SANATATE

Ce să NU faci imediat după ce termini de mâncat: Îți încetinește metabolismul

Foto: Pinterest.com

Cu toții avem ritualurile noastre post-mâncare. Unii dintre noi se întind pe canapea și se uită la televizor, alții trag un pui de somn, alții fac curățenie, se plimbă sau fac exerciții fizice. Dacă se întâmplă să aveți plângeri digestive după ce mâncați, este timpul să vă analizați obiceiurile.

Ce nu ar trebui să faci imediat după ce mănânci ?

Somnul după masă – de ce este dăunător?

După ce mâncăm, deseori dorim să ne întindem și să tragem un pui de somn, mai ales dacă a fost greu și ne simțim greoi și indispuși. A merge direct în pat, deși poate părea soluția ideală, nu este. A trage un pui de somn imediat după o masă mare va duce la probleme digestive.

Acest lucru se datorează faptului că statul în picioare este cu siguranță mai bun pentru digestie. Culcatul cu stomacul plin prea curând după ce ați mâncat poate provoca disconfort și poate cauza sau exacerba simptomele arsurilor la stomac, indigestiei sau refluxului gastro-esofagian.

Este posibil să simțiți o senzație de arsură în piept, o senzație de arsură în esofag, un gust acru în gură sau eructații. În timpul somnului, metabolismul încetinește.

Culcându-vă imediat după ce ați mâncat, nu-i dați timp organismului dumneavoastră să ardă caloriile din alimentele pe care le-ați mâncat. Acest lucru poate duce la creșterea în greutate și, dacă nu este controlat, la obezitate.

CITEȘTE ȘI: Mâncarea preferată a Prințului William: Cu ce îl răsfață Kate la masa de seară

De asemenea, dormitul după ce ați mâncat poate afecta negativ calitatea odihnei nocturne. Nutriționiștii afirmă că cel mai bine este să așteptați și să vă culcați doar după ce ați mâncat timp de aproximativ trei ore. Acest lucru este valabil și pentru consumul de gustări.

Nu faceți exerciții fizice dacă tocmai ați mâncat

Ați mâncat vreodată o cină copioasă și v-ați gândit că ar trebui să faceți exerciții fizice pentru a arde caloriile? Nu o faceți! Ar trebui să așteptați între 30 de minute și trei ore după ce ați mâncat înainte de a vă angaja într-o activitate fizică.

Dacă ați consumat o masă mică sau o gustare, ar trebui să așteptați cel puțin acele 30 de minute înainte de a vă antrena. Dacă mâncați prea mult înainte de antrenament, vă poate afecta negativ starea de spirit, vă poate provoca greață sau dureri abdominale.

Dacă a trecut prea puțin timp între momentul în care ați mâncat și cel în care ați făcut exerciții fizice, riscați, de asemenea, să dezvoltați simptome gastrointestinale adverse.

Faceți o scurtă plimbare după ce mâncați

Studiile arată că doar câteva minute de mers pe jos de intensitate scăzută îmbunătățesc semnificativ nivelul de zahăr din sânge în comparație cu statul la birou sau lenevirea pe canapea. Cercetătorii indică faptul că este bine să faceți o scurtă plimbare în intervalul 60-90 de minute după ce ați mâncat.

Așteptați cafeaua

Sfârșitul mesei pentru mulți oameni înseamnă că este timpul pentru cafea. Cu toate acestea, este mai bine să nu o grăbiți. Cafeaua conține acid clorogenic, un compus polifenolic care blochează absorbția fierului.

Nu vă spălați pe dinți imediat după ce ați mâncat

Toată lumea a auzit, probabil, că este o idee bună să vă spălați pe dinți după ce ați mâncat. În unele cazuri, însă, este mai bine să nu vă spălați pe dinți. Periajul poate contribui la deteriorarea smalțului slăbit de acid. Așteptarea a cel puțin 30 de minute va permite smalțului să se remineralizeze și să se reconstruiască.

Nu intrați în duș sau în baie imediat după ce ați mâncat

Faceți un duș după ce tocmai ați terminat de mâncat? Există o teorie (dar nu toată lumea este de acord cu ea) potrivit căreia anumite procese din organism pot face ca spălarea corpului imediat după masă să afecteze negativ digestia.

CITEȘTE ȘI: Nutriționiștii recomandă: De ce să nu renunți la masa de seară chiar dacă vrei să slăbești

A face baie după ce ai mâncat perturbă linia digestivă naturală a organismului. Iar digestia necesită multă energie, pentru care este importantă o bună alimentare cu sânge a stomacului.

Atunci când mâncați, temperatura corpului crește ușor, deoarece sângele este direcționat către organele digestive. Dar dacă faceți un duș imediat după ce ați mâncat, se produce o schimbare în fluxul sanguin. Sângele care era direcționat către procesul digestiv începe să curgă către alte părți ale corpului, încetinind astfel digestia.

A face baie sau duș imediat după ce ai mâncat poate duce la disconfort și crampe la stomac. De asemenea, ne poate face mai letargici. Este recomandat să așteptăm cel puțin 30-45 de minute după fiecare masă înainte de a face duș.

Comentarii: