SANATATE

Ce efect are cafeaua asupra colesterolului

healthline.com

Cafeaua nu este doar un ritual preferat de dimineață. Conform rezultatelor numeroaselor studii, aceasta poate avea efecte protectoare semnificative asupra anumitor organe din corp. În primul rând, consumul regulat și moderat de cafea poate ajuta la protejarea inimii și a vaselor de sânge. Dar efectul său pozitiv nu se oprește aici, scrie „E-clinic”.

Ce efect are cafeaua asupra colesterolului

Cofeina, cel mai important ingredient din cafea, acționează ca un puternic antioxidant și ajută la reglarea nivelului colesterolului LDL („rău”), reducând astfel riscul de boli cardiovasculare. În plus, studiile au arătat că cafeaua reduce riscul de cancer la ficat, pancreas și colon. La persoanele care consumă alcool ocazional, cofeina are un efect protector asupra ficatului, atenuând stresul oxidativ cauzat de alcool.

CITEȘTE ȘI: Cât de multă cafea pe zi protejează împotriva diabetului și a bolilor de inimă

Cafeaua are, de asemenea, un efect pozitiv asupra creierului: consumatorii regulari au un risc mai mic de a dezvolta boala Alzheimer, deoarece cofeina ajută la păstrarea funcțiilor cognitive și previne procesele neurodegenerative. Cofeina joacă, de asemenea, un rol în reglarea insulinei, ceea ce contribuie la prevenirea diabetului de tip 2.

Câtă cafea pe zi poți bea fără a-ți afecta sănătatea și cum știi dacă îți face rău?

Majoritatea cercetătorilor internaționali și locali sunt de acord că este sigur pentru un adult mediu să consume 4-6 cești de cafea pe zi, ceea ce corespunde la 400-600 de miligrame de cofeină. În majoritatea cazurilor, această cantitate nu cauzează probleme cu inima, tensiunea arterială, țesutul osos sau fertilitatea.

Cu toate acestea, este important ca fiecare să-și monitorizeze reacțiile corpului. Dacă consumul de cafea nu provoacă bătăi rapide ale inimii, insomnie sau disconfort, efectul său este considerat benefic.

Ce se întâmplă când bem cafea după masă?

Una dintre cele mai frecvente greșeli, avertizează oamenii de știință, este consumul de cafea imediat după masă. În acest moment, stomacul este activ în procesul digestiv și secretă acid clorhidric. Dacă cofeina este consumată în acest moment, poate irita mucoasa stomacului și perturba efectele pozitive pe care cafeaua le are în mod normal.

CITEȘTE ȘI: La ce oră să NU bei cafeaua dimineața: Cum te poate păzi acest lucru de diabet

Este ideal să faci o pauză între mese și cafea, de cel puțin 30-60 de minute. În acest fel, cofeina își poate exercita pe deplin efectele antioxidante și stimulante fără a împovăra sistemul digestiv.

Citeste mai mult
Comentarii: