SANATATE

Ce nu ar trebui să faci imediat ce te trezești dimineața: Gestul care îți poate afecta creierul

everydayhealth.com

În urmă cu câțiva ani, specialiștii au avertizat despre pericolele pe care le presupune folosirea smartphone-urilor înainte de a merge la culcare, deoarece acestea pot fi foarte dăunătoare, mai ales pentru odihna noastră, afectând calitatea somnului, scrie Il Giornale.

În acel caz, vina a fost dată în principal luminii albastre emise de aceste dispozitive. Dar acum s-a dovedit că dacă te uiți la telefon imediat ce te trezești poate fi periculos.

CITEȘTE ȘI: Mit sau adevăr: Chiar ajută să bei un pahar de apă caldă dimineața? Verdictul experților

Anxietate și tehnostres

Profesorul Piero Barbanti, neurolog și șeful Centrului de Diagnostic și Terapie pentru Cefalee și Dureri din IRCCS San Raffaele Roma, a avertizat că ”Folosirea imediată a telefonului de îndată ce te trezești are consecințe asupra organismului. Echivalează cu îngroparea creierului în informații prin a-l face să ruleze dimineața devreme, care determină creierul să treacă prea repede de la o fază creativă nocturnă la una servilă în timpul zilei, generând anxietate și tehnostres” .

”Conform datelor Deloitte, mai mult de o treime dintre utilizatorii din întreaga lume spun că își verifică telefonul în cinci minute de la trezire dimineața și 20% dintre ei îl verifică de peste 50 de ori pe zi.

Dependența de smartphone este un fenomen care afectează pe toată lumea, iar adulții sunt cel mai mult afectați. Datele ne vorbesc despre o creștere a tulburărilor legate de tehnologie.

Sentimentul din spatele dependenței utilizatorului este teama de a fi rupt de ceva sau de a fi într-o situație periculoasă fără ca aceștia să știe, și asta este o nebunie, viața merge înainte chiar și fără noi”.

CITEȘTE ȘI: Te trezești des între 1 și 4 dimineața? Ar putea fi vorba despre o problemă cu ficatul

Frica de a pierde ceva

Provocarea pe care a lansat-o neurologul este să ”încerci să petreci o jumătate de zi fără wi-fi. Senzațiile inițiale ar fi cele de pierdere, lipsă, nervozitate, oboseală, dar ar dura foarte puțin”.

Comentarii: