SANATATE

Cauzele surprinzătoare ale arsurilor la stomac: De ce să nu le tratezi cu ușurință

Foto: Pinterest.com

Sunt multe lucruri care pot provoca arsuri la stomac, altele decât acel chili extra-picant pe care tocmai l-ai mâncat.

Arsurile la stomac sunt frecvente

Aproximativ 60 de milioane de americani suferă de arsuri la stomac cel puțin o dată pe lună, potrivit Colegiului American de Gastroenterologie. De fapt, organizația subliniază că un sfert din acești oameni pot suferi zilnic de arsuri la stomac.

Dar, deși arsurile la stomac sunt frecvente, cauzele pot fi dificil de înțeles, spun experții. Iată ce trebuie să știți despre arsurile la stomac.

Tot mai mulți oameni trec prin așa ceva

„Arsurile la stomac au devenit extrem de comune, în special în SUA în ultimii ani, la un număr tot mai mare de persoane care sunt obezi”, spune Kristle Lynch, MD, profesor asistent de medicină clinică la Perelman School of Medicine de la Universitatea din Pennsylvania. Una dintre cauzele principale ale arsurilor la stomac este obezitatea, care crește presiunea gastrică, astfel încât conținutul stomacului curge înapoi în esofag.

Ai arsuri la stomac?

Poți să îți dai seama că suferi de arsuri la stomac dacă „simți o durere în piept, ca o arsură, pe linia mediană sau ai o regurgitare lichidă”, spune dr. Lynch, potrivit thehealthy.com. Se pare că arsurile la stomac, refluxul și refluxul gastroesofagian nu sunt același lucru.

CITEȘTE ȘI: Cum faci diferența dintre arsuri la stomac și infarct: Ce trebuie să faci dacă simți senzația de strângere în piept

Când să mergi la medic

Chiar dacă arsurile la stomac sunt ceva obișnuit, nu trebuie să le tratezi ca fiind lipsite de importanță. Dacă te tratezi singur prin medicamente luate fără prescripție medicală și simptomele nu se îmbunătățesc, atunci ar putea fi vorba de altceva. „Poate să nu fie arsuri la stomac sau pot fi arsuri la stomac care nu răspund la medicamente”, spune dr. Lynch.

Dacă te îneci cu mâncarea, vomiți și pierzi în greutate, atunci ar trebui să te îngrijorezi. Mergi la doctor sau chiar la urgență, mai ales dacă bănuiești că faci atac de cord.

De ce ar trebui să iei în serios arsurile la stomac

Este ușor să iei medicamente pentru arsuri la stomac așteptând să te simțiți mai bine. Însă, unii oameni trăiesc cu această durere, crezând că e ceva ce se întâmplă doar după ce mănâncă. Nu este înțelept, spune dr. Lynch: De-a lungul timpului, refluxul poate provoca leziuni ale mucoasei esofagului și poate duce la esofagul Barrett, o afecțiune în care celulele mucoasei esofagului dezvoltă anomalii.

„Boala Barrett se poate transforma în cele din urmă în cancer esofagian, deși majoritatea pacienților nu vor dezvolta niciodată cancer”, spune dr. Lynch.

Cauza arsurilor la stomac: gumă de mestecat de mentă

Deși unele cercetări sugerează că mestecatul gumei fără zahăr timp de o jumătate de oră după masă poate reduce refluxul, menta poate avea efectul opus. În general, menta este un declanșator pentru unii oameni, deoarece relaxează sfincterul esofagian inferior, permițând sucului gastric să urce pe esofag din nou.

Dacă ai de gând să încerci trucul cu guma de mestecat, începe cu o aromă fără mentă.

Cauza arsurilor la stomac: Mâncăruri bogate în fibre

E posibil ca după ce ai mâncat un bol cu orez brun, broccoli și fasole neagră, să te simți rău la stomac. Deși este un declanșator mai rar, „o masă bogată în fibre se golește mai lent din stomac”, spune dr. Lynch. Iar una dintre cele mai frecvente cauze ale arsurilor la stomac este a alimentelor care stau mai mult timp în tractul digestiv.

Cauza arsurilor la stomac: Ketchup

Probabil că ai auzit că alimentele acide cum ar fi sosul de roșii, sucul de roșii și roșiile crude pot fi cauze comune ale arsurilor la stomac. Însă și ketchup-ul poate fi un potențial vinovat, spune dr. Lynch. Chiar și cantitățile mai mici care sunt consumate de obicei la o masă ar putea fi o problemă.

Cauza arsurilor la stomac: gravitația

Sau, mai degrabă, lipsa gravitației atunci când te culci după ce mânănci, spune Dr. Lynch. Statul în picioare permite alimentelor și sucurilor gastrice să se miște corect. Dacă stai culcat pe spate, alimentele se pot mișca în sus, ceea ce duce la arsuri la stomac.

Ia cina cu două până la trei ore înainte de culcare, recomandă Colegiul American de Gastroenterologie.

Cauza arsurilor la stomac: Noaptea

Atunci când cina este cea mai consistentă masă din ziua ta, lucrul acesta va încetini digestia. Ceea ce va crea condițiile propice pentru arsuri la stomac. Fiind noapte, ești mai conștient de durerea provocată de arsurile la stomac. „Totul este liniștit și ești mai conștient de senzația de durere”, spune dr. Lynch.

Ceea ce poate ajuta este să mănânci mese mai mici, să termini de mâncat cu câteva ore înainte de culcare și să folosești o pernă pentru a sta mai ridicat, folosind astfel forța gravitației în avantajul tău în timp ce dormi, spune ea.

CITEȘTE ȘI: Remediul banal pentru arsurile la stomac: E la îndemâna oricui

Cauza arsuri la stomac: cureaua de la pantaloni prea stransa

Orice este prea strâmt – un sutien, dresuri compresive, cureaua – va pune presiune pe stomac, încurajând fluxul ascendent al acidului din stomac, spune dr. Lynch. Dacă observi că simptomele cresc atunci când porți îmbrăcăminte strâmtă, este timpul pentru o schimbare a garderobei.

Cauza arsuri la stomac: Pantaloni mai vechi

Creșterea în greutate face ca presiunea intra-abdominală să crească: „Uneori oamenii se îngrașă, fără ca mărimea pantalonilor să o schimbe”, spune dr. Lynch. Constricția servește doar la exacerbarea simptomelor. Cumpărarea de pantaloni noi este o modalitate de a găsi confort. De asemenea, merită să discutați cu medicul dumneavoastră despre începerea unui program de slăbire.

Comentarii: