NUTRITIE SANATATE

Ce să mănânci de Revelion dacă ai probleme cu stomacul

Foto: Pinterest.com

Ce să mănânci de Revelion dacă ai probleme cu stomacul. Sărbătorile de Anul Nou sunt un test pentru organism chiar și pentru persoanele relativ sănătoase. Iar pentru pacienții cu boli cronice, cum ar fi ulcerul, mâncatul abundent în timpul sărbătorilor este un adevărat stres pentru sistemul digestiv.

Ce să mănânci de Revelion dacă ai probleme cu stomacul

Lista mâncărurilor sigure care nu vor afecta mucoasa gastrică include supe de piure de legume sau fructe, legume rase, rulouri de brânză de vaci și șuncă slabă, ouă acoperite cu salată de pește, pâine prăjită cu diferite tipuri de pateuri moi, potrivit nutriționistului rus d- b. Alexey Kabanov.

CITEȘTE ȘI: Pregătiri pentru masa de Revelion: Rulouri cu somon afumat – Aperitivul care îți va încânta simțurile

„Este foarte bine dacă pe masă există gustări și deserturi care învăluie mucoasa. De exemplu, budinci sau jeleuri. Carnea ușor jeleu sau aspic este o opțiune ideală”, recomandă nutriționistul.

Apropo, jeleurile, uitate de toată lumea, acoperă și ele bine stomacul. Expertul sfătuiește să nu mâncați în exces și să aveți întotdeauna la masă o cantitate suficientă de apă neîndulcită, chiar și apă gazoasă: acest lucru va ajuta la menținerea unui echilibru în procesele digestive.

De asemenea, este important să faceți pauze între mese, dând timp organismului să digere. „În viața de zi cu zi, mâncăm adesea alimente dezechilibrate. Sortăm acizii grași saturați care sunt prea abundenți în carne și produse lactate. Exagerăm cu zahărul adăugat: standardele de consum sunt adesea depășite de mai multe ori. Dar grăsimile nesaturate, proteinele vegetale și alimentele vegetale în general lipsesc în mod semnificativ din alimentația omului modern”, spune nutriționistul rus Dr. Alexey Kabanov.

„Ca urmare, există o epidemie de diabet, boli cardiovasculare, obezitate și demență. Aceste boli nu sunt contagioase, dar amploarea dezastrului indică deja o epidemie de boli netransmisibile legate de alimentația necorespunzătoare”, spune expertul.

În timpul vacanțelor lungi, respectarea unei diete adecvate este și mai dificilă. În plus, meniul tradițional de Anul Nou conține o abundență de preparate din carne și dulciuri.

„Un exces de alimente cu grăsimi saturate – carne și produse lactate – poate fi foarte periculos pentru bolnavii de ulcer”, spune Alexey Kabanov. Prin urmare, alegeți pentru sărbători mâncăruri din pește, gustări din legume și deserturi din fructe în cantități limitate, fără citrice și fructe exotice. Puteți adăuga nuci în dieta dumneavoastră cu moderație”.

Fără alcool și alimente picante

Dar alimentele picante și alcoolul sunt interzise pentru bolnavii de ulcer. „Pentru bolile tractului gastro-intestinal, chiar și o doză mică de alcool este otravă”, spune medicul Yana Yanovskaya.

„Etanolul irită membranele mucoase, în principal mucoasa esofagului și a stomacului, ceea ce poate duce ulterior la cancer. Încercați să nu exagerați cu cereale integrale și salate cu frunze. Acestea sunt carbohidrați greu de digerat și fibre grosiere care vor irita mucoasa stomacului și a intestinelor. Astfel de produse ar trebui să fie prezente în alimentație, dar în cantități moderate”, avertizează nutriționistul Svetlana Perez de Montes Raterink.

CITEȘTE ȘI: Ce să NU faci de Revelion: Lucrurile care te pot face să începi noul an cu stângul

Expertul nu recomandă însă să încercați sosuri și sosuri picante, acrișoare, foarte sărate: toate acestea irită tractul gastrointestinal.

„Dar nu trebuie să exagerați cu varza sau kimchi: cantitatea excesivă de tulpini prebiotice și probiotice pe care le conțin aceste produse, plus un exces de histamină, pot afecta negativ starea generală a tractului gastro-intestinal și pot duce la ieșirea din remisiune sau la exacerbarea simptomelor”, spune expertul, potrivit actualno.com.

Comentarii: