NUTRITIE SANATATE

Câtă cafea să bei pentru ca aceasta să îți protejeze creierul: Scade riscul de a face Alzheimer

dailyenterpriser.com

Nu te descurci fără ceașca ta de dimineață? Atunci trebuie să știi că există vești foarte bune pentru iubitorii de cafea. Conform celor mai recente cercetări, s-a descoperit că consumul de cantități mai mari de cafea poate ține la distanță boala Alzheimer.

Studiul a fost publicat în „Frontiers in Aging Neuroscience Journal”.

Studiul

Ca parte a studiului Australian Imaging, Biomarkers and Lifestyle of Aging, cercetătorii de la Universitatea Edith Cowan (ECU) au investigat dacă consumul de cafea a afectat rata declinului cognitiv a peste 200 de australieni pe parcursul unui deceniu.

Investigatorul principal Dr. Samantha Gardener a spus că rezultatele au arătat o asociere între cafea și câțiva markeri importanți legați de boala Alzheimer.

CITEȘTE ȘI: Ce să NU mănânci la micul dejun dacă bei cafea: Cum îți este afectat stomacul

Cafeaua este bună pentru creier

„Am descoperit că participanții fără deficiențe de memorie și cu un consum mai mare de cafea la începutul studiului aveau un risc mai mic de a trece la o deficiență cognitivă ușoară – care adesea precede boala Alzheimer – sau de a dezvolta boala Alzheimer pe parcursul studiului”, a spus ea.

Faptul că au băut mai multă cafea a dat rezultate pozitive în legătură cu anumite domenii ale funcției cognitive, în special funcția executivă care include planificarea, autocontrolul și atenția.

Consumul mai mare de cafea este bun

Consumul mai mare de cafea părea să fie, de asemenea, legat de încetinirea acumulării proteinei amiloide în creier, un factor cheie în dezvoltarea bolii Alzheimer. Dr. Gardener a spus că, deși sunt necesare cercetări suplimentare, studiul a fost încurajator, deoarece a indicat că consumul de cafea ar putea fi o modalitate ușoară de a ajuta la întârzierea apariției bolii Alzheimer. „Este un lucru simplu pe care oamenii îl pot schimba”, a spus ea.

Previne declinul cognitiv

Ar putea fi deosebit de util pentru persoanele care sunt expuse riscului de declin cognitiv, dar care nu au dezvoltat niciun simptom.

„S-ar putea să reușim să dezvoltăm niște linii directoare clare pe care oamenii le pot urma la vârsta mijlocie și sperăm că ar putea avea apoi un efect de durată”, a spus ea.

Dacă ți-ai permis doar o ceașcă de cafea pe zi, studiul a indicat că ar fi mai bine să te răsfeți cu o ceașcă în plus, deși un număr maxim de cești pe zi care a furnizat un efect benefic nu a putut fi stabilit din actualul studiu. „Dacă o ceașcă medie de cafea făcută acasă este de 240 g, creșterea la două căni pe zi ar putea reduce declinul cognitiv cu opt la sută după 18 luni”, a spus dr. Gardener.

„S-ar putea observa și o scădere cu cinci procente a acumulării de amiloid. .. în creier în aceeași perioadă de timp”, a adăugat ea.

CITEȘTE ȘI: Ce să adaugi în cafea pentru a slăbi: Ingredientul care îi dă un gust deosebit

Cum afectează Alzheimer creierul

În boala Alzheimer, amiloidul se adună împreună formând plăci care sunt toxice pentru creier. Studiul nu a putut face diferența între cafeaua cu cofeină și cea decofeinizată, nici beneficiile sau consecințele modului în care a fost preparată (metoda de preparare a berii, prezența laptelui și/sau zahărului etc).

Dr. Gardener a spus că relația dintre cafea și funcția creierului merită urmărită. „Trebuie să evaluăm dacă consumul de cafea ar putea fi recomandat într-o zi ca un factor al stilului de viață menit să întârzie debutul bolii Alzheimer”, a spus ea.

Cercetătorii nu au stabilit încă exact ce constituenți ai cafelei se află în spatele efectelor sale aparent pozitive asupra sănătății creierului.

Comentarii: