SANATATE

Cât de grav este dacă vezi puncte negre?

Foto: Pinterest.com

Dacă ai avut deja acest simptom poate te întrebi dacă este unul îngrijorător. Aceste puncte plutitoare negre sau luminoase care apar în câmpul vizual nu trebuie neglijate.

Miodezopsie

Apariția unor puncte plutitoare (sau ”musculițe zburătoare”) în câmpul vizual reprezintă un fenomen pe care medicii oftalmologi îl numesc miodezopsie. Acestea sunt adesea descrise ca musculițe, puncte, scame, linii care plutesc într-un număr mic în câmpul vizual. Chiar dacă în mod normal nu reprezintă un pericol, atunci când numărul lor crește brusc poate să semnaleze o dezlipire de retină și este necesar să consulți de urgență medicul oftalmolog.

Dezlipirea de retină este o afecțiune oculară serioasă care poate conduce la orbire dacă nu este tratată.

Aceste puncte plutitoare pot să apară la un ochi sau ambii și se aseamănă cu petele pe care le vedem după ce privim intens la o sursă de lumină.

CITEȘTE ȘI: Sănătatea ochilor, în strânsă legătură cu sănătatea inimii: Cum ai grijă şi de ochi, dar şi de inimă/ STUDIU

Cauza apariției miodezopsiilor

Este o problemă care poate să apară și la tineri, în special când vorbim despre miopii, dar care este mai frecvent întânită odată cu înaintarea în vârstă.

”Cauza apariției miodezopsiilor o constituie modificările degenerative care se produc în mod normal în corpul vitros (structura cu aspect de gel) din interiorul globului ocular. Există și situații în care prezența lor, trădează o ruptură retiniană fără decolarea retinei, ce se tratează chirurgical. De asemenea, miodezopsiile pot fi și consecința unei hemoragii în interiorul ochiului. Nu există medicamente eficiente în tratamentul majorității situațiilor în care vedem aceste “musculițe”, diverse complexe de vitamine pot să scadă frecvența apariției lor. Deși sunt supărătoare pentru pacienți, majoritatea învață să le ignore”, explică Dr. Miruna Nicolae, specialist oftalmolog.

Aceste puncte plutitoare nu dispar, iar de regulă după un examen oftalmologic minuțios, în cazul în care nu prezintă niciun pericol, pacientul este sfătuit să încerce să le ignore și, doar în cazul în care semnalează creșterea numărului lor asociată cu vedere încețoșată, trebuie să se prezinte de urgență la medic.

De asemenea, asocierea acestor puncte plutitoare cu alte simptome precum străfulgerări luminoase (un soi de flash-uri), scăderea vederii, apariția unei ”perdele negre” în fața ochilor trebuie luate în serios și necesită un consult oftalmologic de urgență.

CITEȘTE ȘI: Mare atenţie! Ce să faci dacă ți-a intrat ceva în ochi

Cum îți dai seama dacă ai ”puncte plutitoare” sau ”musculițe zburătoare”

Sunt vizibile în special atunci când te uiți la ceva luminos, cum ar fi o foaie de hârtie albă sau la cerul albastru. Este posibil să constați prezența unor puncte plutitoare care se plimbă în câmpul vizual și își schimbă poziția de fiecare dată când clipești.

Iar unele cazuri mai rare, aceste puncte plutitoare pot să afecteze vederea din cauza numărului lor mare, astfel că medicul va recomanda o intervenție chirrugicală numită vitrectomie, care presupune îndepărtarea acestor puncte plutitoare.

Comentarii: