NUTRITIE SANATATE

Ce să NU bei dacă ești în pericol de a face diabet: Băuturi care cresc glicemia

Foto: Pinterest.com

Prediabetul este precursorul diabetului şi poate să rămână nedetectat timp de ani sau chiar decenii la rând, înainte de a fi diagnosticat ca diabet. Schimbarea unor obiceiuri legate de ceea ce bei te poate ajuta să previi problemele legate de glicemia mărită.

Printre primele semne ale problemelor cauzate de creşterea glicemiei includ setea şi pofta de mâncare exagerată, urinarea frecventă, agitaţia, mai ales atunci când îţi este foame, oboseala. De cele mai multe ori, aceste neplăceri apar atunci când nu mănânci mai mult timp sau imediat după ce te-ai ridicat de la masă. Dacă ştii deja că ai un nivel crescut al glicemiei sau ai primit deja diagnosticul de prediabet, evită aceste băuturi pentru a ţine sub control zahărul din sânge!

CITEȘTE ȘI: Coenzima Q10: Efectul benefic pentru cei bolnavi de diabet

Lasă deoparte băuturile dulci

Ai putea crede că băuturile carbogazoase din comerţ sunt principalul vinovat al creşterii glicemiei, dar există multe zaharuri ascunse şi în alte tipuri de băuturi. Sucurile la cutie, necrbogazoase, băuturile cu cafeină, ceaiurile gata preparate din comerţ – toate conţin o cantitate mare de zaharuri care favorizează o creştere a nivelului glicemiei. Dacă este posibil, alege unele fără calorii şi fără zahăr. Verifică eticheta de fiecare dată pentru a vedea dacă ai fost adăugate zaharuri, deoarece multe produse conţin îndulcitori.

Renunţă sau limitează la maximum consumul de alcool

Alcoolul poate provoca scăderea glicemiei. Nu se va întâmpla chiar imediat, ci mai târziu, uneori chiar spre miezul nopţii, potrivit clickpentrufemei.ro. Acest lucru nu numai că este periculos, dar poate afecta şi comportamentul tău alimentar din timpul nopţii.

Consumă mai rar sucuri preparate în casă

Sucul făcut de tine pare o variantă sănătoasă, dar conţine o cantitate mare de frtăsuctoză. Chiar şi sucul preparat acasă este lipsit de fibre şi are un conţinut ridicat de zaharuri naturale. Orice tip de zahăruri va creşte glicemia. Chiar şi cele mai sănătoase, ca mierea, siropul de arţar şi fructele. Cel mai bine ar fi să mănânci fructele întregi în loc să le transformi în suc.

Evită să înlocuieşti micul-dejun cu o cafea

Cafeaua nu poate reprezenta o masă. Dacă sari peste micul-dejun şi să te bazezi doar pe cafeină pentru a te alimenta, îţi provoci fluctuaţii ale zahărului din sânge, pierderea energiei, ceea ce te poate duce la o poft exagerată de mâncare la următoarea masă. Alegeţi un mic dejun echilibrat, cu surse bune de proteine şi cereale integrale pentru a-ţi începe ziua cu energie.

CITEȘTE ȘI: Ce să NU mănânci dacă ai prediabet: Alimentele care pot duce la instalarea diabetului de tip 2

Extrapont: Ocoleşte specialităţile cu cafea

O băutură cu cafeină şi frişcă pare atrăgătoare, mai ales când te afli în oraş, cu prietenii, dar s-ar putea să nu merite dacă îţi creşte zahărul din sânge. Cele mai multe specialităţi cu cafea au siropuri şi îndulcitori care cresc rapid glicemia. Alege o cafea simplă, un latte sau un cappuccino, fără zahăr.

Comentarii: