SANATATE

Cazurile care au şocat Europa: Legumele pe care le ai în congelator şi care te pot omorî

Foto: Pinterest.com

Poate că ai observat în ultimele zile în supermarketurile de la tine din oraş afişe care spunea că, dacă ai cumpărat anumite tipuri de legume congelate, eşti rugat insistent să nu le consumi şi să le aduci înapoi la magazin, pentru a-ţi recupera banii.

Recent, mai multe lanţuri de supermarketuri din Europa, printre care şi cele din România au solicitat rechemarea anumitor legume congelate, după ce nouă oameni au murit infectaţi cu Listeria, iar alţi 47 au ajuns în spital. Aceştia s-au contaminat cu periculoasa bacterie după ce au mâncat porumb congelat. Cazurile au fost semnalate în: Marea Britanie, Austria, Danemarca, Finlanda şi Suedia, potrivit csid.ro.

Ce este listerioza

Listerioza este o afecţiune infecţioasă, produsa de bacterie Listeria monocytogenes, care se transmite de obicei la oameni prin produse alimentare contaminate, lapte insuficient pasteurizat sau brânză (cel mai adesea bacteria se găseşte in carnea gătită insuficient şi în produsele lactate). În unele cazuri bacteria se transmite prin contact direct cu alte persoane infectate sau animale şi poate ajunge chiar şi pe legume, cum am fost în cazul descris mai sus.

CITEȘTE ȘI: Știi dacă îți lipsește vitamina D?

Ce simptome are listerioza

Simptomele cuprind de la febră, dureri musculare, greaţă, vomă, dureri de stomac până la cefalee, rigiditate cervicală, confuzie şi pierderea echilibrului. La persoanele cu imunitate scăzută poate provoca chiar moartea.

Cum se tratează listerioza

Tratamentul se face cu antibiotic, sub supraveghere medicală şi durează 14 zile. De cele mai multe ori, persoanele diagnosticate cu listerioză rămân internate în spital pe toată perioada tratamentului, pentru a fi sub supraveghere strictă şi pentru a putea contracara eventualele complicaţii ale bolii care pot apărea în acest interval.

CITEȘTE ȘI: Boala ficatului gras: indiciul care trebuie să te alarmeze

Cum te fereşti de listerioză

Pentru că bacteria nu rezistă la temperaturi mai mari de 45 de grade, cea mai sigură metodă de prevenire a bolii este prepararea termică a alimentelor pe care le consumi. În cazul femeilor însărcinate, a copiilor, bătrânilor şi persoanelor imunodeprimate ar trebui evitate alimentele care prezintă risc de contaminare.

Comentarii: