SANATATE

Cât de sănătos crezi că ești? Micile detalii despre corpul tău care îți arată dacă ești bolnav

medicalnewstoday.com

Greutatea poate să nu fie cea mai bună modalitate de a spune cât de sănătos sau nu ești. Dieteticianul Clarice Hebblethwaite are un ghid despre cum să îți măsori sănătatea.

Probabil că elti familiarizat cu unii indicatori ai sănătății, cum ar fi greutatea, indicele de masă corporală (IMC), colesterolul și nivelul tensiunii arteriale. Dar există și alte modalități de a te ajuta să știi că ești pe drumul către o sănătate și o bunăstare optime. Pentru a ști cât de sănătos ești, trebuie să analizăm o combinație de factori – lucruri pe care le putem vedea în exterior, precum și lucruri mai puțin vizibile care pot fi verificate.

Corpul tău îți poate spune multe despre starea ta de sănătate. Starea unghiilor, pielii, ochilor și părului oferă un feedback excelent asupra bunăstării tale, indicând semne de deficiențe de vitamine și minerale și uneori poate reflecta chiar și sănătatea precară a organelor, potrivit healthyfood.com.

CITEȘTE ȘI: Simptomele pe care nu trebuie să le ignori: Ar putea însemna că ai anemie

Ochii

În mod ideal, albul ochilor tăi este, ei bine, alb – nu galben sau injectat de sânge – și, în timp ce  zvâcnirea ciudată nu este neobișnuită, verifică-ți ochii dacă este mai mult decât atât. Orice inflamație evidentă în sau în jurul ochiului trebuie verificată de medicul de familie. Și nu aștepta mai multe simptome înainte de a face un control oftalmologic, deoarece există multe afecțiuni pe care optometristul le poate verifica, care ar putea să nu aibă simptome imediate.

Piele

Crăpăturile de la colțul gurii pot reflecta un nivel scăzut de fier sau vitamina B2, iar vânătăile excesive pot fi un semn al deificienței de vitamina C sau alți nutrienți care afectează coagularea sângelui. Fii atent la orice modificări ale alunițelor – asigură-te că au fost verificate de către medicul tău.

Păr

Părul tău este uscat sau fragil? Acesta poate fi un semn al unei diete mai puțin adecvate, în special, aportul scăzut de grăsimi esențiale sau de fier poate duce la păr lipsit de strălucire. Desigur, alte cauze posibile pot fi tratamentele dure ale părului, spălarea și uscarea excesivă sau chiar expunerea excesivă la soare. Creșterea căderii părului poate fi unul dintre simptomele funcției slabe ale tiroidei și trebuie verificată de medicul de familie.

Unghiile

Unghiile sănătoase sunt puternice și ușor roz. Unghiile palide sau concave pot indica o lipsă de fier, iar o îngroșare galbenă poate indica o infecție fungică. Dacă unghiile își schimbă culoarea, forma sau textura sau există o inflamație în jurul unghiilor, poate fi timpul să consulți medicul.

Hidratarea

Menținerea hidratată te ajută să gândești corect, să te simți plin de energie și să îți menții organele să funcționeze corect. Acordă atenție posibilelor semne de deshidratare: gură uscată, sete, dureri de cap și urină închisă la culoare. În mod ideal, urina este de culoarea șampaniei, nu a sucului de mere.

CITEȘTE ȘI: Sucul care scade glicemia în câteva ore: Cum să îl bei pentru a fi eficient

Auzul și vederea

Schimbările în vederea și auzul tău se pot produce treptat în timp, așa că este posibil să nu le observi. Dacă alții observă o slăbire a auzului sau a vederii tale, verifică acest lucru cu medicul tău.

Digestia

În mod ideal, intestinele se mișcă zilnic și ușor, cu puține gaze și fără balonare, greață sau reflux. Dacă suferi de greață, constipație, diaree, reflux, balonare sau gaze, ar putea indica că intestinul, ficatul și/sau vezica biliară ar putea să nu funcționeze cel mai bine. Consultă medicul pentru a exclude orice lucru grav dacă ai oricare dintre aceste simptome.

Flexibilitate

Te poți mișca în toate modurile pe care le dorești? Poți să-ți răsucești trunchiul și să privești în spatele tău? Un mod de a îți verifica flexibilitatea este să stai jos cu picioarele întinse în fața ta, cu tălpile lipite de perete. În funcție de cât de mult îți poți apropia degetele de perete, îți poți da seama cât de flexibil ești. Dacă palmele tale ating peretele, asta este considerat excelent. Dacă degetele tale se ating, e bine. Dacă nu reușești deloc să atingi peretele, flexibilitatea ta ar putea fi îmbunătățită.

Ritmul cardiac când te odihnești

Cel mai bun moment pentru a îți măsura ritmul cardiac în repaus este dimineața, înainte de a te ridica din pat. Folosește-ți degetul arătător și mijlociu. Găsește pulsul în interiorul încheieturii. Numără bătăile timp de un minut. În general, 60-80 de bătăi pe minut sunt considerate normale, valoarea inferioară fiind mai bună.

Comentarii: