SANATATE

Oamenii care fac acest lucru au o memorie mai bună: Mai ales cei care au peste 55 de ani

Foto: Pinterest.com

După 55 de ani, creierul începe să îmbătrânească mai repede, iar acest lucru afectează negativ memoria. Dar un factor poate încetini aceste procese.

Persoanele de peste 55 de ani care au cea mai bună memorie

Dintre o serie de factori identificați ca fiind mecanisme care limitează îmbătrânirea creierului, oamenii de știință pun accentul în primul rând pe activitatea socială și pe un ritm cardiac normal.

Principalii factori care pot limita îmbătrânirea creierului și dezvoltarea bolii Alzheimer peste vârsta de 55 de ani au fost identificați de cercetătorii de la Universitatea din Alberta (Canada). Experții au constatat că starea creierului și sănătatea cognitivă la vârste înaintate este influențată în mod semnificativ de educația oamenilor, precum și de activitățile lor zilnice.

CITEȘTE ȘI: Descoperire importantă: Efectul extraordinar al scorțișoarei asupra memoriei

„La persoanele (cel mai adesea femei), educate și angajate în activități sociale, sistemul nervos central îmbătrânește cel mai lent”, spun cercetătorii canadieni. În plus, experții au constatat că îmbătrânirea creierului după vârsta de 55 de ani încetinește din cauza muncii mentale constante.

Noi cunoștințe, învățarea de limbi străine

La acele persoane care manifestă tendința de a stăpâni noi cunoștințe și abilități, de a învăța limbi străine, de a stăpâni calculatorul, îmbătrânirea neurologică decurge mai lent, spun oamenii de știință din Canada.

„La persoanele cu vârste cuprinse între 55 și 75 de ani, o memorie bună este asociată cu un ritm cardiac normal, cu abilitățile de autoîngrijire și cu prezența partenerilor de viață. Persoanele de peste 75 de ani cu o sănătate neurologică bună aveau un mers vioi și o tendință rară la depresie”, împărtășesc autorii proiectului.

CITEȘTE ȘI: Alimentele care îmbunătățesc sănătatea creierului: Ajută la memorie și concentrare

Activitatea mentală scăzută și lipsa de interes pentru orice lucru nou, ritmul cardiac ridicat, lipsa activităților sociale și pierderea obiceiurilor de autoîngrijire au fost identificate de oamenii de știință drept factori care contribuie la declinul memoriei și la îmbătrânirea creierului.

Comentarii: