SANATATE

Câți pași să faci zilnic pentru a-ți proteja creierul de boli neurodegenerative: Nu este vorba de 10.000

Foto: providr.com

Câți pași să faci zilnic pentru a-ți proteja creierul de boli neurodegenerative: Nu este vorba de 10.000. Răspunsul la întrebarea câți pași trebuie să faci pe zi pentru a fi sănătos și în formă este încă în curs de descoperire.

Un studiu recent publicat în European Journal of Preventive Cardiology a încercat să ofere un răspuns prin corelarea mersului pe jos cu sănătatea creierului .

Câți pași să faci zilnic pentru a-ți proteja creierul de boli neurodegenerative

Oamenii de știință au ajuns la concluzia că doar 4.000 de pași pe zi pot îmbunătăți semnificativ sănătatea inimii și pot reduce riscul de deces din orice cauză. Pentru fiecare 1.000 de pași făcuți peste această normă, riscul de deces pe parcursul anului scade cu încă 15%.

CITEȘTE ȘI: Miere cu usturoi: Efectul pe care îl are asupra colesterolului și creierului

Un nou studiu publicat în Journal of Alzheimer’s Disease oferă încă un motiv în plus pentru a face patru mii de pași în fiecare zi.

Autorii studiului, un grup de cercetători clinici de la Pacific Neuroscience Institute’s Brain Health Center (PBHC), au căutat să înțeleagă mai bine efectele neuroprotectoare ale activității fizice moderate sau viguroase. După ce au analizat datele de la 10.125 de participanți sănătoși care au fost supuși unor RMN-uri la nivelul întregului corp, cercetătorii au descoperit că diferite tipuri de exerciții fizice, inclusiv mersul pe jos, alergatul sau practicarea unui sport, au fost asociate cu o mai bună sănătate a creierului.

Aceste constatări se bazează pe cercetări anterioare care au asociat, de asemenea, mersul regulat pe jos cu beneficii neuroprotectoare.

9.800 de pași pe zi poate reduce la jumătate riscul de a dezvolta demență

De exemplu, un studiu publicat în JAMA Neurology a concluzionat că mersul pe jos 9.800 de pași pe zi poate reduce la jumătate riscul de a dezvolta demență. Cu toate acestea, un nou studiu sugerează că și un număr mult mai mic de pași poate avea un impact semnificativ asupra sănătății cognitive.

Oamenii de știință descoperă că și o activitate fizică moderată, cum ar fi mai puțin de 4.000 de pași pe zi, poate avea un efect pozitiv asupra sănătății creierului. Această cifră este mult mai mică decât cei 10.000 de care se vorbește adesea, ceea ce face ca acest obiectiv să fie mai ușor de atins pentru multe persoane.

David Merrill, doctor în medicină și psihiatru geriatric, spune că rezultatele echipei sale susțin ideea că „exercițiile fizice ajută la prevenirea sau cel puțin la încetinirea progresiei declinului memoriei odată cu vârsta”. El adaugă că persoanele care dezvoltă boala Alzheimer sau care prezintă un risc crescut de a o dezvolta vor beneficia cel mai mult de pe urma acestei descoperiri.

CITEȘTE ȘI: Efectul cafelei asupra creierului: Câte ceşti pe zi ajută la o memorie mai bună

„Aceasta este o rețetă simplă pentru cei care doresc să își îmbunătățească sănătatea cognitivă pe măsură ce îmbătrânesc. Și sună așa: mișcați-vă mai mult! Dacă aveți doar 30-40 de minute libere pe zi, petreceți acest timp mergând pe jos (sau alergând, sau mergând pe bicicletă) și vă puteți îmbunătăți sănătatea cognitivă și vă puteți proteja de bolile neurodegenerative”, spune expertul.

Comentarii: