SANATATE

Ce mănânci contează, mai ales dacă urmezi un tratament: Medicamentele al căror efect este modificat de anumite alimente

Foto: Pinterest.com

Iei medicamente în fiecare zi? Atenție la ce mănânci! Ca medic geriatru pot să declar că mare parte dintre vârstnicii din țara noastră iau mai mult de trei tipuri de “pilule” pe zi, în unele cazuri ajungând și la peste 10 pastile.

La vârstnici trebuie acordată și mai mare atenție, întrucât modificările fiziologice legate de îmbătrânire influențează absorbția, distribuția, metabolismul și excreția de medicamente, dar acestea sunt influențate și de anumite produsele alimentare.

Interacțiunile dintre medicamente și nutrienți, atât din alimente, cât și din suplimente, pot modifica atât modul în care funcționează un medicament, cât și modul în care este utilizat un nutrient în organism. Medicamentele pot schimba modul în care un anumit nutrient este absorbit, utilizat și eliminat și, în mod similar, nutrienții pot modifica modul în care organismul absoarbe și procesează diferite medicamente. În unele cazuri, aceste interacțiuni pot produce efecte secundare periculoase sau pot provoca anumite deficiențe de nutrienți.

Iată cele mai importante lucruri pe care trebuie să le știi atunci când urmezi un tratament cronic sau temporar cu diverse medicamente, pentru că uneori aceste greșeli îți pot pune sănătatea și chiar viața în pericol, potrivit doc.ro.

Medicamentele care pot avea efecte adverse dacă sunt combinate cu anumite alimente

1. Warfarină și vitamina K

Warfarina este un medicament pentru “subțierea“ sângelui care ajută la tratarea și prevenirea formării cheagurilor de sânge, împiedicând astfel apariția accidentelor vasculare. Anumite alimente, în special cele bogate în vitamina K, pot însă diminua eficacitatea warfarinei. Cele mai mari concentrații de vitamină K se găsesc în legumele cu frunze verzi, cum ar fi varză, spanac, napi verzi, varză de Bruxelles, broccoli, ceapă verde, sparanghel și andive. Însă vitamina K se întâlnește și în ceaiul verde.

Suplimentele și alimentele care conțin vitamina K pot reduce efectul warfarinei prin accelerarea eliminării acesteia din organism, ceea ce înseamnă că cei care iau warfarină pot suferi consecințe grave, inclusiv un accident vascular cerebral.

De exemplu, suplimentele cu ulei de pește când sunt luate cu warfarină cresc riscul de sângerare severă. De aceea, este important ca medicul să știe dacă urmează să faci niște modificări în dietă, astfel încât doza de warfarină să poată fi ajustată în consecință.

2. Insulină, diabetice orale și consumul de alcool

O băutură alcoolică poate crește sau prelungi efectele insulinei sau a medicamentelor orale, situație care duce astfel la hipoglicemie. Acțiunea alcoolului de scădere a glicemiei poate dura între 8 și 12 ore. Simptomele de hipoglicemie includ nervozitate, transpirații, tremurături, foame intensă, slăbiciune, palpitații, confuzie, somnolență și în cele din urmă comă.

Cu aprobarea unui medic, iar în lipsa altor condiții de sănătate, cum ar fi pancreatită, trigliceridele crescute și neuropatie, adulții mai în vârstă cu diabet zaharat pot fi în măsură să se bucure de până la două pahare de alcool slab pe zi, precum o halbă mică de bere sau un pahar mic de vin. Pacienții pot reduce acest risc consumând băuturile alcoolice în timpul mesei sau servind o gustare, împreună cu băutură. În plus, anumite medicamente orale recomandate diabeticilor, cum ar fi clorpropamida, pot provoca amețeli, înroșirea feței și greață atunci când sunt administrate cu alcool.

CITEȘTE ȘI: Peștele pe care trebuie să îl consumi: Bogat în proteine și omega3, este de 1500 de ori mai eficient decât medicamentele

3. Digoxina și dietele cu multe fibre

Digoxina este recomandată pentru a întări contracția mușchiului cardiac, încetini ritmul cardiac și stimula fluxul sangvin în toate țesuturile din organism. Fibrele alimentare, mai ales fibrele insolubile cum ar fi tărâțele de grâu, pot încetini absorbția de digoxină și pot reduce eficacitatea acesteia. Pentru a preveni acest lucru, vârstnicii ar trebui să ia acest medicament cu o oră înainte de masă sau la două ore după masă.

Utilizarea plantelor medicinale poate afecta acțiunea digoxinei. De exemplu, ginsengul poate crește nivelul sangvin cu până la 75%, în timp ce sunătoarea scade concentrațiile sangvine ale acestui medicament cu 25%. Este important ca pacientul să recunoască semnele toxicității. Acestea includ colorarea vederii în galben, apariția de halouri în jurul obiectelor, precum și slăbiciune, confuzie, amețeli și greață și vărsături.

4. Statinele și grepfrutul

Statinele, precum acestea, sunt medicamente eficiente care scad colesterolul în exces. Consumul de suc de grepfrut sau grepfruturile proaspete cresc cantitatea de statine din sânge și duc la efecte secundare ale acestor medicamente. Efectele secundare ale statinelor includ dureri musculare și anomalii hepatice (niveluri ridicate ale transaminazelor).

5. Blocantele canalelor de calciu și grepfrutul

Blocantele canalelor de calciu sunt prescrise pentru tensiune arterială ridicată. O substanță care se găsește în grepfrut acționează asupra unei enzime intestinale numită CYP3A4, care modifică acțiunea blocantelor canalelor de calciu, rezultând o creștere a nivelului lor și apariția de complicații grave. De exemplu, un singur pahar de suc de grepfrut poate reduce nivelurile de CYP3A4 cu aproape 50%. Acest efect se disipă lent. Același efect se pare că îl au și mandarinele, citrice utilizate pentru a face marmalade.

6. Medicamentele pentru disfuncții erectile și grepfrut

Cu toate că nu este suficient de explorat clinic, dovezile indică faptul că sucul de grepfrut influențează în sensul creșterii nivelurile efectelor medicamentelor utilizate pentru disfuncție erectilă, cum ar fi sildenafil (Viagra). Acest lucru poate părea ca un avantaj pentru unii, dar s-ar putea însoți de declanșarea de dureri de cap, înroșirea feței, sau tensiune arterială scăzută.

7. Acetaminofen și alcool

Acetaminofenul și alcoolul nu se amestecă. Două sau mai multe băuturi alcoolice pe zi pot crește toxicitatea hepatică a paracetamolului. Această toxicitate poate avea loc și dacă un pacient ia mai puțin de 4 grame de acetaminofen, sau opt tablete de paracetamol pe zi. Această interacțiune poate fi problematică în special la persoanele în vârstă, deoarece capacitatea ficatului de a diminua concentrația medicamentelor scade odată cu vârsta.

8. Antibioticele și produsele lactate sau alcoolul

Produsele lactate, cum ar fi laptele, iaurtul, brânza pot întârzia absorbția antibioticelor, cum ar fi acestea și ciprofloxacina. Pentru a evita problemele, se recomandă administrarea unui antibiotic cu o oră înainte de masă sau la două ore după masă. Cu toate acestea, nu este necesar să se evite laptele și produsele lactate cu toate antibioticele. De exemplu, este recomandat ca metronidazolul ar trebui să fie luat cu apă sau lapte pentru a preveni indigestia.

Totuși, pe perioada administrării metronidazolului, care este un antibiotic prescris frecvent, în special pentru infecțiile dentare, nu trebuie ca bolnavii să consume alcool. Altfel, aceștia riscă să se confrunte cu greață și vărsături severe. Nu numai că bolnavii ar trebui să evite alcoolul când iau metronidazol, dar trebuie să aștepte cel puțin două zile după terminarea tratamentului pentru a consuma din nou băuturi spirtoase.

9. I.M.A.O. și alimentele bogate în tiramină

Alimentele care conțin inhibitori de monoaminooxidază sunt un tip mai vechi de antidepresive prescris. Produsele alimentare care conțin tiramină, un aminoacid, cum ar fi unele vinuri roșii, malțul din bere, peștele afumat, brânzeturile vechi și fructele uscate pot provoca o criză de hipertensiune sau creștere severă și periculoasă a tensiunii arteriale atunci când sunt consumate cu această clasă de antidepresive.

10. Antitiroidiene și alimentele bogate în iod

Medicamente antitiroidiene sunt recomandate în ameliorarea simptomelor hipertiroidismului. O dietă bogată în iod necesită doze mai mari de medicamente antitiroidiene. Cu cât este mai mare doza de medicamente antitiroidiene, cu atât este mai mare incidența efectelor secundare care includ erupții cutanate, urticarie și boli de ficat. Printre alimentele bogate în iod se numără fructele de mare și algele marine. Iodul este prezent bineînțeles și în sarea iodată și într-o măsură mai mică, în ouă, carne și produse lactate.

11. Sunătoarea și pilulele contraceptive

Produsele pe bază de sunătoare sunt remedii populare utilizate pentru a trata simptomele depresiei ușoare. Unii oameni presupun că, deoarece acestea sunt remedii naturiste sunt și inofensive. Specialiștii atrag atenția că sunătoarea conține substanțe care grăbesc descompunerea substanțelor din medicamente. În timp ce sunătoarea poate avea acest efect asupra multor medicamente, specialiștii spun că această plantă scade eficacitatea pilulelor contraceptive, crescând riscul ca femeile care iau anticoncepționale să rămână însărcinate.

CITEȘTE ȘI: Medicamentele pe care să NU le iei pe stomacul gol: Efectele secundare care sunt accentuate

12. Suplimente de calciu și alte medicamente

Pe măsură ce îmbătrânim, oasele devin mai fragile, astfel că multor oameni li se recomandă suplimentele de calciu și vitamina D pentru prevenirea fracturilor. Este important de știut că aceste suplimente pot afecta modul în care organismul absoarbe alte medicamente, precum cele recomandate în malarie, anumite antibiotice și cele utilizate pentru a trata tiroida inactivă. Pentru majoritatea medicamentelor, această interacțiune scade dacă între administrarea suplimentelor de calciu și celelalte medicamente se menține un decalaj de două- șase ore.

Așa cum am explicat, interacțiunile dintre anumite medicamente și unele alimente pot face medicamentul mai puțin eficient, pot provoca reacții adverse neașteptate sau pot crește acțiunea unui anumit medicament. Unele interacțiuni medicamentoase pot fi chiar dăunătoare pentru tine.

Citirea cu atenție a prospectului de fiecare dată când urmează să iei un medicament fără prescripție medicală sau eliberat pe bază de rețetă și alocarea timpului pentru a afla despre interacțiunile medicamentoase poate fi esențială pentru sănătatea ta.

Comentarii: