTE ȘI: Vopseaua de ouă este TOXICĂ! Ouăle pot fi colorate în diverse nuanţe, cu ajutorul unor ingrediente naturale

Sfaturi pentru ouă de Paști vopsite în culori naturale

Pentru a folosi culori naturale în decorarea ouălor, țineți cont de următoarele idei practice:

Ouă roșii- folosiți flori și frunze de sovârv sau frunze roșii de măr sălbatic, culese toamna.

Ouă galbene- folosiți sunătoare (planta întreagă), rostopască (fără rădăcină)- acestea dau o culoare galben-verzuie și flori de sânziană de primăvară, care dă o culoare galben-portocalie.

Ouă verzi- folosiți urzici și spanac (dau un verde intens), drobuș (toată planta), se obține un verde-gălbui.

Ouă maro, bej și ocru- folosiți coaja de crușin sau muguri de plop ori de nuc.

Sfaturi pentru ouă de Paști vopsite în culori naturale

Cum se procedează:

  • Plantele se opăresc și se lasă la macerat 10-12 ore.
  • Pentru a se obține culori intense, ouăle se fierb împreună cu plantele (macerate) și zeama lor, în care se lasă să se răcească.
  • Pentru culori mai stinse, se folosește doar apa în care s-au macerat plantele, dar strecurată.
  • Pentru un roșu intens, folosiți o sfeclă tăiată bucățele mai mici. Se fierbe, se lasă 20 de minute acoperită cu un capac, apoi se strecoară și se folosește doar zeama.
  • Pentru ouă albastre, tăiați mărunt frunze de varză roșie, puneți-le de cu seara la macerat în apă și fierbeți-le a doua zi. Lăsați fiertura să se răcească, apoi strecurați-o și folosiți-o la vopsit.

CITEȘTE ȘI: Vopseşte ouăle de Paşte cu ajutorul orezului: Tehnica prin care obţii un aspect spectaculos

Cu toate că ați observat că oamenii vopsesc ouăle în mai multe culori și modele, culoarea tradițională este cea roșie, deoarece simbolizează focul și efectul său purificator, precum și sângele lui Iisus.

În prima zi de Paște, se ciocnesc ouăle doar în vârf, în a doua zi se ciocnește un vârf cu dosul, iar în zilele următoare se pot ciocni și dos cu dos. Iar prima persoană de la masa de Paște care ciocnește trebuie să fie cea mai în vârstă, în timp ce spune “Hristos a Înviat!”, răspunzându-i-se “Adevărat, a Înviat!”

Comentarii: