NUTRITIE SANATATE

Alimentele de care diabeticii au nevoie: Controlează nivelul glicemiei și oferă o imunitate de fier

gustarte.ro

O dietă echilibrată este importantă pentru persoanele cu diabet, nu numai pentru a controla glicemia, ci și pentru a stimula imunitatea.

„Când ai diabet de tip 2, trebuie să îți menții sistemul imunitar puternic. Pentru a-l stimula, pe lângă stimulentele imunitare bine studiate, cum ar fi somnul suficient și exercițiile fizice, adăugați în dieta dvs. alimente bogate în nutrienți, cu conținut scăzut de carbohidrați”, spun experții de la Everyday Health.

Alimente pentru o imunitate de fier dacă ai diabet

Năut

Întărirea sistemului imunitar este facilitată de proteinele cu care este saturat produsul. De asemenea, năutul este o sursă puternică de zinc, unul dintre cele mai bune minerale care susține sănătatea, îmbunătățește funcția cardiacă (acest lucru este important în cazul diabetului de tip 2, deoarece poate afecta negativ organismul).

CITEȘTE ȘI: Spirulina, alimentul astronauţilor de la NASA, are beneficii incredibile. Unde se găseşte şi cum se foloseşte

Un alt avantaj al năutului este abundența de fibre: consumul său activ de către diabetici ajută la reducerea nivelului de zahăr din sânge la post, crește sensibilitatea celulelor la insulină.

Peștele gras

Acizii grași Omega-3, care se găsesc în somon, sardine, hering, macrou, îmbunătățesc funcționarea celulelor imunitare, reduc inflamațiile. Aceasta normalizează funcția vaselor de sânge, reduce nivelul de trigliceride din sânge.

Morcovii

Morcovii cruzi asigură o încărcătură glicemică scăzută, ceea ce împiedică creșterea bruscă a glicemiei. Betacarotenul, care face parte din această legumă, este principala sursă de vitamina A. Acesta susține sistemul imunitar prin diverse procese celulare.
Diabetul de tip 2 crește riscul de probleme de vedere, cataractă și glaucom. Betacarotenul împreună cu luteina din morcovi le oferă diabeticilor antioxidanți care previn deteriorarea ochilor.

Nucile

Acestea conțin foarte puțini carbohidrați și, prin urmare, au un efect minim asupra nivelului de glucoză. În același timp, nucile furnizează organismului vitamina E, un antioxidant puternic care îmbunătățește controlul glicemic la persoanele cu diabet și le stimulează imunitatea.

Ardei

Ca o legumă fără amidon, ardeiul are un efect minim asupra nivelului de glucoză. Acesta conține multă vitamina C, care elimină radicalii liberi și stabilizează tensiunea arterială. De asemenea, stimulează formarea colagenului, care contribuie la sănătatea pielii, la vindecarea rănilor – acest lucru este deosebit de important pentru persoanele cu diabet.

CITEȘTE ȘI: Semne care îți transmit că îți lipsește acidul folic din organism – Alimentele de care ai nevoie în acest caz

Linte

O altă sursă excelentă de zinc și fibre, utile pentru menținerea unui nivel stabil al glicemiei, este lintea. Fibrele vegetale din ea acționează ca un prebiotic pentru bacteriile intestinale bune, ceea ce are un efect pozitiv asupra sistemului imunitar.

Comentarii: